Bastu – 100-tals bastutips

Tips om bastu och bastuprojekt

Välja bastu, köpa färdig bastu eller bygga en bastu själv

Letar du efter tips för ditt bastuprojekt. Att köpa och installera en bastu för att bastubada är både nyttigt, avkopplande och livskvalitetshöjande. Men det finns mycket att tänka på inför valet av bastu. Läs våra 100-tals praktiska tips i våra bastuguider, här hittar steg för steg anvisningar om du vill bygga en bastu själv, du kan läsa på dig om material och priser, du hittar information om bastuinredning, bastubelysning och tillbehör, till val av bastuaggregat och allt däremellan. Bastuguiden är fylld med vackra miljöbilder på designade bastun som du kan inspireras av.

Innehållsförteckning och genvägar

» Bygga och köpa bastu / » Bastuaggregat / » Bastuinredning / » Olika typer av bastu / » Bastutillbehör och belysning

Bygga och köpa bastu


 

Bastuaggregat

Bastuinredning

Olika typer av bastu

angbastu-mosaik.jpg

Ångbastu för kropp och själ

I den sydöstra delen av den europeiska kontinenten har ångbastun mångtusenåriga anor. Där är varje hamam ett socialt centrum dit män såsom kvinnor går för att renas, och…

Bastutillbehör och belysning

ren-och-frasch-bastu.jpg

Tips för en fräsch bastu

En bastu utsätts för höga påfrestningar på grund av den värme, fukt och inte minst varma människokroppar som bastubadet genererar. En bastu behöver därför underhållas…

luktar-gott-i-bastu.jpg

Så får du bastun att dofta

Lukter och dofter bidrar till helhetsupplevelsen. Med en god doft i bastun är det lätt att drömma sig iväg och njuta lite extra. Idag finns det både enkla och lite mer…

Att välja bastu

Våtbastu, ångbastu och torrbastu är fortfarande de vanligaste alternativen. Men varför inte kombinera allihop i en enda bastu? Det är lite dyrare, men väl så trevligt för den som har svårt att välja. Uppvärmning av en bastu kan göras med elektriska aggregat som är enklare att installera men kräver ordentligt med ström 3 fas, så du behöver anlita elektriker. Det finns bastu som värms med vedeldning. Om du väljer en vedeldad bastu behöver du installera skorsten och allt runt omkring.

Utmanaren infraröd bastu är ett alternativ för den som vill ha hög komfort till låga energikostnader. Här kan du läsa om dom olika bastutyperna i våra guider för att få koll på fördelar och nackdelar mellan de olika bastu alternativen.

Vad kostar en bastu?

I dag finns bastu i en mängd olika utföranden och stilar. Det finns budget bastu och riktigt lyxiga bastun. Här kan du läsa om olika prisklasser på bastu och få insikter om olika bastumodeller och se hur mycket dom olika modellerna kostar.

Bestäm bastuns storlek

Varje person behöver minst 0,8 m2 i bastun och 60 cm sittyta. Räkna gärna på en plats extra, så blir det inte trångt i första taget. Tänk på att många bastutillverkare anger yttermått i sina beskrivningar. Här hittar du tips som hjälper dig att välja storlek på bastun.

Monteringsfärdig bastu – byggsats

Ett alternativ till att bygga bastu själv är att köpa en monteringsfärdig bastu som leveras komplett från fabrik. Men innan du köper, undersök vilket avstånd (luftspalt) som ska finnas mellan bastuvägg och husvägg samt mellan bastutak och innertak innan du köper en monteringsfärdig bastu. Rekommendationen brukar ligga mellan 20 och 50 mm. Här hittar du fler praktiska tips när du ska köpa en färdig bastu.

Säkerheten i en bastu är viktig

Tänk alltid på säkerheten när du ska köpa en bastu. Här är några punkter att titta lite extra på inför köp och installation: Golvet ska alltid vara halkfritt och träet ska inte ge stickor i vare sig fötter, rumpa, rygg eller händer. Bastudörren är nyckeln till en säker bastu. Se alltid till att bastudörren kan öppnas genom ett lätt tryck på den inifrån. Inga handtag ska behövas, och dörren ska öppnas utåt.

Bastuaggregat är heta tingestar. Det ska alltid finnas ett skydd framför bastuaggregatet så att inte någon bränner sig på det. Att ledningar till bastuaggregat och belysning dras av professionella elektriker ska vara en självklarhet.

Välja Bastuinredning

En bastus inredning har stor betydelse för upplevelsen av bastubadandet. Det är dessutom viktigt att välja rätt material utifrån ett säkerhets- och bekvämlighetsperspektiv. Den får inte bränna eller brännas i första taget. Om bastuinredningen dessutom är snygg och har en behaglig nyans, blir bastubadet också till en totalupplevelse.
Bastuinredningens panel på insidan av bastun ger en stor del av totalupplevelsen under badet.

Det klassiska trävalet har fallit på gran och fur, men det går att använda en hel del annat träslag som bastuinredning också. Asp är ett utmärkt alternativ, liksom al. De drar inte åt sig värme och avger ingen kåda, varför det känns behagliga i en bastu. För en mer luxuös bastuinredning finns den väldoftande cedern, och en mängd andra träslag. Här får du massor av praktisk tips om olika träslag som kan guida dig rätt i ditt val av bastuinredning.

Bastudörr – välja bästa dörr

En bastudörr är en nog så viktig detalj – både estetiskt och funktionsmässigt. Den ska vara lätt att öppna, hålla värmen inne och är dessutom det som verkligen syns på bastu. Det ger många anledningar till att titta lite extra över vilken bastudörr som är det bästa alternativet, och inte bara välja första och billigaste bastudörren.

För att släppa in mer ljus kan du välja en bastudörr helt i härdat glas eller förse bastudörren med ett fönster av härdat glas. En bastudörr av trä ska vara stabil och tjock så att den får en god isoleringsförmåga och blir stadig och tyst. Ta del av vår guide om bastudörrar så får du hjälp av att välja ut den bastudörr som passar dig bäst.

Placering av bastun

Med dagens bastumodeller kan du till och med ha en bastu i sovrummet. Men bastu i anslutning till badrummet är vanligast. En del väljer att ha bastu i gillestugan. Den som har lyxen att bo i anslutning till vatten kan ha en bastustuga eller bastu i en friggebod eller i ett lusthus nere vid sjön. På denna sida får du tips om var du kan placera din bastu. Du kan läsa mer om bastuns placering i vår guide.

Förnya den befintliga bastun med tillbehör

Numera finns det en mängd tillbehör som kan förnya den gamla bastun. Det är inte alla som orkar sitta och trycka sin kropp mot trä hur länge som helst. Ett skönt ryggstöd avlastar och gör badupplevelsen bekvämare. En vacker termometer är ett måste i var mans bastu. Läs mer om tillbehör i vår guider om bastutillbehör så hittar du tips som hjälper dig att uppgradera din befintliga bastu.