Marktegel – beständig marksten som tål tuffa miljöer

Marktegel är en marksten och markbeläggning på stark frammarsch i de svenska trädgårdarna. Det är en form av tegel som är speciellt tillverkad för att klara tung belastning och tuffa miljöer.

Marktegel på trädgårdsgång

Markteglet är mycket beständigt och vackert och är därför populärt att använda vid garageuppfarter, trädgårdsgångar, uteplatser och altaner.

Vad är marktegel?

Marktegel tillverkas i grunden på samma sätt som taktegel och andra tegelprodukter. Tegel tillverkas av mager lera kallad tegellera och som formas till block. Dessa block torkas först och bränns sedan i en ugn för att härdas och bli hårda.

Den stora skillnaden mellan mark- och byggtegel ligger i att teglet som är avsett för markarbeten bränns under en mycket hög temperatur, för att härda materialet lite extra. Det får då också en lägre fukthalt, vilket i sin tur leder till att teglet blir frostbeständigt.

Utseende på marktegel

Marktegel för gärna tankarna till Medelhavet med sina mjuka bruna toner. Färgerna varierar från gulaktigt till djupaste rött. Både sammansättningen av leran, bränntemperaturen påverkar stenarnas färg. I vissa fall läggs sand, krossat tegel på själva stenarna inför bränningen för att få fram en särskild nyans.

Men markteglet finns i flera olika kulörer. Förutom de traditionella rödaktiga tonerna så finns rosatonad kulör, sandbeige, gråbeige, bruna kulörer, mörkgrå, blågrå och svart.

Det finns en mängd olika varianter av marktegel på marknaden, allt från enfärgade till mönstrade.

Ett klassiskt alternativ är fiskbensmönstrat tegel. Men markteglet går att kombinera i en oändligt massa mönster och kulörer för att skapa sin egna personliga touch och utseende.

Egenskaper på marktegel

Marktegel är ett beständigt och tåligt material vad gäller de flesta påfrestningar. Det är ett material som står emot kyla och fukt och som håller för hård belastning. Teglets egenskaper påverkas till dels av den lera som teglet är tillverkat av. Det gör att visst marktegel håller högre kvalitet än annan marktegel.

Till skillnad från de flesta andra stenar för beläggning klarar också marktegel salt. Det gör den extra lämplig för offentliga ytor och till exempel garageuppfarter.

Ett marktegel går att lägga på både bredsida och högkant. Med fördel att lägga stenen på högkant för högre tryckhållfasthet om du vill att beläggningen ska klara lite tyngre belastning.

Användningsområde

Marktegel är ett tegel som används utomhus. För inomhusbyggnationer används ett tegel avsett för detta. Utomhus används det med fördel för uteplats, garageuppfarter, terrasser, trappor och gångar i trädgården.

Marktegel är en ganska dyr produkt eftersom den kräver en stor mängd energi för att framställas. Å andra sidan håller hög klass vad gäller både utseende och färg samt är mycket hållbart. Det gör att det är mycket populärt med marktegel, trots priset.

Relaterade artiklar

Se alla husgrund & markartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se