En av de mer klassiska formerna av plåttak är tak lagda med pannplåt. Med den vurm för gamla genuina mönster och former som många återuppväckt har pannplåten fått en renässans. Det gäller inte minst alla de som återställer och renoverar äldre hus.
Pannplåt en klassiker
Pannplåt är en svensk klassiker. En gång i tiden var det Svenskt Stål Domnarvet i Borlänge som stod för tillverkningen och de skeppade plåt till norr och till söder. Utseendet på pannplåten är unikt. Färgen är svart, mörkröd, grafitgrå, tegelröd eller ärggrön och taket är tillverkat plant eller är försedd med rillor. Taket är försett med profiler var 270:e mm.
Den passar lika fint på kulturminnesmärkta byggnader, ett kyrktak, på en lada, funkishus eller på ett modernt villatak och tar fram en genuin karaktäristika på moderna såväl som gamla hus. Förr satt de också ofta på ekonomibyggnaderna på lantgårdarna, något som alltfler också tar till sig vid renoveringar.
Första masstillverkade taket
Tillverkningen påbörjades i början av 1900-talet och profilerna blev snabbt enormt populära. Tidigare var vanliga hus- och hemmansägare hänvisade till att hitta kostsamma hantverkare som satte hela skivor av slätplåt som fogades samman till hela tak.
I jämförelse var taket relativt billigt, även om det var och fortfarande är en stor kostnad. Det här var de första massproducerade taken, och materialet var dessutom rostfritt tack vare galvningen eller förzinkningen! Domnarvet var först ut med att erbjuda varmförzinkade plåt i sammanhängande band. Året var 1963. Det gav företaget en storsäljare i pannplåten.
Nygamla variationer
Med det ökade intresset för äldre designer, har flera tillverkare åter tagit upp tillverkningen av pannplåten. Den är nu tillverkad med betydligt modernare material. De flesta plåtar har en tjocklek om endast 0,6 mm men totalbredden är 810 mm breda totalt, precis som originalet.
Färgerna på pannplåten varierar mellan olika fabrikat, men ofta finns det flera nyanser i olika kulörer att välja på. Det finns faktiskt också rejäl gammaldags pannplåt att få tag i. Åtminstone en tillverkare har satsat på att skapa en kopia som även till materialet är likt det som tillverkades av Domnarvet. Dessa rekommenderas framför allt för k-märkta byggnader.
Andra har också läst
Ge ditt hus ett lyft med nytt plåttak – Det klickbara plåttaket som du enkelt lägger själv.
Har du dragit dig för att sätta i gång arbetet med att byta tak? Det innebär förstås både en…
Plåttak – tips när du ska välja takplåt
Ett plåttak är både vackert och tåligt. Takmaterialet fungerar väl på de flesta typer av hus…
8 bra tips när du ska byta till plåttak
Plåttak håller i en livstid och är numera relativt lätta att montera, till skillnad mot förr…
Takplåt – Tips och bra att veta om tak av plåt
Takplåt har använt i Sverige sedan 1500- talet och ansågs vara en exklusiv takbeklädnad som…
Plåttak – Lägga ny takplåt
Dags att lägga nytt plåttak? I den här artikeln hittar du information om plåttak och tips om…
Hängrännor och stuprör – Tips innan du köper
Hängrännor är nödvändiga för att säkra avrinningen av regn och snövatten från husets tak.…
Se alla takartiklar »
6 viktiga tips om takunderhåll som ger dig ett bekymmersfritt tak
Pannplåt – klassiskt plåttak är tillbaka för att stanna
Takpapp populärt både ovan och under
Tilläggsisolering av tak och vind
Plåttak – tips när du ska välja takplåt
Takpannor – tips om olika typer
Hängrännor och stuprör – Tips innan du köper