Bastubelysning som ger rätta känslan

Bastubelysning i bastu

Halva upplevelsen med ett bastubad är miljön som bastun utgör. Den ger ro i själ och hjärta, får muskler att slappna av och verkar som en batteriladdare för kroppen. Utav denna upplevelse, påverkas en stor del av den av själva bastubelysningen. Alltför starka lampor, eller en mörk och trång bastu gör ingen glad. För att verkligen få ut mesta möjliga av bastubadet är det därför på sin plats att satsa lite extra på själva bastubelysningen.

Konstruktioner för bastubelysning

Med armaturer som är särskilt utformade för bastuutrymmen blir det ofta lättare att få till en hemtrevlig bastubelysning. De är i flera aspekter – både vad gäller design och utformning, anpassade för att sitta i just en bastu.

Det finns både ljusramper, spottar och lampskärmar i en mängd olika design och former att välja mellan. I många armaturer kan helt vanliga glödlampor, numera energilampor, användas, men halogenlampor är också mycket vanliga alternativ.

En variant som ger ett särskilt gnistrande ljus är de så kallade xenonljusen. Men det är faktiskt inte nödvändigt att köpa särskilt bastuarmatur, bara armaturen uppfyller de krav som ställs på säkerhet vad gäller brandfara.

Modern belysning och ljussättning i bastu med LED lampor

Modern ljussättning i bastun

LED-lamporna kommer starkt som ett behändigt alternativ till sedvanlig armatur. De kostar lite mer i inköp, men håller å andra sidan mycket länge. Dessutom är de energisnåla till tusen.

Eftersom den el som försörjer LED-belysningen också går genom en transformator som genererar 12v, det vill säga lågspänning, är det möjligt att installera belysningen på ett säkert sätt även på egen hand. Det gör det billigt att installera lamporna.

Ljusfibrer är också en modern lösning på en bastubelysning. Dessa har fördelen att de varken leder ström eller värme – bara ljus.

Indirekt bastubelysning i en bastu

Indirekt bastubelysning

Gemensamt för de flesta bastuinnehavare är att de väljer en mer indirekt belysning. Ljuset får gärna spridas över en större yta, men på ett mjukt sätt. Därför väljer många att klä för ljusramper och spottar med träramper. Det ger ett behagligt intryck.

De lampskärmar som är tillverkade för bastubruk är ofta tillverkade i någon form av trä, för att ge ett så milt sken som möjligt, och för att passa in i den miljö som bastun består av. Här är det traditionellt trä som gäller, och belysningen är inget undantag.

Bastubelysning med färger

Den vanliga tonen i en bastubelysning är en milt vit sådan, som ger harmoni med inredningen i trä. Det ger en klassisk känsla. En klart nyare trend inom bastubelysning är färgade lysdioder. De placeras gärna som lyspelare i hörnan av bastun. Färgen som belysningen utstrålar påverkar vårt humör och blir som en form av terapi.

En röd ljusfrekvens tillför energier, medan en grön ger en härlig avslappnande effekt. Gult lär stimulera tankebanorna och blått lugnar en stressad själ. Vissa armaturer erbjuder en färg, andra kan växla mellan flera olika färger, även i vissa intervaller. Belysningspelarna för färgterapi styrs genom en fjärrkontroll.

Att välja armatur

Alternativen är många och det är svårt att veta hur en ljussättning ser ut i praktiken när armaturerna finns i en katalog eller en butik. Rita gärna en skiss på hur basturummet ser ut, eller ta med den skiss som basturummet levererades till och rådfråga en fackhandlare.

De vet ofta mer och kan visa på exempel i butiken. Genom att få se och uppleva själv, kan det bli enklare att välja rätt för den bastu som finns i huset.

Säkerhet

En bastu är enligt elsäkerhetsverket indelad i olika zoner. Beroende på i vilken zon armaturen placeras, ställs olika höga krav på eldfasthet. Inom en halvmeter nära själva bastuaggregatet får inte någon armatur alls placeras.

Däremot får helt vanlig armatur installeras upp till en halvmeter ovan golvet, förutsatt att den inte hamnar för nära aggregatet. I alla andra ytor på bastun gäller att värmetåligheten på armaturen måste vara minst 125 grader.

Placering av bastubelysning i en bastu

Tänk igenom placering av bastubelysningen

Belysningen i en bastu ska vara behaglig och gärna något dov. Strålkastarbelysning behövs inte. Det vanligaste alternativet är att montera lister utmed väggarna. Det ger en sober inramning som lyser upp sådär lagom mycket.

Det går att sätta både höga och låga lister, gärna både och. Ett annat alternativ är att ha infällda spotlights i tak och väggar, med en mjuk vitfärg som ger ett behagligt ljus.

Installation av belysningen

Det är alltid ett måste att anlita en behörig elektriker för att installera belysningen i en bastu. Undantaget är LED-belysning som drivs via en 12v-generator. Det är en lågspänningslösning som en händig person får montera på egen hand. Tänk bara på säkerhetsreglerna som gäller vid bastubelysning. Installationen är rot-avdragsgill.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se