Husgrund & Mark – Tips om husgrund, dränering och markarbeten
Husgrund, dränering och mark
Funderar du på dränering av husgrunden, fixa till husgrunden eller lägga marksten? Oavsett om du har problem eller bara vill snygga till husgrunden eller vill veta mer om marksten, så finns många olika material att välja på – Här hittar du bra information om husgrund, dränering och marksten.
Innehåll och genvägar
Dränering
Tio frågor att ställa inför en omdränering
Att dränera om ett hus är en omfattande process som behöver planeras noga. Det är inte precis bara att ta en spade och börja gräva. Här gäller att ha koll. Första…
Dränering
– I den här artikeln om dränering får du hjälp med bra tips när du ska dränera din husgrund. Du kan läsa mer om dräneringsrör och saker som är värt att veta vid…
Platonmatta
En Platonmatta är en luftspaltsbildande fuktskyddsmatta som används som underlag och isolering under huset för att skydda källarens golv i huset mot fukt. Platonmattan kan…
Dränering gör grunden – tips om dräneringmaterial
Dräneringsmaterial och dräneringen runt husgrunden är fundamentet för att få ett hälsosamt och hållbart hus. Hur bra dräneringen är beror både på hur dräneringens…
Dräneringsrör – Tips och användningsområde
Dräneringsrör används vid all typ av dränering, inte minst vid dränering av husgrunder. De har som syfte att leda bort vattnet från huset sidor. För att dräneringsröret…
Dränering – så går det till
Att dränera om en husgrund är ett omfattande arbete som sker i ett antal olika steg. Hur stegen genomförs exakt beror på vilket system man använder sig av. Det finns flera…
Dränera om på vintern – varför då?
De flesta tänker sig nog att en omdränering av husgrunden ska genomföras under sommaren. Det är väl då man kan gräva och göra saker utomhus? Det är inget fel med att…
Isolera när du ändå dränerar – det lönar sig
Att gräva ut och dränera om sitt hus är en god investering för framtiden. När arbetet ändå görs, är det en minst lika god idé att fuktsäkra huset och låta isolera…
Klimatförändringar ökar kraven på dräneringen
Vatten är en förutsättning för liv men kan också orsaka stora problem. Det beror på var, när och hur vattnet uppträder. För husägaren är vattnet något som gärna får…
Led bort vattnet från husgrunden på ett enkelt sätt
Det vatten som kommer i form av regn och som löper ifrån hängrännorna runt taket behöver ledas ifrån husgrunden på ett effektivt sätt. Det kan göras på flera sätt.…
Marksten
Lägg en trädgårdsgång med marksten
I den här artikeln om att lägga marksten hittar du tips och information hur du lägger marksten med förklarande bilder och steg för steg beskrivning. Innan motorgräsklipparen…
Betongsten – Marksten av betong
Betongsten är markstenar tillverkade maskinellt av – just det – betong. Det är det i särklass vanligaste alternativet som material till trädgårdsgångar, uppfarter och…
Marksten – Tips när du ska välja sten
Marksten blir alltmer vanligt i de svenska trädgårdarna, inte minst tack vare de många användningsområdena. Med marksten går det att bygga gångar, uppfarter, entréer,…
Blanda olika marksten med andra markmaterial
Många trädgårdsägare visar tvekan, eller rent av ängslan, för att blanda olika “inredningsmaterial” i trädgården. Har man en gång valt att lägga…
Marktegel – beständig marksten som tål tuffa miljöer
Marktegel är en marksten och markbeläggning på stark frammarsch i de svenska trädgårdarna. Det är en form av tegel som är speciellt tillverkad för att klara tung…
Effektiv avrinning med markränna
En markränna är kanske mest vanligt förekommande i och runt industrilokaler och på offentliga platser. Men alltfler husägare upptäcker fördelarna med rännorna. Markrännor…
Murar
Bygg ett stenparti
Få inslag ger ett sådant liv åt trädgården som ett stenparti och för de trädgårdsägare som tycker om att omge sig med många olika slags växter finns knappast något…
Bygga mur av natursten
Att bygga en mur är ett ganska svårt och mycket tungt jobb, men det är samtidigt ett av de anläggningsarbeten som ger din trädgård en egen profil. Eftersom muren förändrar…
Murar – Tips innan du ska bygga en mur
En mur runt trädgård eller som avskiljare mellan två angränsande ytor är en stabil konstruktion som håller i längden. En mur är också ett gott stöd åt jordmassor i…
Husgrund och källare
Murröta i källaren
Många talar om “murröta”, men ingen vet riktigt vad det är. Uttrycket används ofta “till vardags”, men aldrig i strikt byggnadstekniska sammanhang. Vad…
Så lagar du sprickor i husgrunden
En färgflagnad husgrund med sprickor skämmer huset. Att laga sprickor och andra skador på husgrunden är viktigt. Fukt kan annars komma in i skadorna och förvärra skadorna…
Så här målar du om husgrunden
Det är inte bara husfasaden som behöver renoveras och målas om med jämna mellanrum. Även husets husgrund måste få samma skötsel. En misskött husgrund ger inte bara huset…
Sättningsskador på hus
Enbart misstanken att huset fått sättningssprickor och sättningsskador eller håller på att “sätta sig” kan få en husägare att kippa efter andan. Tydliga tecken…
Källargrund – Ha koll på källargrunden
Källargrunder är en klassisk byggnadsform som ger utrymme för mycket. Förråd, garage och pannrum är bara några av de saker som ryms i en källargrund. Liksom vid alla andra…
Isolering av husgrund minskar fuktproblem och energiförluster
Det finns flera anledningar till att isolera en husgrund. Den främsta är att fuktproblemen i huset minskar, vilket gör att huset håller sig friskt längre. Dessutom minskar…
Vad är en torpargrund
Torpargrund är en av de enklare formerna av grund till en byggnad, såsom ett bostadshus. Det är också en av de vanligare varianterna av husgrund i äldre hus. Torpargrunden…
Avfuktare en billig lösning för fuktproblem i krypgrunden
Krypgrunder anses som något av en riskkonstruktion. Det beror på att undersökningar visar att mer än varannan krypgrund uppvisar fuktskador eller mögelangrepp. Detta problem…
Förbättra torpargrunden – spara stora mängder energi
En torpargrund dras gärna med fuktproblem. Anledningen är enkel. Vi i vår moderna tid har för välisolerade golv och värmer inte upp krypgrunden från marken. Den får vara…
Betongplatta på mark – Enkel och prisvärd husgrund
Torpar- och krypgrundernas tid verkar vara förbi. Allt fler nya hus byggs på betongplattor. Det är en enkel form av husgrund som också ofta är mycket prisvärd. Det gäller…
Skyddad: Fuktskador i källaren – hur vanligt är det och vem får betala?
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Så får du en säkrare husgrund
En husgrund behöver tas om hand och skötas på bästa sätt. För såsom grunden mår, mår också hela huset. Här kommer lite tips om vad du behöver tänka på för att få…
Mark och planering
Jord, sand, grus och kross
De flesta människor ägnar inget större intresse åt den mark de trampar på förrän den dag de ska bygga ett hus på marken eller anlägga en trädgård. Men då blir ofta…
Bygg en jordkällare
Förr kallades ofta arbetet med att bygga en jordkällare för ett domedagsverk. Det var en svår konst och ett tungt arbete att bygga med kilstenar. Numera finns det material som…
Konsten att flytta stora stenar
Problem med att flytta stora stenar på tomten? I den här artikeln får du veta mer om olika tekniker och sätt att flytta stora stenar. De flesta som har en tomt där…
Reparera skadad mark
I den här artikeln om att reparera skadad mark efter entreprenadarbeten får du veta mer om hur du åtgärdar och återställer marken. Hur försiktig man än försöker vara,…
En plan för snöröjning med snöslunga och snöredskap
Varje vinter gör svenska småhusägare stora ekonomiska förluster på grund av den snö som faller – eller kanske rättare sagt på grund av dålig planering inför…
Avlopp och avloppssystem för huset
För att en fastighet ska få lov att byggas måste den kunna förses med anordningar för vatten och avlopp. När det gäller avlopp skiljer man mellan två system. I det ena tas…
Minireningsverk ett reningsverk för enskilda avlopp
Ett minireningsverk är ett alternativ värt att beakta när ett nytt avloppssystem planeras. Det kan ge i princip samma rening som det kommunala kan erbjuda. Det betyder att…