You dont have javascript enabled! Please enable it! Bastustugor - Bra tips när du ska köpa bastustuga | dinbyggare.se

Bastustuga – Därför väljer många bastustugan

Bastustuga i trä med veranda

En fristående bastustuga är ett bra alternativ för dig som enkelt vill få ihop en väl fungerande bastu. Det är en enkel lösning som oftast inte behöver bygglov, och som heller inte tar någon plats i själva bostaden. Dessutom – en fristående bastustuga kan placeras där naturen är som allra skönast, till exempel vid vattenbrynet.

Bygga bastustuga själv eller välja färdigt?

Det går utmärkt att bygga en bastustuga på egen hand, för den som har handlaget och kunnandet. Det är däremot både enklare och i många fall faktiskt billigare att köpa den fristående bastustugan som byggsats. Den levereras då i monteringsfärdigt skick med noggranna anvisningar om hur den ska sättas ihop. Ibland levereras stugan helt och hållet klar som den går och står. Det kallas för att den är nyckelfärdig.

Tips! Det finns en mängd olika designutföranden på monteringsfärdiga bastustugor.

Bastuaggregatet

I en bastustuga går det lika bra att välja ett elaggregat som en bastuugn. Man brukar säga att vedeldade bastuaggregat ger värme två gånger – en gång vid själva uppvärmningen av bastun och en gång under själva bastubadet. Bastuaggregat av el är lite enklare att hantera.

Båda typerna av bastuaggregat kräver sitt vid installationen. Antingen är det en korrekt eldragning som gäller, eller en säker skorsten.

Pst! Ibland kan grannar störas av eventuell rök från bastuugnar. Om bastun inte kan ligga så att den inte stör, kan det då vara värt att välja ett elaggregat för grannsämjans skull.

Platsbyggd bastustuga med badmöjligheter

Platsbyggd bastustuga med snillrikt konstruerad badmöjlighet där man tagit vara på en liten bäck som rinner ned för bergssluttningen.

Förberedelser

Förarbetet för en bastustuga är densamma oavsett om den platsbyggs eller kommer levererad i sin helhet.

• En bastustuga behöver alltid stå plant och stadigt.

• I vissa fall behöver en bastustuga stå på plintar och marken kan behöva dräneras inför byggnationen. Det är en extrakostnad som måste räknas in i den totala budgeten.

El- och vattendragningar till bastustugan behöver förberedas i ett tidigt stadium. Tänk på att varje meter av dragen jordkabel och vattenledning till stugan kostar. Anlita alltid ett proffs.

• Om du beställer en monteringsfärdig eller ett nyckelfärdigt bastuhus behövs ofta hjälp att få av godset från den transport som levererar varan. En traktor med gafflar kan krävas.

Utseende och pris på bastustugor

Det behöver inte vara dyrt med en bastustuga. Tack vare att bastustugor blivit så populära råder en stor konkurrens på marknaden. De billigaste bastustugorna kostar dryga 20 000. Då handlar det om en enkel friggebod med bastuinredning, utan veranda eller omklädningsrum. Ett omklädningsrum är dock att rekommendera.

Det finns också mer avancerade modeller, både vad gäller storlek och design. De har ibland härliga finesser såsom stora glaspartier, flytfunktion och andra härliga ting. Dessa bastustugor kan komma upp i priser om över 100 000 kr. Stugorna är i allmänhet byggda i panel eller timmer.

Pst! Tänk på att förarbetet, bastuaggregat samt el- och vattendragningar kostar extra.

Storlek på stugan

Något som också påverkar priset på bastustugan är storleken. Ju större bastun är, desto högre pris på stugan. För en större bastu krävs ytterligare omkostnader i form av ett större aggregat. Det räcker ofta med en mindre bastu för den normala familjen. Det finns gott om utrymme ändå.

Tips!

Ett förrum till bastun gör bastubadet bekvämare. Det kan användas som omklädningsrum och relaxrum.

Placering

Placeringen av en bastustuga är viktig. Bastun är en del av en liten oas och många som har möjlighet väljer att ställa bastun vid vatten. Det går också att ställa vissa bastustugor på vattnet. Den som inte har tillgång till vatten kan med fördel välja en lugn och avskild del av trädgården till bastustugan, eller i anslutning till hemmaspat.

Tänk bara på att om stugan ligger långt ifrån el- och vattenanslutningar så kostar det ganska mycket att få in dessa faciliteter till huset.

Bygglov för bastustuga?

För en friggebod behövs i allmänhet inget bygglov. Det förutsätter att den totala ytan för friggebodarna på tomten inte överstiger 20 kvadratmeter och att krav på placering är uppfyllda. Lokala avvikelser kan dock förekomma och det finns kommuner som har åsikter om friggebodar som står nära vatten. För att inte få problem med bastustugan efteråt rekommenderas alltid att kommunen kontaktas inför byggnationen.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se