Byta tak? 100-tals taktips du har nytta av

Tak och takunderhåll

Oavsett om du ska byta tak eller utföra andra underhållsgärder på ditt tak så hittar du flera hundra taktips som kan hjälpa dig att förverkliga dina takplaner. Du hittar tips om vad du behöver tänka på, hur du ska planera inför ett takbyte och om hur du byter taket själv med steg för steg beskrivningar.

Ett tak ska hålla riktigt länge så det är viktigt att du väljer rätt typ av takmaterial inför takbytet. Här hittar du också tips och hjälp för att välja takmaterial, hängrännor, stuprör och andra material för underhållsåtgärder på ditt tak.

Innehållsförteckning och direktlänkar

Förberedelse och planering när du ska byta tak

Att byta tak är A och O och kräver både noggrann planering och förberedelse för att få ett lyckat slutresultat. Vi har planeringstipsen du behöver när du ska byta tak.

Välja takmaterial? Betongpannor, tegelpannor, plåttak, takpapp.

När man ska byta tak är det viktig veta om du ska behålla ditt befintliga takbeläggningsmaterial eller om du ska byta till takpannor av betong, tegel eller kanske byta till takpapp, takshingel eller ett plåttak. Här hittar du tips om olika typer av takmaterial.

Taktillbehör du behöver känna till när du ska byta tak

Detaljer som hängrännor, stuprör, vindskivor, fotplåt och taksäkerhet är viktiga taktillbehör som är nödvändiga när man ska byta tak.

Byt tak själv med steg för steg beskrivningar och förklarande bilder

Att byta tak kostar stora pengar, och taket ska hålla länge. Så tänk efter före, det kommer du att tjäna på. Här har vi samlat tips och takartiklar om hur du byter ett tak själv med steg för steg beskrivningar och förklarande bilder.

Om att underhålla tak

Ett tak som sköts om väl håller längre. Därför gäller det att se till att småskador inte blir till stora problem. Här har vi samlat tips om hur du underhåller ditt tak.