Marktegel – beständig marksten som tål tuffa miljöer

marktegel.jpg

Marktegel är en markbeläggning på stark frammarsch i de svenska trädgårdarna. Det är en form av tegel som är speciellt tillverkad för att klara tung belastning och tuffa miljöer. Teglet är mycket beständigt och vackert och är därför populärt att använda vid uppfarter, gångar och altaner.

Vad är marktegel

Marktegel tillverkas i grunden på samma sätt som taktegel och andra tegelprodukter. Tegel tillverkas av mager lera kallad tegellera och som formas till block. Dessa block torkas först och bränns sedan i en ugn för att härdas och bli hårda.

 

 

Den stora skillnaden mellan mark- och byggtegel ligger i att teglet som är avsett för markarbeten bränns under en mycket hög temperatur, för att härda materialet lite extra. Det får då också en lägre fukthalt, vilket i sin tur leder till att teglet blir frostbeständigt.

Utseende

Marktegel för gärna tankarna till Medelhavet med sina mjuka bruna toner. Färgerna varierar från gulaktigt till djupaste rött. Både sammansättningen av leran, bränntemperaturen påverkar stenarnas färg. I vissa fall läggs sand, krossat tegel på själva stenarna inför bränningen för att få fram en särskild nyans.

Det finns en mängd olika varianter av marktegel på marknaden, allt från enfärgade till mönstrade. Ett klassiskt alternativ är fiskbensmönstrat tegel.

Egenskaper

Marktegel är ett beständigt och tåligt material vad gäller de flesta påfrestningar. Det är ett material som står emot kyla och fukt och som håller för hård belastning. Teglets egenskaper påverkas till dels av den lera som teglet är tillverkat av. Det gör att visst marktegel håller högre kvalitet än annan marktegel.

Till skillnad från de flesta andra stenar för beläggning klarar också marktegel salt. Det gör den extra lämplig för offentliga ytor och till exempel garageuppfarter.

Användningsområde

Marktegel är ett tegel som används utomhus. För inomhusbyggnationer används ett tegel avsett för detta. Utomhus används det med fördel för garageuppfarter, terrasser, trappor och gångar i trädgården.

Marktegel är en ganska dyr produkt eftersom den kräver en stor mängd energi för att framställas. Å andra sidan håller hög klass vad gäller både utseende och färg samt är mycket hållbart. Det gör att det är mycket populärt med marktegel, trots priset.

Relaterade artiklar

Se alla husgrund & markartiklar »

scroll to top
Top