You dont have javascript enabled! Please enable it! Skorsten till bastu och bastuugn - Bra att veta | dinbyggare.se

Så fixar du skorstenen till bastuugnen

Skorsten till bastu

En bastuugn eller bastukamin som det även kallas kräver anslutning till en godkänd rökkanal. Rörgenomdragningarna behöver också säkras upp, så att inget kan ta eld när bastun är igång. I en bastustuga är skorstensdragningarna nog så viktiga. I en bostad är det fullkomligt livsviktigt.

I det ultimata fallet kan bastuugnen kopplas till en befintlig kanal i en murad skorsten som redan finns på plats. Det händer däremot ganska sällan. Alternativet blir ofta att ansluta ugnen till en egen skorsten, som går den raka vägen ut i luften.

Skorsten till bastuugn

Kostnad för skorsten till en bastu

Det allra enklaste är att köpa ett skorstenspaket i samband med inköpet av bastuugnen. Dessa är i allmänhet godkända till sin konstruktion, men kolla för säkerhets skull att de verkligen uppfyller de krav som finns. Därtill behövs en korrekt installation för att allt ska bli brandsäkert.

En skorstenssats kostar från ca 10 000 kr och sedan tillkommer priset för montering och godkännande. Jobbet för montering är ROT-avdragsgillt, så länge kaminen ska placeras i huset.

Bastuugnarna kommer i olika storlekar, beroende på hur stor effekt som ska kunna tas ut. Räkna ut volymen på rummet och välj kamin därefter. De flesta tillverkare anger tydligt hur stor effekt som aggregatet har och vilket utrymme som bastuugnen är lämplig för. Effekten kan påverka vilken typ av rökkanal som behöver installeras, och om det är möjligt att ansluta bastukaminen till en befintlig kanal eller inte. Anlita alltid en expert om du känner dig det minsta osäker.

Pst! Ibland behövs bygganmälan för att montera en bastuugn i huset. Kolla alltid med kommunen innan du genomför monteringen. Tänk också på att skorstenen behöver sotas.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se