Dekorsten för trädgården

Dekorsten i trädgården är i ropet hos de svenska trädgårdsägarna. Genom att dekorera med natursten går det att med mycket enkla medel skapa en skön atmosfär i trädgården. Det kan ersätta grus, fungera som marktäckare och skapa vackra och färgrika ytor som är lätta att sköta.

Dekorsten i trädgård

Olika dekorstenar

Dekorsten är stenar i grusstorlek och går även under namnet dekorationssten och dekorgrus. Gruset består av natursten och det går att välja mellan en mängd olika kulörer och kulörkombinationer. Storleken på gruset varierar stort.

Här finns storlekar på allt mellan 3 och 100 millimeter att välja mellan. Det går dessutom att välja vilken form stenarna ska ha.

Marktäckare

Dekorsten läggs med fördel för att hålla oönskad växtlighet borta och för att skapa lättskötta och vackra ytor. Som marktäckare betraktat är dekorstenen ett utmärkt alternativ.

När den används i rabatten fungerar stenlagret som ett isolerande skikt vilket håller fukt och värme kvar i jorden. Dessutom skyddar den fasader mot stänkt och gör det lättare att hålla ogräs borta mellan olika växter.

Ger nytt liv

Dekorsten kan också läggas istället för grus på uppfarter, i trädgårdsgångar och vid uteplatser. Det läggs då på samma sätt och med samma grund som vid användning av sedvanligt grus. Det är också ett fint material att skapa avgränsade ytor med, liksom att använda som dekoration i trädgården.

Eftersom dekorstenen kommer i en mängd olika storlekar, former och färger är det lätt att skapa en helt personlig prägel på trädgården. Formen och färgen på stenarna ger en extra fägring och struktur på trädgården.

Olika behandlingar på dekorsten

Dekorsten kan antingen vara tillverkad av större block eller hämtas från naturen i sin ursprungliga form. Den tillverkade dekorstenen krossas ur större stenar och är kantig till utformningen. Den kan sedan säljas som den är eller behandlas genom att den tumlas eller poleras.

Polering ger en hög glans och rundar av vassa kanter. Tumlingen gör stenarna runda och mjuka till formen. Sjösten och sjösingel är stenar som tumlats naturligt av havets vågor. Tumlingen slipar bort alla vassa kanter och gör stenen mjuk och rund.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se