Stopp i avloppet

Stopp i avlopp

Stopp i avloppet är något vi alla för eller senare råkar ut för, frågan är oftast vad man behöver tänka på och hur man får bort ett stopp i avloppet. I den här artikel får du tips om hur du förebygger stopp i avloppet, hur du åtgärdar stopp i toaletten, hur du får bort stopp i diskhon eller vasken i köket eller får bort stopp i golvbrunnen i badrummet.

Första åtgärden vid stopp i avloppet:

Stopp i diskho och vask i diskbänken

1. Töm ut vattnet, som står i diskbänkens vask med en skopa.

2. Spola riktigt hett vatten direkt ner i avloppet.

3. Använd en vaskrensare.

4. Sätt en hink under vattenlåset. Öppna låset och rensa eventuellt med ett rensband.

Tar bort vatten från vasken

1. Om det står mycket vatten i vasken på diskbänken, töm ut så mycket du kan med en skopa eller en mugg. Då kommer du lättare åt att arbeta.

Häller hett vatten i avloppet för att lösa upp fettavlagringar som fastnat

2. Börja med att spola hett vatten direkt ner i avloppet. Använd en tratt. Om inte proppen släpper prova eventuellt med ett propplösande medel i vattnet vid behov. Men var aktsam om du köper ett propplösande medel eftersom det ofta finns en hel del starka kemikalier i dessa medel.

Det finns miljövänligare alternativ än propplösare med kemikalier för att få bort stopp i avloppet. Det är en blandning mellan bikarbonat, salt och ättika. Processen avslutas med hett vatten.

Gör så här:
Blanda 1dl bikarbonat med 1 dl salt, slå ner blandningen i avloppet och slå på ca 1 dl ättika. Resultatet av blandningen gör att det uppstår en kraftig kemisk reaktion mellan bikarbonatet, saltet och ättikan. Reaktionen tillsammans med saltets polerande effekt gör att proppen förhoppningsvis löser sig.

Vänta mellan 15-20 minuter och spola sedan rent avloppet genom att hälla på minst 1-2 liter kokhett vatten. Skulle det fortfarande vara stopp i avloppet kan processen upprepas.

OBS! Tänk på att använda skyddsglasögon och skyddshandskar.

Använder vaskrensare med sugkopp i vasken för att trycka bort stopp

3. Lossnar inte proppen försök med vaskrensaren. För att sugkoppen ska bli tät måste du ha lite vatten i vasken på diskbänken.

Stopp i toaletten

1. Om inte WC-skålen redan är full med vatten, prova att hälla en hink vatten från så hög höjd du kan ner i skålen på toalettstolen.

2. Försök att lossa proppen med en vaskrensare.

3. Pröva med en avloppspump eller ett rensband, om du har sådan utrustning

Häller ned vatten i toalettstol för att få bort stopp

1. Slå en hink vatten i toalettskålen, från så hög höjd du kan.Trycket som bildas kan lossa en mindre propp.

Trycker med vaskrensare för att få bort stopp i toalettstol

2. Sätt sugkoppen till vaskrensaren i toalettskålen och dra handtaget upp och ner med kraftiga rörelser.

Använder avloppspump för att rensa bort stopp i toalett

3. Avloppspumpen arbetar som vaskrensaren. Se till att sugkoppen sluter tätt, dra upp handtaget sakta.

Drar rensband genom avloppet i toaletten för att få bort stopp

4. För försiktigt ner rensbandet genom avloppet  i toaletten. Om du har källare kan du rensa genom rensluckan

Stopp i golvbrunnen

1. Lyft av silen och ta bort hår och annat som samlats i brunnen.

2. Använd propplösare, ev tillsammans med ett rensband. Om du inte trots dina försök har lyckats häva stoppet bör du anlita en fackman. Ring närmaste VVS-jour. Bor du i hyreslägenhet, ska du ta kontakt med hyresvärden.

Rensar bort smuts i golvbrunn med diskhandskar

1. Lyft av silen och ta bort den smuts som samlats i brunnen. Ta på dig gummihandskar och använd händerna.

Rensar bort stopp med rensband i golvbrunn

2. Häll först i lite vatten. Häll ett propplösande medel i golvbrunnen och låt det verka 10-15 sekunder. Fyll sedan på med vatten.

OBS! Viktigt att inte vänta för länge eftersom propplösaren i sig kan sätta igen avloppet. Lossar inte proppen kan du använda rensbandet.

Förebyggande åtgärder vid stopp i avlopp

Du ska naturligtvis vara observant på vad du slänger i både vask och toalett. Avloppet är ju i första hand till för förbrukat vatten.

Toalettens avlopp är dessutom avpassat att kunna föra bort exkrementer och toalettpapper. Utsätter du avloppen för onödigt stora påfrestningar får du också räkna med att de blir igenproppade.

Håll toaletten ren och tvätta med ett speciellt rengöringsmedel cirka en gång i veckan. Om du till detta är noggrann och inte slänger mycket papper till en spolning eller använder toaletten som slaskhink, är risken inte så stor att du får stopp i avloppet.

För att undvika stopp i köksvasken kan du använda en extra slasksil när du till exempel rensar fisk, skalar potatis eller sköljer ur grytan med ris i. Gör också till vana att tvätta ur vasken med hett vatten med jämna mellanrum. Då ökar du möjligheten att får du bort de fettavlagringar som sätter sig i avloppsröret. Annars växer fettlagret och till slut får du stopp i vasken i alla fall.

Koka upp vatten i en kastrull eller ännu hellre en vattenkokare som är både snabbare och miljövänligare eftersom den drar mindre elektricitet.

Golvbrunnen i badrummet bör du också regelbundet rensa från hår, tvål och hudavlagringar. Om du har spolat av jordiga stövlar eller använt dusch eller badkar till annan grov-rengöring, bör du rensa avloppet efteråt.

Hur försiktig och noggrann du än är, kan du få ett igenkorkat avlopp. Se därför till att du har en vaskrensare, propplösare och eventuellt ett rensband i beredskap.

Varning!

Använd aldrig frätande medel t ex sådana som innehåller saltsyra när du ska lösa en propp i toaletten eller i handfatet. Risken är mycket stor att du skadar glasyr och emalj i porslinet och dig själv. När du använder vaskrensare i sanitetsporslin, tänk på att porslinet är ömtåligt. Du kan lätt spräcka det genom alltför hårdhänta rörelser.

 

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se