Måtten som hjälper dig fixa en bekväm bastu

Mått för en bekväm bastu

Oavsett om du vill bygga bastun på egen hand, eller tänker köpa en monteringsfärdig är det smart att veta hur en bekväm bastu byggs. Framför allt finns det vissa mått att ta hänsyn till, så att bastubadet blir så bekvämt som möjligt. Måtten är bra att ha i bakhuvudet när den nya bastun planeras.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Pst! Tänk på att måtten är ungefärliga. Olika tillverkare kan rekommendera andra mått, beroende på deras erfarenheter av hur en bastu bör byggas. Fråga alltid en expert om råd innan du beslutar dig för vilka mått som passar just dig bäst!

Artikeln fortsätter efter annonsen

Utrymme: Varje person behöver minst 0,8 m2 i bastun och 60 cm sittyta. Räkna gärna på en plats extra, så blir det inte trångt i första taget. Tänk på att många bastutillverkare anger yttermått i sina beskrivningar.

Lavarnas mått och placering:

En lav som är till för att ligga på bör vara minst 1,8 m för bästa bekvämlighet. Laven kan gärna vara löstagbar. En täcksida mellan lavarna skapar en annan volymkänsla än öppna lavar.

Djup övre lav: minst 450 mm, anpassa bredden till bastuns totala djup. En alltför grund övre lav gör att bastubadaren får sitta onödigt rakt (och stelt), men en för djup kan också ge problem med att sitta bekvämt.

Djup nedre lav: 300 – 450 mm. Se djup övre lav.

Höjd mellan golv och nedre lav: cirka 400 – 500 mm.

Mellanrum mellan nedre och övre lav: 400 – 450 mm.

Takhöjden: Minsta takhöjd i bastun ska vara 1,9 m för mindre aggregat. Det handlar om säkerhet och något som brukar påpekas av tillverkarna. För större aggregat gäller minsta höjd på 2,1 m och många rekommenderar att bastun upp till 2,3 m. Högre än så kostar ofta mycket i uppvärmningseffekt, särskilt som värmen lägger sig nära taket.

När du köper monteringsfärdig bastu: Undersök vilket avstånd (luftspalt) som ska finnas mellanbastuvägg och husvägg samt mellan bastutak och innertak innan du köper en monteringsfärdig bastu. Rekommendationen brukar ligga mellan 20 och 50 mm.

Tillgänglighet: Minsta rekommenderade plats för rullstol: 1300 * 1300 mm. Tänk då också på att ha en dörr som tillåter rullstol att passera, liksom svängutrymme i bastun.

Tänk på:

En bastu kan byggas med enbart raka lavar, i L- eller i U-form, allt beroende på tycke och smak. Gör alltid en mycket noggrann ritning eller be expert om råd och hjälp för att hitta just den bastu du tycker är bäst i modellen.

En bastu som är 2 m eller längre kan användas som gästrum vid behov.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se