You dont have javascript enabled! Please enable it! Bastudörr i glas eller trä? Bra tips när du ska välja | dinbyggare.se

Bastudörr – Säkerheten för bastubadaren hänger på dörren

Bastudörrar

Bastudörr med klart glas.

En bastudörr är en nog så viktig detalj – både estetiskt och funktionsmässigt. Den ska vara lätt att öppna, hålla värmen inne och är dessutom det som verkligen syns på bastu.

Det ger många anledningar till att titta lite extra över vilken bastudörr som är det bästa alternativet, och inte bara välja första och billigaste bastudörren.

Klassiskt med bastudörr av trä

Trä är de vanligaste materialen för en bastudörr. Trädörr tillverkad i furu eller gran är den klassiska, och det som för många symboliserar själva bastun.

Det finns också bastudörrar i träslag som asp och abachi, vilket är bra träslag just för att de inte drar till sig någon värme att tala om. Dessa träslag är också vackra.

För att släppa in mer ljus kan bastudörren förses med ett fönster av härdat glas. En bastudörr av trä ska vara stabil och tjock så att den får en god isoleringsförmåga och blir stadig och tyst.

Bastudörr av glas

Bastudörr med klart glas.

Bastudörr av glas

Ett mer modernt alternativ är bastudörrar i glas. De kommer starkt på marknaden, då de har en mängd fördelar gentemot en solid trädörr.

Bastudörr i rökfärgat glas och handtag av trä

Glasdörrarna kan vara helt färglösa eller tonade. Toningen kan vara rökfärgad eller bronsfärgad. Det härliga med bastudörrar i glas är att de ger ljus och luft till bastun, som för många annars kan kännas trång och instängd.

Det gäller både de bastus som placeras utomhus, som den bastu som är förlagd till källaren. Det glas som används är ett härdat glas, för att minimera risken med glassplitter.

Ju tjockare glas, desto säkrare dörr. Ett tjockare glas ger också bättre isoleringsförmåga, vilket gör att basturummet håller värmen bättre.

Handtag till bastudörrar och säkerhet

Ett rejält handtag i trä är det som gäller för en bastudörr. Metallhandtag på insidan av bastudörren, lås, hasp och andra avancerade öppningsanordningar är bannlysta, av säkerhetsskäl. Det ska absolut inte gå att få en bastudörr i baklås på något sätt över huvud taget. Då är bastudörren inte ett säkert alternativ.

Det är viktigt att tänka på att en bastudörr som kärvar kan bli en dödsfälla. Utbryter panik är det alltid lättare att trycka upp dörren än att dra upp den. Därför ska alltid en bastudörr hängas så att den öppnas utåt.

Det är även viktigt att springan mellan dörrkarmen och dörrbladet måste vara så stor att bastudörren inte kan fastna när träet sväller i den fuktiga värmen. Köper du en bastudörr av glas till bastun är det inget problem.

Alla bastudörrar som tillverkas och säljs på marknaden är försedda med säkra handtag. Ändra inte på dessa. Dörren kan hållas stängd genom en magnettillhållare eller ett självstängande gångjärn.

Bastudörrens hängning

Eftersom säkerheten är extra viktig när det gäller bastuutrymmen ska bastudörren alltid vara hängd så att den öppnas utåt. Det får dessutom inte finnas någon risk för att dörren slår sig så att den fastnar.

Däremot ska den sluta helt tätt när den trycks mot karmen, vilket gör inpassningen till en precisionssport.

Vid minsta osäkerhet är det bäst att ta hjälp av en hantverkare. Om bastun är förlagd i huset är arbetet rotavdragsgillt.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se