Vedeldad bastu – klassiskt och behagligt

Vedeldad bastu med fönster

Snyggt inred vedeldad bastu med fönster.

Den klassiska vedeldade bastun har fått en renässans i våra svenska hem. I takt med att vi spenderar alltmer tid i våra badrum, hamnar bastun återigen högt upp på många bostadsinnehavares önskelista.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det gör också att utbudet av basturum blivit enormt på marknaden. Nu kan även den som inte är snickarkunnig montera sin egen bastu, och bastun får plats näst intill i vilket litet utrymme som helst.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Vedeldad bastu eller elaggregat

Traditionella basturum värms upp genom vedeldning. Det är också en naturlig lösning för den som vill ha en separat bastubyggnad utomhus, särskilt om den är förlagd ute på landet där tillgången till ved är stor.

Vedeldat bastuaggregat

Den vedeldade bastun ger en genuin känsla till badet: den speciella lukten, förväntan vid uppvärmningen och enkelheten i konstruktionen. Det mysiga sprakande är sedan oslagbart under badet. Men den vedeldade bastun kräver lite pyssel. För många är det dock ett kärt besvär som bara ökar njutningen av bastubadet.

Installation

För att kunna använda en vedeldad bastu behöver aggregatet kopplas mot en befintlig skorstenskanal, eller så ska en skorsten installeras. Det gör att det kräver en del merinsatser och att planeringen av själva bastun placering måste vara noggrann.

Installationen kräver också skorstensfejarens godkännande och vanligtvis också en bygganmälan till kommunen. Alternativet för många blir då ett elagreggat istället. Med ett elaggregat behövs inte någon skorsten alls. Det som är negativt är att känslan med vedeldningen försvinner.

Vedeldad bastustuga

Bastustugor är härliga alternativ för den som har en större tomt. En bastu i en separat byggnad är ett bra alternativ ut många olika aspekter, inte minst vad gäller brandsäkerhet, men även ur ventilations och fuktsynpunkt. Tänk på att i detaljplanerat område kan i vissa fall bygglov krävas.

I andra fall, om stugan räknas som en friggebod, ska vissa regler och förordningar följas. Stugan måste då hålla vissa mått och får inte vara förlagd för nära tomtgränsen utan grannens medgivande. Om bastun ska ligga vid vattnet gäller särskilda regler. Kontakta kommunen för mer information om vad som gäller där du bor. Tänk också på att en vedeldad bastu avger rök som kan störa eventuella grannar.

Kaminen

I enklare bastustugor kan nästan vilka kaminer som helst förekomma. Många som kör en budgetvariant väljer en begagnad kökskamin. Den värmer gott. Det är däremot både vackrare, säkrare och lättare att styra en bastuugn. De kan vara tillverkade i järn, täljsten eller keramik. De i järn får gärna vara vattenmantlade, så de, liksom de andra modellerna, kan hålla en jämn värme länge.

En fiffig lösning är att kombinera braskaminen i huset med ett bastuaggregat. Då kan kaminen i huset värmas upp och värme släppas på till bastun närhelst det behagar. Det har stora fördelar. Dels blir totalpriset för kamin till hus respektive bastu något billigare, dels blir det bara en enda eldstad.

Inget sot och ingen ved släpas in i själva basturummet. Storleken och den möjliga effekten på kaminen påverkar hur snabbt rummet värms upp. Det går fint med en mindre kamin för den som har gott om tid.

Basturum

Det behöver inte vara avancerat att skaffa en bastu. Det går fint att ha en bastu även i en mindre bostad och med en komplett byggsats kan den enkelt monteras där det passar. De kompletta systemen är ofta mycket lätta att montera och i paketen ingår det mesta som behövs för att få en härlig bastuupplevelse. Golv, väggar och tak, aggregat, belysning och sittplatser finns i paketen. Det är bara att bygga ihop och sätta igång bastun, så länge skorstenen är godkänd.

Material i bastun

Gran och fur är klassiska byggmaterial för en bastu. Det betyder inte att asp och abachi är uteslutet, tvärtom. Dessa träslag kommer starkt då de är utmärkta byggmaterial för en bastu. Det går också att ha enklare skivor med spånt på utsidan för en billigare version, och med glaspartier blir bastun luxuös och får rymd.

Al är också ett vackert alternativ, som ger en skön känsla och doft. Lavarna, det vill säga sittplatserna är ofta av asp, för att det är ett träslag som inte så lätt blir varmt, även om den omgivande luften är det. Det är behagligt att sitta på.

Bygga själv?

Det är inte särskilt svårt att bygga själva basturummet. Men det är skillnad i att bygga en vedeldad bastu mot en eldriven. I den vedeldade bastun måste det finnas strålskydd mot väggen och en eldstadsplan av brandsäkert material på golvet runt eldstaden utifall att gnistor kommer lösa. En eldstadsplan kan vara gjord av plåt, sten eller klinker. Värmeaggregatet får inte vara placerad så att träet i bastun kan ta eld, och rummet ska vara enkelt att utrymma.

För den händige kan det bli ett roligt hobbyprojekt som ger en helt unik bastulösning. Det som är viktigt att komma ihåg är ventilationen, och att byggnationen som nämnts sker utifrån ett brandsäkerhetsperspektiv. Kontakta din lokala skorstensfejarmästare för mer information. Han ska dessutom besiktiga den vedeldade bastuns rökkanal innan du använder den.

För att göra upplevelsen med bastubad komplett, är det bra att planera in ett relaxrum, gärna med en dusch eller liknande i anslutning till bastun. Givetvis går det också att låta en snickare platsbygga bastun. Det är dessutom rotavdragsgillt.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se