Montera nytt handfat och bänktvättställ

Handfat monterat på badrumsskåp

I samband med renovering av badrummet byter man ofta handfat och annat sanitetsporslin. Oavsett vilken typ av handfat du väljer är anslutningen till vatten och avlopp ungefär densamma.

I vårt exempel hamnar emellertid inte det nya bänktvättstället rakt under de gamla anslutningarna. Med ett par extra vinkelanslutningar till avloppet och diagonal rördragning till varmt och kallt vatten blir anslutningen ändå perfekt.

När badrummet kräver uppfräschning vill man gärna byta ut standardhandfatet mot ett i annan färg, form eller modell. Numera är det vanligt att handfat och underskåp tillsammans bildar en enhet.

Väljer du ett bänktvättställ eller infällt handfat är underskåpet ett måste, men det finns även inredning avsedd för “vanliga” handfat.

Montera handfatet på badrumsskåpet

Dom flesta typer av underskåp fäster du i den bakomliggande väggen. Fästskruvar – ofta fransk träskruv följer som regel med i förpackningen.

Väljer du skåpstomme på sockel är det viktigt att golvet är plant och att vinkeln mellan golv och vägg är rät. Eftersom sockeln kan bli fuktskadad om golvet ofta blir fuktigt eller vått är stödben att föredra.

Eftersom dessa kan regleras är det också lättare att få skåpstommen helt vågrät. Vill du ha ett helt frihängande skåp, vilket är praktiskt när badrummet ska städas, är det extra viktigt att badrumsskåpet är väl förankrat.

Sätter du en list under skåpstommen, som denna kan vila på, får du ännu bättre stadga vid tvättfatet.

Vid allt arbete med vatten och avlopp är det viktigt att anslutningarna blir helt täta. Kontrollera alla rördimensioner så att anslutningarna passar. Skaffa passande kopplingar och tätningar.

Numera är rören till avloppet och vattenlåset tillverkade i plast. Materialet är lätt att arbeta med, men du kan spräcka plasten om du tar i alltför hårt när du spänner anslutningarna. Om du är stark i nyporna behöver du som regel inte använda verktyg för att dra åt så att det blir helt tätt.

Om du måste böja de rör som ska anslutas till vattenledningen ska du alltid använda en rörbockare. Böjer du dessa mjuka rör utan denna mall får du ett veck på röret och godset blir försvagat. Risken för läckage blir alltså stor.

När du har gjort alla anslutningar till vatten och avlopp sätter du på vattnet och kontrollerar samtliga kopplingar. Är du osäker om en anslutning lämnar en droppe då och då, kan du vira lite hushållspapper runt anslutningen.

Om pappret är fuktigt när du kontrollerar efter ett par timmar, ska kopplingen tätas.

Du får som regel montera ihop skåpstommen själv. Detta brukar inte vålla några bekymmer eftersom anvisningarna som regel är enkla och tydliga.

När du borrar hål inför uppsättningen ska du däremot inte glömma att täta dem med vattenfast tätningsmassa innan du sätter i skruvarna. Då minskar risken att på sikt få fuktskador i väggarna.

Det här behöver du när du ska montera ett handfat och bänktvättställ:

Verktyg:
Vattenpass (1) Rörbockare (2) Tumstock (3) Penna (4) Bågfil (5) Fogsvans (6) Rörskärare, ev (7) Skruvmejsel, ev (8) Avbitartång, ev (9) Polygrip (10)

Material:
Bänktvättställ med underskåp, Elastisk vattenfast silikon, Rör till kall och varmvattenanslutningar, Rörkopplingar, Skruvar, PVC-rör till avloppsanslutningen, Gummibussning, Vattenlås, Vattenlåsrör.

Handfatet

Anslut rören till blandaren

Avloppet


Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman inom VVS innan du utför något i ditt hem.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se