Entrétrappor i betong, sten eller trä

Entrétrappa av sten.

Vacker entrétrappa av sten.

En entrétrappa kan bestå av ett par enkla steg, alternativt vara av längre modell – allt efter behov. Gemensamt för dem alla är att de bidrar till första intrycket av hemmet, då de bokstavligen pryder husets framsida. Därtill behöver de vara stabila konstruktioner som verkligen fyller sin funktion.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Betongtrappor

Valet av material till entrétrappan är ett av alla de val som behöver göras när en ny trappa till entrén ska till. Vanligtvis är trappan tillverkad i betong, sten eller trä. Betongtrappan är en gedigen konstruktion som håller länge. Trappan passar lika bra till trähuset, som till stenhuset.

Betong är också ett relativt billigt material, vilket gör betongtrappan till en favorit bland entrétrappor. Den gjuts vanligen på plats.

Trappan av betong behöver inte vara grå och tråkig. De kan verkligen utgöra en vacker entré till huset, om stil och bredd är anpassad till det hus trappan är avsedd att pryda. Dels kan trappan putsas, dels kan den få valfri ytskiktsbeläggning.

Artikeln fortsätter efter annonsen

En del betongtrappor kommer helt genomfärgade, vilket gör det svårare att få rätt kulör vid en renovering. Många väljer att lägga vackra naturstenar som ytskikt på trappan. Stenen behöver vara runt 25 – 30 mm och fästs fast med häftmassa. Det ger ett solitt och vackert intryck. Naturligtvis kan även en ren och ofärgad betongtrappa vara vacker.

Nackdelen med en betongtrappa är att om den inte underhålls så kan den med åren spricka av is och frost. En liten spricka kan leda till djupa sår i trappan. Speciellt om husägaren saltar på trappan.

Tösalt är betongens största fiende. Det kräver då åtgärder, så att inte hela trappan vittrar sönder. Det är viktigt att betongtrappan är gjuten i rätt material och att den är så frostsäker som möjligt.

Stentrappor

Stentrappan är en gedigen och snygg konstruktion som håller i längden. Naturstenar av olika slag har en mycket vacker kulör och framtoning, vilket helt kommer till sin rätt i en entrétrappa. Med naturstenar av mindre modell kan kortare entrétrappor lätt byggas i valfri form och färgkulörer.

Med blocksten blir trappan rejäl och stilren. Då läggs de massiva blocken på en sandbädd. Den här typen av trappa blir mycket exklusiv, och kostar också därefter. Däremot är också den massiva stentrappan mycket hållbar. Om trappan sätter sig går det att lägga om blocken på en ny sandbädd.

Trätrappor

Den entrétrappa som är allra enklast att bygga själv är den klassiska trätrappan. Av naturliga skäl passar den oftast bäst till ett trähus, men i vissa fall kan en trätrappa även smycka ett stenhus.

Trätrappan är mycket enkel att bygga i olika designer och stilar, beroende på tycke och smak. De byggs oftast av lösvirke, för att matcha höjd och bredd efter behov.

Det är viktigt att trätrappan ges en rejäl förankring så att den står stadigt i alla väder, och oavsett belastning. Med en kunnig snickare kan trätrappan ta näst intill vilken form som helst.

Den största nackdelen med en trätrappa är att den kräver ett kontinuerligt underhåll. Det gäller oavsett om den oljas eller målas. Livslängden är också något begränsad.

Väder och vind går hårt åt träets struktur och bärigheten i konstruktionen, hur väl den än underhålls. Men då en trätrappa i t.ex. trädgården är lätt att byta ut, kostar ett byte inte heller särskilt mycket pengar.

Storlek och form på entrétrappor

En generös entrétrappa ger ett inbjudande intryck. Med breda steg och gott om plats kan också trappan bli en plats för prunkande växter, för den som så önskar.

Beroende på hur lång trappan behöver vara, kan ett vilplan vara lämpligt. Ett vilplan är ett större steg som ger plats för en liten paus i klättrandet.

En bred plats precis utanför själva entrén ger också plats för att ställa av skor och annat som ska ut från eller in i fastigheten. Vid längre trappor behövs räcken. Räckena är vanligtvis tillverkade i trä eller av gjutjärn.

Göra själv eller anlita fackman

En ny entrétrappa gör under för huset. Kostnaden för att byta ut en entrétrappa skiljer sig dock markant åt, beroende på hur stor trappen behöver vara och vilket material trappan är tillverkad av. E

n mindre och enklare trappa blir än billigare då den kan byggas på egen hand. I alla fall för den som är någorlunda händig. De större entrétrapporna blir dock hållbarast om en fackman utför arbetet. Detta arbete är rotavdragsgillt.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se