Gör Det Själv – Tips som underlättar ditt byggande
Gör det självtips, artiklar om materialegenskaper, steg för steg anvisningar. Uppdelat på tretton avdelningar
Ska du köpa material eller produkter för ditt hemmaprojekt och vill ha tips? Vill du ha steg för steg anvisningar om hur ett projekt går till? Här hittar du 16 avdelningar fulla med gör det själv instruktioner som visar dig steg för steg med förklarande fotografier. Du hittar utförliga artiklar om materialegenskaper. Välj en avdelning som passar ditt projekt.
Gör det självartiklar – Välj kategori
Arbetsteknik
Borra och fäst i betong
Ska du borra i betong? Den här artikeln ger dig steg för steg instruktioner och förklarande fotografier när du vill borra i …
Bygg en vedlår
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner om hur du bygger en vedlår utformad som en …
Möbelrenovering – Lär dig att polera möbler
I den här artikeln om möbelrenovering hittar du utförlig information och steg för steg instruktioner med förklarande fotografier som …
Lär dig borra i trä
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur …
Slipning av saxar och knivar
En slö kniv har tre riktigt dåliga egenskaper - den ger dåligt arbetsresultat, gör arbetet tungt och tråkigt och den ökar risken för …
Lär dig slipa med slippapper på trä
I den här artikeln hittar du utförlig information och steg för steg instruktioner med förklarande fotografier om hur man slipar med …
Konsten att rundhyvla
Vid träarbeten behöver man allt som oftast använda en hyvel för att snygga till en yta. I nio fall av tio rör det sig om plana ytor. …
Konsten att bränna i trä
Hör du till dem som då och då vill variera en alltför blankpolerad tillvaro vad gäller dina möbler? I så fall kan du med en mycket …
Lär dig att lövsåga
Lövsågning betraktas i allmänhet som ett hobbyarbete vilket det också i stor utsträckning är. Därmed inte sagt att man aldrig har …
Lär dig foga med plugg
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur …
Möbelrenovering – Lär dig att bona och vaxa möbler
Boning är en ytbehandling med vax eller olja som ger bl a träytor ett skyddande ytskikt, utan att träets porer stängs helt. Många …
Lär dig att nita
Sammanfogning med nitar är mycket vanligt vid till exempel bro- och fartygskonstruktioner. Detta starka och ibland även vattentäta …
Lär dig att skära i glas
I den här artikeln hittar du utförlig information, gör det själv instruktioner och förklarande fotografier som visar dig hur man …
Lär dig att skära gängor
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur man …
Lär dig att limma fanér
I den här artikeln om att limma fanér hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som …
Forma metall med handverktyg
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur man …
Blyinfattade fönster – Lär dig lägga självhäftande dekorationsblyinfattning på fönster
Titeln på det här artikeln avser inte blyinfattning av fönster i egentlig mening. Då den egentliga tekniken för att blyinfatta ett …
Möbelrenovering – Lär dig att laga fanerade ytor
Hur försiktig man än försöker vara, kan man aldrig helt gardera sig mot förargliga småskador på till exempel ömtåliga, fanerade …
Lär dig att löda
För många är lödning ett typiskt hobbyarbete, som man knappast tror sig ha någon större nytta av i den dagliga tillvaron. Men inget …
Intarsia på faner
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur du gör och vad …
Lär dig att limma på rätt sätt
Lim framställt av beståndsdelar ur framför allt djurriket har funnits i flera tusen år. Utvecklingen av denna fogmassa har däremot …
Konsten att luta av gamla målade möbler
Under 1970- och 1980-talen var det mycket populärt att luta av gamla målade möbler för att skapa miljöer med rena och enkla ytor. …
Hyvlar – Lär dig att hyvla för hand
Övning ger färdighet är en regel som gäller för de flesta hantverk och när det gäller konsten att hyvla stämmer den ovanligt väl. …
Lär dig använda en handöverfräs
Tveklöst kan arbetet med rena handverktyg, till exempel vid en hyvelbänk, ge ett utomordentligt stort utbyte. Med någorlunda handlag, …
Gjut i betong
Som husägare kan man under årens lopp behöva göra en del gjutningsarbeten. De flesta av dessa är lagningar i äldre betongytor, men …
Plugg och skruv
Skruvar du samman två arbetsstycken, så kan du till skillnad mot limning och spikning dela på styckena igen utan att skada dem. På …
Lär dig arbeta med plexiglas
I den här artikeln hittar du utförlig information och instruktioner om hur man hanterar och arbetar med plexiglas.I denna artikel …
Spika rätt i trä med hammare
Konsten att spika rätt innebär inte bara att du kan undgå att slå dig på tummen, Men tro för den skull inte att det där med tummen …
Spackla på rätt sätt
De flesta målnings- och tapetseringsarbeten fordrar ett välgjort förarbete för att slutresultatet ska bli bra. Ett av de viktigaste …
Lär dig att forma och böja trä
I den här artikeln hittar du utförlig information och instruktioner om hur du gör och vad du behöver tänka på när du ska böja …
Lär dig att använda en handfil
För de flesta som har haft trä- eller metallslöjd på skolschemat är och förblir en fil ett slöjdverktyg. Dessutom vilar det något …
Tips när du ska borra
När man ska borra finns det en hel del specialverktyg och tillbehör för borrmaskiner i många olika utföranden: Du kan till exempel …
Snickarens språk
Snickarens yrkesspråk är ofta mera lättförståeligt än många andra hantverkarspråk. En av orsakerna till detta är att många och …
Skruva i trä – Lär dig skruva rätt i trä
Var och en har en skruv lös, den som rote tror på det har två..." Bortsett från den bildliga betydelsen av detta gamla ordspråk har vi …
Lär dig såga med handsåg
Och såg vid såg jag såg, varthelst jag såg!" Strofen finns i en gammal fosterländsk sång och syftar på de många sågverk …
Skruva och spika rätt i en gipsskiva
Numera använder man gipsskivor i de flesta innerväggar och tak. Anledningarna till materialets popularitet är många, bland annat är …
Byggbeslag – Foga och skarva trä med byggbeslag
Det är ingen tvekan om att äldre, väl beprövade skarv- och fogningstekniker av trä, som tappning, zinkning fingerskarvning och …
Bildhuggeri – Lär dig hugga och snida i trä
De flesta hemmasnickare har säkert "kretat" en barkbåt någon gång och sannolikt glatt sig över ett hyfsat resultat av träsnide. Men …
Borra och fäst i tegel
Tegel är ett så vackert material att man ofta inte vågar borra hål i det för att t ex sätta upp en spaljé på husfasaden, hänga en …
Elektronik
Utnyttja ljudanläggningen rätt
Det kan verka överdrivet att kalla en ljudanläggnings placering för ett gör det själv jobb. Du behöver ju i stort sett inga verktyg …
Installera en TV-antenn
Att installera en TV-antenn kanske inte är det vanligaste i dagens kabel och parabol samhälle, men många har fortfarande en antenn kvar …
Så här fungerar husets elsystem
Att vi ska ha elström i huset är helt självklart. Det är så givet att vi inte ens tänker på det annat än vid de få tillfällen …
Dimmer – Steglös ljusreglering
Det bästa med en dimmer är att om du byter ut din vanliga strömbrytare mot en dimmer kan du anpassa ljusstyrkan från lampan i rummet …
Infravärmare på altan och balkong
Den nordiska sommaren kan vissa år ge få tillfällen till sköna utekvällar på terrass, balkong eller uterum. Om du installerar …
Installera en dörrklocka
Alla våra hushållsapparater kräver med tiden någon form av översyn och efter ett antal år måste de kanske till och med bytas ut. Men …
Felsökning och underhåll
Fönsterrenovering – Lär dig att kitta om fönster
I den här delen av vår populära fönsterguide får du lära dig kitta fönster. Här får du utförlig information om fönsterrenovering …
Fasadrenovering – Underhåll en putsad fasad
Fasaden är husets yttersta skydd mot väder och vind, Därför är det viktigt att du ser över fasaden med jämna mellanrum, så att du …
Byt markisväv på trädgårdsstolen
De flesta trädgårdsmöbler kompletteras med stoppade dynor. Ett undandtag är den traditionella och fällbara solstolen med markisväv i …
Bot mot knarrande trappa
Att komma hemsmygande på nattkröken och försöka undvika att väcka dem som sover kan vara ett äventyr i sig. Måste man dessutom …
Laga en trasig gipsskiva och gipsvägg
Gipsskivor är ett av de vanligaste byggmaterialen i väggar och tak inomhus. Även om de uppsatta gipsskivorna är tåliga mot slag och …
Möbelrenovering – laga märken i gamla möbler
I den här delen i vår artikelserie tema möbelrenovering får du lära dig hur du reparerar märken på gamla möbler artikeln …
Putsa upp gamla möbelbeslag
Många äldre möbler är dekorerade med vackra metallbeslag, framför allt i mässing eller brons. Metallen har ofta oxiderat med åren …
Lossa fastrostade skruvar
Vid allt slags underhållsarbete stöter man då och då på skruvar och muttrar som rostat fast så mycket att de verkar omöjliga att …
Bullerskydda och minska bullret inomhus
I den här artikeln hittar du utförlig information, värdefulla tips om hur man kan bullerskydda och minska bullret inomhus.Även om …
Gör något åt fukten och fuktskador inomhus
De allra flesta allvarliga fuktskador inomhus har med bristande ventilation att göra. Med energisparande som täckmantel har vi isolerat …
Träskydd på gott och ont
Kemiska träskyddsmedel är oundvikliga när virke används i direkt kontakt med jord eller i fuktiga miljöer som bland annat drivbänkar …
Fuktskador utifrån
Fuktskador i nybyggda hus har en omfattning som får nationalekonomiska följder. Fuktskador av det slaget, som ofta bottnar i rent …
Så här underhåller och renovera du din skorsten
Skorstenen är på ett sätt husets hjärta. Den för bort rökgaser, fukt och "gammal" luft. Är ditt hus byggt med skorsten bör du …
Byt vindskivor
Vindskivorna är i första hand till för att skydda taket mot att regn, snö och skräp kommer in under takbeläggningen. För att öka …
Underhåll av plastmattor och linoleumgolv
För att ett golv oavsett golvmaterial ska se fint ut i många år, är det viktigt att man rengör och sköter golvet ordentligt. Om …
Justera fönster
När ett fönster kärvar är det ett tydligt tecken på att något är fel. Den främsta orsaken till tröga fönster är att träet tar …
Skadedjur och insekter som äter på huset
Tack vare en långvarig och effektiv bekämpning är vi i Sverige förskonade från allvarligare besvär av skadedjur, Genom försäkringar …
Elda med ved i kamin
Det finns två starka skäl för att elda med ved. Det ena är att man tänder en brasa i den öppna spisen, braskaminen eller kakelugnen …
Lär dig åtgärda dörren när den kärvar
Kärvande dörrar? I den här artikeln hittar du utförlig information och steg för steg instruktioner med förklarande fotografier om hur …
Sättningsskador på hus
Enbart misstanken att huset fått sättningssprickor och sättningsskador eller håller på att "sätta sig" kan få en husägare att kippa …
Så underhåller du ditt trägolv
Man säger att trägolv bara blir vackrare ju äldre de blir. Javisst är det så, men endast om trägolvet vårdas på rätt sätt är …
Tvätta tegelfasaden och tegelmuren
Det händer att nyblivna husägare får en mindre chock när de ser hur tegelfasaden, tegelväggen i gillestugan eller muren vid altanen …
Rostskydd på naturlig väg
Rost är metallvärldens röta. Får rötsvamparna härja fritt i trä förintas det så småningom. Får rosten sprida sig i angripen …
Underhåll av hängrännor och stuprör
Moderna hängrännor och stuprör sägs vara underhållsfria oavsett om de är av plast eller PVC-överdragen plåt. Det är de i princip …
Täta med fogskum runt fönster
I den här artikeln hittar du grundläggande information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur tätar runt …
Husfakta och säkerhet
Strömavbrott – Bra att veta om du blir utan ström
Snabba tips vid strömavbrottTa först reda på orsaken till strömavbrottet. Om hela huset saknar ström ligger …
Flyttguide – Att tänka på inför flytten
Att flytta innebär inte bara svett och onda ryggar utan det är en mängd olika praktiska saker som ska lösas vid en flytt. Att vara …
Om radiatorn läcker vatten
I den här artikeln kan du läsa mer om vad du behöver göra som första åtgärd om radiatorn läcker. Första åtgärden om radiatorn …
Vattenskada – Tips vid översvämning
Lika viktigt som att du själv agerar vid en översvämning är att du snabbt får all den praktiska hjälp du kan behöva för att …
Skydd mot insekter – Myggnät och första åtgärden
Utan insekter skulle tillvaron vara ganska utarmad om den överhuvud taget vore möjlig. Vi skulle till exempel inte kunna glädja oss åt …
När yttertaket läcker
Vattenläcka i taket? I den här artikeln hittar du tips om vad du bör tänka på när yttertaket läcker.När skadan redan är skedd …
Om du får fläckar på mattan
Fläckar på mattan kan vara jobbiga att få bort. Försök alltid att först ta reda på vilka material mattan är gjord av. Då är det …
Att tänka på när du reser bort
I och för sig är det inte särskilt märkligt om vi känner en viss ängslan för att lämna bostaden för en tid. Hur försiktiga och …
Om fönsterrutan går sönder
En fotboll på avvägar, ett oförsiktigt hammarslag eller en överraskande vindil... Ibland behövs det inte mycket för att en …
Skorstensbrand – Om det brinner i skorstenen
Skorstensbrand, eller soteld som man också säger, kan förefalla vara mindre dramatisk och farlig än andra typer av bränder. Men så …
Möss i huset
Att få in smågnagare, främst sorkar och mullvadar, i trädgården betyder ofta stora bekymmer. Kan man inte skydda för gnagarna …
Imma, kondens och is på fönster
Frostskador på fönsterrutornas utsida tycker vi är så dekorativa att många av oss till och med sprayar konstgjorda isblommor inför …
Kökstillbehör och kökets små detaljer
Ett kök kan med enkla medel bli lättarbetat och roligt att vistas i. Det behövs ofta några enkla redskap och förvaringslösningar för …
Inredning och planering på rutat papper
Inredning och planering. I den här artikeln får du värdefulla tips om hur du undviker misstag genom att göra upp en plan och skissa …
Om vattnet fryser
I den här artikeln hittar du utförlig information och värdefulla tips om vad du kan göra om vattnet fryser i villan eller …
Brand vid matlagning
Vart hundrade hushåll i Sverige drabbas varje år av en allvarlig brand. Risken att du själv ska råka illa ut är alltså ganska stor. …
Brand i plastmaterial
Fem plaster är särskilt svårsläckta eftersom elden sprider sig snabbt, även om brandhärden kan avgränsas. Plasterna är: celluloid, …
Om frysen går sönder
Det är lätt att gripas av panik om man kommer hem efter till exempel en semesterresa och upptäcker att frysen har varit utan ström …
Inbrottsskydd – Så skyddar du dig mot inbrott
Inbrottsskydd. "Dåligt lås bjuder tjuven in", den uppfattningen har följt oss i många generationer. Tyvärr gäller det även i våra …
Kakel och murningsarbeten
Sätt kakel över diskbänken
Sätta kakel över diskbänken i köket? I den här artikeln hittar du utförlig beskrivning och gör det själv instruktioner om hur du …
Mura en valvbåge till trädgårdsporten
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner om hur du murar en valvbåge till …
Putsa en yttervägg
En skickligt utförd fasadrenovering med fasadputs kan hålla sig fin i flera decennier. Det är dock inte så lätt som det kan verka att …
Klyv och borra i kakel och klinker
Ska du klyva och borra i kakel och klinker? I den här artikeln hittar du gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur …
Olika mönsterkombinationer med murförband
Skiftläggnings eller murförbandstekniken har utvecklats mycket genom åren, men flera av de murförband som används idag kom till redan …
Putsa en innervägg
Många hantverk ser enklare ut än vad de i verkligheten är. Detta gäller bland annat murarens arbete. Det tar lite tid att få in den …
Mura en öppen spis – murspis med spisinsats
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier som visar dig hur du …
Installera en kakelugn med skorsten
I den här artikeln om hur man installerar en kakelugn får du utförlig information och steg för steg instruktionerna med förklarande …
Mura en grill i trädgården
Är du road av att ofta laga och servera måltider under bar himmel och att utan vidlyftiga förberedelser kunna grilla korv åt sugna barn …
Lägg klinkergolv i hallen
Funderingar på att lägga ett klinkergolv? I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner om hur du …
Mura en tegelfasad
Det kan tyckas väl drastiskt att byta fasadmaterial på sitt hus. Men i vissa situationer kan ett fasadbyte vara både önskvärt och …
Kalkfärg på fasadputs och yttervägg
Måla med kalkfärg? I den här artikeln hittar du instruktioner och väderfulla tips om hur du ska kalka och måla med kalkfärg en …
Murarens yrkesspråk och fackspråk
Förr i tiden brukade man säga att "en droppe murarsvett kostar en riksdaler". Med det menade man att en murare tog alldeles för mycket …
Mark och anläggningsarbeten
Ta vara på regnvattnet
Regnvatten har ett par förnämliga fördelar framför det vatten du får ur kranen - vattnet är kalkfattigt och dessutom helt gratis. …
Dränering
- I den här artikeln om dränering får du hjälp med bra tips när du ska dränera din husgrund. Du kan läsa mer om dräneringsrör och …
Bygg ett vindskydd
Med ett välgjort och rätt placerat vindskydd kan du få en trivsam uteplats även de dagar då vinden viner ordentligt. Förutom att …
Bygg en egen sandlåda till barnens lekplats
Oavsett om det finns en offentlig lekplats i närheten av huset eller inte, är det roligt för små barn med en sandlåda på tomten. Det …
Bygg en grind med snedsträva
I den här artikeln får du utförlig information hur du bygger en fin trägrind till staketet med förklarande fotografier och gör det …
Sätt upp ett stängsel av nät
Bygga stängsel? I den här artikeln får du utförlig information om stängsel och gör det själv instruktioner med förklarande …
Trädgårdsplattor och altangolv av betong
En av de verkligt stora njutningarna med en trädgård är att en vår- eller sommarmorgon få slå sig ner vid frukostbordet under bar …
Bygg en pergola i trädgården
I den här artikeln får du utförlig information hur du bygger en pergola i trädgården med förklarande fotografier och gör det själv …
Bygg en jordkällare
Förr kallades ofta arbetet med att anlägga en jordkällare för ett domedagsverk. Det var en svår konst och ett tungt arbete att bygga …
Lägg trädgårdsgång med träkubb
Om man ser trädgården som ett uterum, är valet av golvmaterial viktigt. Man bör välja det utifrån ungefär samma värderingar som …
Konsten att bryta stubbar
"Gamla träd ska man inte flytta" lyder ett ordspråk från 1600-talet. Den regeln följer man än i dag helt enkelt därför att gamla …
Öppna för en grind
En hägnad till tomten är nästan alltid planerad efter husets entré. Därför finns också de flesta grindar framför gången som leder …
Konsten att röja en snårig tomt
Vid framför allt två tillfällen riskerar en blivande husägare att stå inför en snårig tomt. Det ena tillfället är när man tänker …
Konsten att flytta stora stenar
Problem med att flytta stora stenar på tomten? I den här artikeln får du veta mer om olika tekniker och sätt att flytta stora …
Bygg ett stenparti
Få inslag ger ett sådant liv åt trädgården som ett stenparti och för de trädgårdsägare som tycker om att omge sig med många olika …
Trädgårdstrappa av betongplattor
I naturligt kuperade trädgårdar eller i anläggningar där man med till exempel fyllnadsmassor har skapat nivåskillnader, är trappor …
Bygg en altan och altangolv av trätrall
I den här artikeln får du utförlig information hur du bygger en altan och ett altangolv av trätrall med förklarande fotografier och …
Bygg ett staket med spjälor
Om du ska bygga ett nytt staket uppfyller det traditionella staketet med spjälor många av de fordringar du kan ställa på en inhägnad. …
Bygg en mur av natursten
Det är ett ganska svårt och mycket tungt jobb att bygga murar, men det är samtidigt ett av de anläggnings-arbeten som ger din …
Blanda olika marksten med andra markmaterial
Många trädgårdsägare visar tvekan, eller rent av ängslan, för att blanda olika "inredningsmaterial" i trädgården. Har man en gång …
Reparera skadad mark
(Skadad mark efter entreprenadmaskiner)I den här artikeln om att reparera skadad mark efter entreprenadarbeten får du veta mer om hur …
Håll undan dagvattnet och undvik översvämning
(Dagvattensystem som inte fungerar leder ofta till översvämning)Man brukar säga att om dagvatten blir stående så nära intill …
En plan för snöröjning med snöslunga och snöredskap
Varje vinter gör svenska småhusägare stora ekonomiska förluster på grund av den snö som faller - eller kanske rättare sagt på grund …
Bygg en trätrappa i trädgården
Sluttande tomter och tomter med andra nivåskillnader ger ofta rika möjligheter till mera livfulla trädgårdsanläggningar än helt plan …
Bygg en trädgårdsbro
I den här artikeln får du utförlig information med förklarande fotografier och gör det själv instruktioner om hur du bygger en …
Material
Takpannor – Tips när du ska välja
Dags att välja takpannor? I den här artikeln får du tips om tegelpannor och betongpannor och vad du bör tänka på när du ska välja …
El-material för elinstallationer
Det finns ett mycket stort utbud av elinstallationsmaterial på marknaden. Detta material får du dock inte anledning att köpa själv, …
Utomeuropeiska virkeskvaliteter och träslag
Givetvis domineras virkesmarknaden av inhemska träslag där furu är det klart vanligaste. Men även det importerade virket erbjuder en …
Staket – Olika typer av inhägnader till huset
Människan har i alla tider gjort tydliga tomtgränsmarkeringar. Från 1500-talets mitt har dessa hägnader allmänt kallats staket. Staket …
Grindar
Grindar hade mycket större betydelse förr än vad den har numera. För att skydda odlingslotterna från betande kreatur styrdes både …
Spikar för trä
Förr smiddes spiken för hand och man skilde i stort sett mellan långa och korta samt tunna och grova spikar. Numera finns en mängd …
Spik för papp och hårda material
När man ska spika i en betongvägg är det många som gör misstaget att använda spik som inte är lämpat för så hårda material. …
Byggmaterial – Byggvirke
I den här artikeln och virkesguiden får du utförlig information om vårat vanligaste byggmaterial - byggnadsvirke.Här i Norden har …
Kakel och Klinker – Keramiska plattor
Med kakel och klinker menar man egentligen ett och samma material, nämligen keramiska plattor. Kakelplattor förknippas mest med de …
Lättklinker – Lecakulor och lecablock
Lättklinker är ett material med många användningsområden. De luftiga lerkulorna som idag även kallas lecakulor ser man ofta i både …
Utomhusbelysning
I den här artikeln får du utförlig information och värdefulla tips om vad du ska tänka på när du ska välja och köpa …
Våra vanligaste isoleringsmaterial
I den här artikeln får du tips om isolering och våra vanligaste typer av isoleringsmaterial.Så länge vi har byggt hus har vi …
Spånskivor och träfiberskivor
I den här artikeln får du utförlig information om spånskivor och träfiberskivor. Du hittar även värdefulla tips om vad du ska …
Europeiska virkeskvaliteter
Numera har vi tillgång till en mängd träprodukter och dessutom till syntetiska byggmaterial av varierande slag. Alla sådana material …
Fogmassor
En fog är detsamma som skarven mellan två ytor. De flesta fogar både inom och utomhus ska eller bör tätas för att förhindra …
Expansionskärl
De vattenburna central värmesystemens expansionskärl hade under lång tid dåligt rykte. Alltför många frös eller rostade sönder och …
Skruvar och muttrar
Det sitter skruvar och muttrar i nästan alla konstruktioner - från enkla hushållsapparater till komplicerade motorer. Man vet inte …
Grindstolpar
Grindstolpar är många gånger mycket personligt utformade. De är som regel också betydligt större och kraftigare än hägnadens …
Spackel, spackling och olika typer av spackelmassor
Spackel och spackling är en god och ofta nödvändig grund för de flesta renoveringsarbeten. Det används för att få plana ytor att …
Plastgolv – Välj rätt plastmatta för ditt golv
I den här artikeln får du utförlig information om en plastmattas uppbyggnad och materialegenskaper, olika typer av plastgolv och goda …
Natursten för golv
Även om natursten har använts som golvmaterial sedan lång tid tillbaka, är inte detta material så vanligt här uppe i Norden. Den mest …
Heltäckningsmatta – Lär dig mer om heltäckningsmattor
Vad är en heltäckningsmatta och vilka olika typer av heltäckningsmattor finns det? I den här artikeln hittar du bra tips, information …
Fönsterbeslag till nya och gamla fönster
Fönster ska släppa in ljus i våra hem samtidigt som värmeförlusterna bör bli så små som möjligt. Detta är en viktig anledning …
Fasadtegel och fasadsten
Fasadtegel och fasadsten finns i skiftande färger och nyanser - allt från vitt genom gult och rött till mörkt brunt. Kulörerna …
Torvtak – och olika stråtak som vasstak och halmtak
På goda grunder kan man anta att vass eller säv var det takmaterial som våra stenåldersförfäder lade över sina hyddor när de …
Hängrännor och stuprör av plåt
Inga hängrännor och stuprör står lika länge som huset totalt. Gamla, varmförzinkade hängrännor och stuprör gör det definitivt …
Gjutjärnskaminer – Kamin och köksspis i gjutjärn
När de gamla vedeldade köksspisarna av gjutjärn togs ur bruk några årtionden inpå 1900-talet var det väl knappast någon som trodde …
Elradiator – Radiator och värmeelement som drivs med el
Det finns både för och nackdelar med olika uppvärmningssystem. De främsta fördelarna med moderna radiatorer är att de är enkla att …
Dörrhandtag och beslag till ytterdörrar
Dags att byta dörrhandtag? I den här artikeln om dörrtrycken eller som det även kallas dörrhandtag får du information och bra tips …
Innerdörrar – bra att veta när du ska byta innerdörr
Dags att byta innerdörrar? I den här artikeln får du utförlig information om innerdörrar med värdefulla och bra tips om vad du ska …
Fönsterdörrar och altandörrar
Dörren ut till terrass eller trädgård är ofta en kombination av fönster och dörr. Den kallas också följdriktigt för fönsterdörr. …
Beslag och handtag till innerdörrar
En dörr och en dörrs funktion är något så självklart att man egentligen sällan tänker på att dörren finns. Observerar man …
Kökshandtag och beslag till köksluckor
Vissa detaljer i hemmet är så självklara att man sällan noterar att de finns - så länge de fungerar och passar bra för sitt syfte. …
Shingel – Om takshingel
Shingel är en senare tids takbeläggning när man ska lägga om tak. Även om materialet i stort sett inte har med så kallad …
Svarva i trä med rätt svarvämnen
Det är något motsägelsefullt med nordiskt svarvvirke - eller svarvämnen som man i regel säger. Få träslag passar så bra till …
Bänkskivor för kök och badrum
Dags att byta bänkskiva? I den här artikeln får du bra information om olika typer av bänkskivor med värdefulla tips om vad du ska …
Målningsarbeten
Måla snickerier på rätt sätt
Med färg, roller och penslar är det enkelt att fräscha upp snickerierna i bostaden. Liksom vid all annan målning är förarbetet och …
Måla och dekorera med svamp
All dekorationsmålning kräver att du vågar leka med färg, form och teknik - att du släpper loss den konstnärliga ådran i dig. Många …
Stänkmåla möbler och väggar
Stänkmålning är en gammal och mycket dekorativ målningsteknik. På 1600 och 1700-talen var det modernt med avancerad …
Det hänger på håret – konsten att välja rätt pensel
Många tänker knappast på den pensel de tar i handen inför ett målningsarbete. Det ses ofta som ett engångsredskap, ett måste för …
Målningsunderlag utomhus
Färgsättningen är av stor betydelse vid nästan all målning. När det gäller målning utomhus är ändå det primära att skydda …
Måla om ett trädgårdsplank
Att måla plank är ett underhållsarbete som har stor betydelse för hur länge planket ska stå emot väder och vind. Om du sköter ditt …
Färgsättning och färglära – Lär dig färgsätta
Ordet färg har flera betydelser i uppslagsboken. Minst tre av dem är viktiga i samband med färgsättning och färgval till …
Dekorationsmåla med tidningar
De flesta målningsarbeten fordrar att du är noga med hur du för ut och fördriver färgen. Du behöver som regel också flera sorters …
Möbelrenovering – Ytbehandla fanér och ädelträ
I den här artikeln får du lära dig utförlig information och steg för steg instruktionerna med förklarande fotografier om hur du …
Lär dig betsa trä
I den här artikeln hittar utförlig information om vattenburen bets och lackbets. Lär dig att betsa trä med gör det själv …
Måla med schabloner
Många målningstekniker som användes förr i tiden kommer tillbaka i allt större omfattning. Schablonmålning har allt sedan tidig …
Måla med färgspruta
Det är inte svårt att måla med färgspruta bara du först ger dig lite tid att öva. För att få ett lyckat målningsresultat ska …
Måla om målade inomhusväggar
Ett av de mest självklara gör-det-själv jobben är att måla om väggarna i bostaden. Det är dessutom roligt att utföra eftersom man …
Måla med lackfärg
Lackfärger används i första hand till målning av snickerier och möbler. Även om målning med lackfärg är vanligast inomhus, går de …
Måla om plåttak
Om du har ett yttertak av plåt måste det målas om med jämna mellanrum. Visserligen tar det tid för takplåt att rosta igenom, men …
Måla ett stängsel och nätstaket
Stängsel eller nätstaket som det även kallas säljs idag med ytbehandling som ger staketet lång hållbarhet utan något som helst …
Måla på plåt och järn – Så här gör du
All målning är i första hand en ytbehandling som skyddar underlaget mot nedbrytning. När det gäller målning på plåt och järn är …
Måla och dekorera med ströppling
Många äldre målningstekniker har blivit populära igen efter 1970- och 80-talens "vita linje" och stöppling är en av dessa. När man …
Rädda gamla dekorativa målningar
Det finns en fara med genomgripande renoveringar av äldre småhus. När man "blåser ut" den gamla huskroppen gör man det ofta så …
Lär dig att kalka ekträ
Ek har varit traditionellt möbel och inredningsvirke i bortåt tusen år. Bland andra förtjänster har träets vackra ådring bidrag till …
Måla ett trägolv
Ett täckmålat trägolv i matchande färg mot väggar, snickerier och inredning kan vara vackert - eller vågat om färgsättningen är …
Måla om huset utomhus
När du ska måla om huset utomhus är du oftast inte bara beroende av tid utan i hög grad också av årstid och väderlek. Om du målar i …
Så här målar du om husgrunden
Det är inte bara husfasaden som behöver målas om med jämna mellanrum. Även husets husgrund måste få samma skötsel. En misskött …
Måla element och rör
Element och rör hör inte till de detaljer som man ser allra mest fram emot att måla. Men har färgen börjat flagna eller rost brutit …
Måla om en innerdörr
Få av husets inredningsdetaljer utsätts för så hårt slitage som innerdörrarna. Det är inte heller någon tillfällighet att …
Lasera på rätt sätt
När du målar med lasyr eller lasur som det också heter - använder du en genomskinlig färg som får underlaget att framträda fint. …
Härdande färger och tvåkomponentsfärger
När du köper härdande färger är de förpackade i två burkar. Genom en kemisk process härdning - som startar när du blandar rätt …
Målningsunderlag inomhus
Det är inte sällan som målningsunderlag inomhus redan bär på flera omgångar färg eller tapet. För att slutresultatet ska kunna bli …
Arbetsföljd vid målning av rum
Handen på hjärtat - det är lätt att ge vika för både kunskap och förnuft när det gäller målning inomhus. Trots att de flesta vet …
Måla om tak inomhus och innertak som gulnat
När tapeten har blivit fläckig och ful eller den målade väggen har fått många märken, är det ofta en signal till oss att vi …
Förarbete av väggar innan målning
Det är lätt att tro att målningsarbeten går snabbt och enkelt. Det är bara att köpa ett par hinkar färg och några penslar, ta undan …
Måla om med rätt färg
Oavsett vad du ska måla finns det alltid två viktiga anledningar till arbetet. Dels fräschar du upp ytan, dels skyddar du den målade …
Förvara målarfärgen rätt
Det kan ibland vara svårt, eller ibland rent av omöjligt, att beräkna hur mycket färg som går åt till ett målningsarbete. Om du …
Lär dig att bryta färg
Redan när du var liten, och började måla med vatten färger, gjorde du säkert dina första försök att bryta färg. Att bryta färg …
Penslar och målarverktyg till husbehov
De flesta husägare har vissa regelbundet återkommande målningsarbeten i hemmet. Oavsett om du ska måla väggar, fönster, snickerier …
Målarens språk
Med hjälp av fackuttryck kan målaren enkelt och entydigt beskriva komplicerade förlopp. Yrkesmåleriet är ovanligt rikt på termer och …
Färgborttagning – metoder som gör susen
När en fasad eller annan större yta ska målas om, gäller det att få bort all gammal eländig färg. Det är inte gjort i en …
Renovering och ombyggnad
Lägga heltäckningsmatta – Så gör du
Efter en rejäl paus har heltäckande textilmattor på nytt blivit populära, bland annat på grund av förbättrade material. Dagens …
Plåttak – Lägga ny takplåt
Dags att lägga nytt plåttak? I den här artikeln får du tips om vad du behöver tänka på när du ska lägga ett plåttak och …
Bygg ett dekorativt dörrvalv
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur man bygger ett …
Sätt upp en mellanvägg
Ofta önskar vi att bostaden hade ytterligare ett rum t ex för att barnen skulle få vars ett eller vi själva en avskild arbetsplats. Är …
Bygg till en veranda
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur man gör när man …
Sätt upp panelskivor
Det är inte svårt att sätta upp panelskivor. Om underlaget är slätt och fast kan du limma fast skivorna direkt mot underlaget. …
Lägga tak – Så här lägger du takpannor
Oavsett om du ska lägga tak med tegelpannor eller betongpannor är det viktigt att underlagstäckningen är välgjord och inte har öppna …
Renovera en gammal grävd brunn
Den som tar över en mindre lantgård, ett gammalt torp, en nedlagd skola eller något annat hus i glesbygd, stöter ofta på ett akut …
Sätt upp en spegelvägg
Vill man förändra hemmiljön med enkla och inte alltför kostsamma medel är speglar användbara. De bidrar bl a till att ge rummet en …
Lägga takpapp – Tips när du ska lägga takpapp
Funderar du på att lägga ny takpapp? I den här artikeln hittar du tips och instruktioner hur du lägger ny papp på taket.Som …
Bygg ett elementskydd själv
Vill du dölja dina gamla radiatorer med elementskydd? I den här artikeln om elementskydd hittar du utförlig information och …
Byta fönster – Så här gör du
Byta fönster? I den här artikeln hittar du tips och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier hur man gör ett …
Renovera betongtrappa – Så gör du
Även om en gjuten betongtrappa är mycket tålig kan det bli nödvändigt att renovera betongtrappan efter några år. Skadorna uppstår …
Kapa en rullgardin
När du ska köpa rullgardiner kan du antingen välja bland utbudet i varuhusens sortiment eller måttbeställa hos specialisten. …
Sätt upp persienner
I den här artikeln får du generella tips om hur man sätter upp persienner i gamla fönster.Persienner är fortfarande den i …
Gör en ny tröskel
I den här artikeln hittar du utförlig information och steg för steg instruktioner med förklarande fotografier om hur man byter ut och …
Installera en braskamin
Idag, när el- och oljepriser blir allt dyrare, är behovet av en alternativ värmekälla i hemmet mer och mer angeläget. Med en braskamin …
Sätt igen en dörröppning
Det är inte ovanligt att ett eller flera rum i en bostads planlösning innehåller mer än en dörröppning. Varje extra "hål" i väggen …
Markiser – Sätt upp en terrassmarkis
I den här artikeln får du utförlig information om vad du ska tänka på när du innan du väljer markiser och gör det själv …
Lägg ett shingeltak
I den här artikeln hittar du tips och gör det själv instruktioner om hur man lägger ett shingeltak med takshingel.Många villa och …
Trapprenovering – Ta bort en gammal matta i en trätrappa
Många gamla invändiga trätrappor är klädda med heltäcknings- eller linoleummatta. Vill du ta bort mattan och låta träet synas får …
Plastmatta – Så här lägger du in en plastmatta
Ett av de vanligaste jobben som du kan göra själv är att lägga ny golvbeläggning. Väljer du att lägga en plastmatta kan du i stort …
Bygg fönsterluckor i trä
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur man bygger …
Bygg en fönsterbänk
I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur man bygger och …
Byta fönsterbleck? Så här gör du
I den här artikeln hittar du utförlig information och steg för steg instruktioner med förklarande fotografier om hur man byter ut ett …
Fönsterbänkar med blommor i flera våningar
I många hem är fönsterbänkarna alltför få för alla ljuskrävande växter. Du kan på olika sätt göra arrangemang i flera våningar …
Byt ett trasigt fönsterglas
Det kan kännas lite pirrigt första gången du ska byta ut en trasig fönsterruta. Du kanske drar dig för uppdraget när du ser alla …
Montera ny innerdörr i gammal karm
Många ägare till småhus och bostadsrätter vill byta ut sina så kallade släta innerdörrar. Länge stod dock praktiska hinder i …
Byt till ny rostfri diskbänk
En rostfri diskbänk kan med åren bli sliten och svår att hålla rena och då är det tid att byta den. Arbetet är som regel inte …
Sätt upp nya köksskåp
I den här artikeln om köksskåp hittar du information om köksskåp och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om hur …
Sätt in en köksfläkt
Säkert har du någon gång fått stekos som ett slag i ansiktet då du kommit på besök till någon som är i färd med att laga mat och …
Höj en låg diskbänk
För låg diskbänk? I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier om …
Bygga bastu? Så här bygger du en bastu i lösvirke
Det finns en hel del att tänka på när man ska bygga bastu. Det mesta du behöver tänka på hittar du här, men allt handlar inte bara …
Gör en handledare till din trappa i tågvirke
Den månghundraåriga seglarromantiken har fört det goda med sig att även landkrabbor fått upp ögonen för det fascinerande repmaterial …
Lär dig arbeta med plexiglas
I den här artikeln hittar du utförlig information och instruktioner om hur man hanterar och arbetar med plexiglas.I denna artikel …
Snickarglädje på träfasader
Snickarglädjen ger huset charm och en gammaldags atmosfär. Sniderierna minner om en tid som flytt, när köpmännen hade både tid och …
Golvslipning och lackning av trägolv
Det är svårt att undvika att ett trägolv som används dagligen blir slitet. Lacken mattas ned och får repor och golvet märks av …
Måla köksluckor med dekorlist
Att förnya ett kök kan vara en både omständligt och kostsamt. Men det finns ett sätt som är relativt enkelt men kräver lite arbete. …
Tapetsering
Tapeter – tips när du ska välja
I den här artikeln får du utförlig information om olika typer av tapeter och tips om vad man bör tänka på när du ska köpa och …
Utrustning vid tapetsering
Tapetsering är ett av de vanligaste jobben i hemmet. Arbetet kräver inget särskilt tillstånd eller speciella kunskaper. Däremot …
Förarbete innan tapetsering
I den här artikeln får du veta mer om tapetsering med utförlig information och gör det själv instruktioner om hur du sätter upp …
Tapetsera – Sätt upp tapeter
Dags att tapetsera om? I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier …
Tapetsera med mönsterpassning
Många tror att det är svårare att tapetsera med tapeter som fordrar mönsterpassning. Sanningen är att det inte är mycket svårare och …
Sätt upp en bård
Om du vill fräscha upp väggarna i din bostad behöver den ambitionen inte alltid innebära omfattande tapetseringsarbete. Är väggytorna …
Sätt upp förklistrade tapeter
Förutom vanliga papperstapeter, finns det även ett ganska stort sortiment av förklistrade tapeter. Fördelen med dessa tapeter är att …
Sätt upp vävtapeter
I den här artikeln får du utförlig information och gör det själv instruktionerna med förklarande fotografier om hur man sätter upp …
Tapetsera vid snedtak
Det är egentligen inte svårare att tapetsera ett rum med snedtak än ett rum med endast raka väggar. Den stora skillnaden är om du …
Fläckar på tapeter
Numera finns ett stort urval av tapeter som - mer eller mindre - tål vatten. Vinyl- och naturligtvis våtrumstapeter är tvättbara, medan …
Laga en trasig tapet
Trasig tapet? I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv beskrivning om hur du lagar trasiga tapeter.Det …
Tapetserarverktyg
Det kan tyckas Självklart att en tapetserare är den som hänger upp tapeter och att därför tapetserarens verktyg är klisterpenslar, …
Sätt upp glasfiberväv
Föredrar du målade väggar framför tapetserade, men tycker att en slät yta blir livlös - då är glas-fiberväv ett bra alternativ. Du …
Trädgårdsarbeten
Gjut egna betongplattor
Näst efter gräs har betongplattan blivit trädgårdens viktigaste och mest använda golvbeläggning. Detta är naturligt, eftersom …
Lägg en trädgårdsgång med marksten
Innan motorgräsklipparen konstruerades var gräsklippning ett småhusägarens återkommande lördagsgissel. Vid denna tid var de flesta …
Dra ut vatten i trädgården
Villor och radhus av senare årsmodell har för det mesta en eller flera vattenkranar utomhus. En närbelägen utomhuskran anses som en …
Gör en spaljé av träläkt
En spaljé är en ställning för växter som behöver stöd, endera som spjälverk för att de ska kunna klänga, klättra eller slingra …
Bygg en flyttbar damm
Du behöver varken ha en stor trädgård eller en arbetskrävande damm för att kunna få växter om kabbeleka, dyblad och näckros att …
Ge växterna lite extra ljus
I näst intill alla svenska hem lyser man upp tillvaron med levande krukväxter. Trots att vi ofta väljer växter som ursprungligen kommer …
Bygg en kompostbehållare
I den här artikeln får du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande fotografier hur du bygger en …
Förvara potatisen – bygg en potatisbinge
Förvara potatisen längre med en potatisbinge. I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med …
Bygg en drivbänk i trädgården
I den här artikeln får du utförlig information hur du bygger en drivbänk i trädgården med förklarande fotografier och gör det …
Gräs på fel plats
Det är något paradoxalt med hemträdgårdens gräsmatta. Och med hemträdgårdsmästaren också, för den delen. Ingen annan …
Trädgårdsplanering och markberedning
Dags för trädgårdsplanering? I den här artikeln får du veta det mesta du behöver veta innan du sätter igång och planerar din …
Trädgårdsredskap – Spadar, skyfflar och grepar
Egentligen behöver man inte särskilt många redskap för att kunna sköta en ordinär villa- eller radhusträdgård. Däremot är det …
Bygg en brevlåda av trä
Även om man bygger, renoverar eller underhåller sitt hus helt på egen hand, är det ytterst få detaljer som man kan ge personlig …
Trädgårdsredskap och trädgårdens basredskap
Egentligen är trädgårdsredskap och trädgårdsverktyg samma sak, men av tradition kallas vissa verktyg redskap och inom det område som …
Sköt om din gräsklippare
Att sköta om sin gräsklippare är ett måste om vill få en fin och välskött gräsmatta. I den här artikeln hittar du utförlig …
Skydd mot större skadedjur
Det är självfallet privilegierat att kunna bo så nära naturen att man har större vilt som nära grannar. Men alltför närgånget vilt …
Redskapsbod en nödvändighet förr eller senare
Redskapsbod, fristående eller som tillbyggnad? I denna artikel får du värdefulla tips om vad du behöver tänka på om du funderar på …
Verktyg och redskap
Reda bland redskapen
Det är nog inte utan att många småhusägare önskar att inte bara gräsklipparen, utan också sådana handredskap som spadar, grepar, …
Verktyg och handredskap för sten och betong
En tumregel vid alla slags gör det självarbeten är att välja rätt verktyg till rätt arbete. Följer man den regeln fungerar den som …
Hammare till husbehov
När du svingar din hammare har du anledning att känna historiens vingslag. Med stor säkerhet är nämligen hammaren mänsklighetens …
Rätt såg för rätt arbete
I seklets början definierade man en såg så här: "... en tunn skifva av stål, i kanten försedd med skärande, mejselartade tänder, …
Lådor – väskor och bälten för verktyg
Bor man i en lägenhet behöver man sällan en mer omfattande verktygsuppsättning än att den ryms i en transportabel verktygslåda. Har …
Verktygsskaft
De allra flesta handverktyg har skaft av så hållbart material att de håller lika länge som det egentliga verktyget. Helt säker kan man …
Ett fungerande verktygsförråd
Hur stor eller liten och hur enkel eller specialinriktad verktygsuppsättning du som småhus eller fritidshus-ägare än har, representerar …
Utrustning och verktyg för lövsågning
En lövsågningsutrustning är knappast standard i småhusägarens verkstad. Anledningen är sannolikt att man av tradition betraktar …
Skrapor för olika typer av underhållsarbete
Vid allt underhållsarbete har för och efterarbetet stor betydelse för hur nöjd du kommer att bli med slutresultatet. De flesta …
Korp, kofot och spett
"Den som vet vad det vill säga att hantera korp, bräckjärn, kofot, flåhacka och spett svettas vid blotta tanken på dem." En gammal …
Brynen för att slipa och skärpa
Egentligen är det självklart att alla eggverktyg ska vara vassa. Ar de inte det gör de inte bara ett dåligt jobb. Den som håller i …
Slipverktyg till borrmaskin och slipmaskiner
I den här artikeln får du utförlig information, enkla tips och goda råd om vad du ska tänka på när du ska använda slipverktyg till …
Filar och raspar
I den här artikeln får du utförlig information värdefulla tips om vad du ska tänka på när du ska använda filar och raspar.Man …
Murningsverktyg
En av förutsättningarna för konsten att mura är de oftast enkla men ytterst väl utprovade och utformade verktyg som finns. Verktygen …
Lär dig välja rätt tång för arbetet
I den här artikeln får du grundläggande information, värdefulla tips om vad du ska tänka på när du ska använda olika …
Huggjärn och huggmejslar
Med huggjärn, eller huggmejslar, avses främst de stämjärn med vilka man för hand hugger ut olika urtag eller sammanfogningar i trä. …
Redskapsvård
Det finns småhusägare som stolt kan visa upp t ex en spade som gått i arv i flera generationer. Redskap av den kvaliteten tillverkas …
Viktiga mätverktyg
Det allra viktigaste för allt hantverksarbete är ett fullgott förarbete. Rätt mått i vinklar, hörn, längd, bredd och djup är ett …
VVS-arbeten
Stopp i avloppet
Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn EmailDu ska naturligtvis vara observant på vad du slänger i både vask och …
Byt till ny köksblandare (vattenkran)
(Köksblandare med diskho i rostfritt stål)Dags att byta köksblandare? I den här artikeln får du utförlig information och gör det …
Konsten att dra mjuka kopparrör
När du vill förnya kökets maskinpark eller möblera om i badrummet kan du komma i den situationen att vattenledningsrören måste …
Vattenanalys av dricksvatten
Vatten är vårt allra viktigaste och mest självklara livsmedel. Numera, när vi får vattnet direkt in i huset, lägger vi inte alltid …
Gör en utedusch och sommardusch
Även om Sverige har stränder till stora vatten i tre väderstreck är strandskyddslagarna sådana att det är förhållandevis få …
Om wc-spolningen krånglar
Det är ingen katastrof om toaletten "står och rinner", men det kan vara irriterande och kostar dessutom en hel del. Ett läckage av detta …
Ekonomisota värmepannan
Sotning i vanlig mening är något som enbart utbildade skorstensfejare tidigare fick ägna sig åt. Idag kan du själv göra en så …
Avlopp och vatten – Så fungerar det
Vatten finns i ofattbara mängder. När vi tappar upp badvatten eller fyller potatiskastrullen lånar vi bara några droppar ur det stora …
Avlopp och avloppssystem för huset
För att en fastighet ska få lov att byggas måste den kunna förses med anordningar för vatten och avlopp. När det gäller avlopp …
Bostadsventilation – Tips på bra ventilationssystem
För att få bra luft inomhus krävs god bostadsventilation. En dåligt fungerande bostadsventilation kan innebära ökade energikostnader …
Kombipanna – vedpanna och oljepanna i kombination
Under de senaste årtiondena har alla bygg och energivetenskapare varit rörande ense om att våra uppvärmningskostnader kommer att öka …
Byt till ny kombinerad badkars- och duschblandare
Dags att byta badkars- och duschblandare? I den här artikeln får du utförlig information och gör det själv instruktionerna med …
Montera nytt handfat och bänktvättställ
I samband med renovering av badrummet byter man ofta handfat och annat sanitetsporslin. Oavsett vilken typ av handfat du väljer är …
Installera nytt badkar i badrummet
Det är inte svårt att sätta ett nytt badkar på plats och sedan installera avloppsröret till golvbrunnen. Även om moderna badkar i …
Toalettstol – Så här gör du när du ska byta ut en gammal toalettstol
Det är för det mesta ett relativt enkelt jobb att byta ut den gamla toalettstolen mot en ny. Behöver du inte dra en ny rörledning, utan …
Badrumsporslin – Guide för dig som ska byta porslin i badrummet
I denna artikel får du tips om badrumsporslin och vad du behöver tänka på när du ska inreda och köpa nytt sanitetsporslin till ditt …
Sätt upp en duschvägg över badkaret
Många som duschar i badkaret irriteras över att golvet intill karet ofta är sjöblött efter duschen. Ett duschdraperi råder inte …
Effektiv avkalkning
Det finns väl få saker i ens vardag som är så retfulla som att stå under duschen och "jaga" vattenstrålarna, som sprutar åt alla …
Så här fungerar en diskmaskin
Diskmaskinen har numera en given plats i de flesta kök i västvärlden. Mot bakgrund av den livsform som vuxit fram under efter krigstiden …