Stopp i avloppet

stopp-i-avloppet.jpg

Stopp i avloppet är något vi alla för eller senare råkar ut för, frågan är oftast vad man behöver tänka på och hur man får bort ett stopp i avloppet. I den här artikel får du tips om hur du förebygger stopp i avloppet, hur du åtgärdar stopp i toaletten, hur du får bort stopp i diskhon eller vasken i köket eller får bort stopp i badrummets golvbrunn.

Förebyggande åtgärder vid stopp i avlopp

Du ska naturligtvis vara observant på vad du slänger i både vask och toalett. Avloppet är ju i första hand till för förbrukat vatten. Toalettens avlopp är dessutom avpassat att kunna föra bort exkrementer och till viss del toalettpapper. Utsätter du avloppen för onödigt stora påfrestningar får du också räkna med att de blir igenproppade.

För att undvika stopp i köksvasken kan du använda en extra slasksil när du till exempel rensar fisk, skalar potatis eller sköljer ur grytan med ris i. Gör också till vana att tvätta ur vasken med hett vatten då och då. Då får du bort de fettavlagringar som sätter sig i avloppsröret. Annars växer fettlagret och till slut får du stopp i vasken i alla fall. Golvbrunnen i badrummet bör du också regelbundet rensa från hår, tvål och hudavlagringar. Om du har spolat av jordiga stövlar eller använt dusch eller badkar till annan grov-rengöring, bör du rensa avloppet efteråt.

Håll toaletten ren och tvätta med ett speciellt rengöringsmedel cirka en gång i veckan. Om du till detta är noggrann och inte slänger mycket papper till en spolning eller använder toaletten som slaskhink, är risken inte så stor att du får stopp i avloppet. Hur försiktig och noggrann du än är, kan du få ett igenkorkat avlopp. Se därför till att du har en vaskrensare, propplösare och eventuellt ett rensband i beredskap.

Varning!

Använd aldrig frätande medel t ex sådana som innehåller saltsyra när du ska lösa en propp i toaletten eller i handfatet. Risken är mycket stor att du skadar glasyr och emalj i porslinet och dig själv. När du använder vaskrensare i sanitetsporslin, tänk på att porslinet är ömtåligt. Du kan lätt spräcka det genom alltför hårdhänta rörelser.

Första åtgärden vid stopp i avlopp:

Stopp i toaletten

1. Om inte WC-skålen redan är full med vatten, prova att hälla en hink vatten från så hög höjd du kan ner i skålen på toalettstolen.
2. Försök att lossa proppen med en vaskrensare.
3. Pröva med en avloppspump eller ett rensband, om du har sådan utrustning


1. Slå en hink vatten i toalettskålen, från så hög höjd du kan.Trycket som bildas kan lossa en mindre propp.

Vaskrensare i toalettstol
2. Sätt sugkoppen till vaskrensaren i toalettskålen och dra handtaget upp och ner med kraftiga rörelser.

Avloppspump
3. Avloppspumpen arbetar som vaskrensaren. Se till att sugkoppen sluter tätt, dra upp handtaget sakta.

Drar rensband genom avloppet i toaletten
4. För försiktigt ner rensbandet genom avloppet  i toaletten. Om du har källare kan du rensa genom rensluckan

Stopp i vasken på diskbänken

1. Töm ut vattnet, som står i diskbänkens vask med en skopa.
2. Spola riktigt hett vatten direkt ner i avloppet.
3. Använd en vaskrensare.
4. Sätt en hink under vattenlåset. Öppna låset och rensa eventuellt med ett rensband.

Tar bort vatten från vasken
1. Om det står mycket vatten i vasken på diskbänken, töm ut så mycket du kan med en skopa eller en mugg. Då kommer du lättare åt att arbeta.

Häller hett vatten i avloppet
2. Spola hett vatten, direkt ner i avloppet. Använd en tratt.Prova eventuellt med ett propplösande medel i vattnet.

Använder vaskrensare med sugkopp i vasken
3. Lossnar inte proppen försök med vaskrensaren. För att sugkoppen ska bli tät måste du ha lite vatten i vasken på diskbänken.

Stopp i golvbrunnen

1. Lyft av silen och ta bort hår och annat som samlats i brunnen.
2. Använd propplösare, ev tillsammans med ett rensband. Om du inte trots dina försök har lyckats häva stoppet bör du anlita en fackman. Ring närmaste VVS-jour. Bor du i hyreslägenhet, ska du ta kontakt med hyresvärden.

Rensar bort smuts i golvbrunn
1. Lyft av silen och ta bort den smuts som samlats i brunnen. Ta på dig gummihandskar och använd händerna.

Tar bort stopp med rensband i golvbrunn
2. Häll först i lite vatten. Häll ett propplösande medel i golvbrunnen och låt det verka 10-15 sekunder. Fyll sedan på med vatten. OBS! Viktigt att inte vänta för länge eftersom propplösaren i sig kan sätta igen avloppet. Lossar inte proppen kan du använda rensbandet.

 

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

Top

Tipsa en vän om denna artikel