You dont have javascript enabled! Please enable it! 6 heta bastutips för dig som funderar på en bastu | dinbyggare.se

6 heta bastutips för dig som funderar på en bastu

Bastu och bastuaggregat

Att köpa en bastu till hemmet är en mysig och trevlig investering som varar i längden. Vi nordbor uppskattar kanske särskilt mycket den härliga värmen som omger oss i bastun. Samtidigt har vi ofta olika åsikter om vad som egentligen är den perfekta bastun.

Och för att bastuupplevelsen ska bli den njutbara vistelsen vi drömmer om, är det bra att fundera lite extra på vad som egentligen önskas av bastun.

1. Välj rätt läge

Var ska bastun placeras? En bastu kan vara en del av spautrymmet, får plats i det lite större badrummet, byggas som ett eget rum med utsikt eller stå ute på tomten.

2. Bygga själv eller köpa monteringsfärdigt?

Beroende på var du vill ha din bastu, följer också frågan om det är läge att bygga på plats eller köpa monteringsfärdigt alternativ. Förutom placeringen handlar valet ofta om en smaksak, och är en förhandlingsfråga med plånboken. Att bygga sin bastu själv innebär att du kan skapa ett unikt basturum med allt vad det innebär.

Helt på egen hand kostar det mest material och tid, med lite hjälp från en hantverkare blir priset fortfarande okej tack vare ROT-avdraget. Monteringsfärdiga alternativ är å andra sidan billigare och enklare att installera, perfekt för den som vill göra det enkelt för sig.

3. Vilken typ av bastu vill du ha?

Våtbastu, ångbastu och torrbastu är fortfarande de vanligaste alternativen. Men varför inte kombinera allihop i enda bastu? Det är lite dyrare, men väl så trevligt för den som har svårt att välja.

Utmanaren infraröd bastu är ett alternativ för den som vill ha hög komfort till låga energikostnader.

4. Glöm inte relaxrummet och duschen

I planeringen är det lätt att fokusera allt på själva bastun. Men en bastu som inte har något omklädningsrum utanför, och som inte heller är i anslutning till en dusch blir lätt en bastu som inte används. Dessa delar är viktiga och ska inte glömmas bort! Välj gärna en mindre bastu, om så behövs. Det lönar sig.

5. Ventilation är a och o

Ventilationen måste vara bra och kolla därför att det finns tillräckligt med ventilation om bastun köps monteringsfärdig. Om du bygger egen bastu bör fokus ligga på en ventilation som går igenom hela rummet, nedifrån och snett uppåt.

Intagsluften ska komma in lågt på aggregatets sida, och strömma ut nära taket på motsatta sidan. En luftspalt krävs bakom basturummets väggar där dessa möter andra väggar.

6. Tänk säkert vid köp av bastu

Tänk alltid på säkerheten när du väljer att köpa en bastu. Här är några punkter att titta lite extra på inför köp och installation:

– Golvet ska alltid vara halkfritt och träet ska inte ge stickor i vare sig fötter, rumpa, rygg eller händer.

Bastudörren är nyckeln till en säker bastu. Se alltid till att bastudörren kan öppnas genom ett lätt tryck på den inifrån. Inga handtag ska behövas, och dörren ska öppnas utåt.

– Bastuaggregat är heta tingestar. Det ska alltid finnas ett skydd framför aggregatet så att inte någon bränner sig på det.

– Att ledningar till bastuaggregat och belysning dras av professionella elektriker ska vara en självklarhet.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se