You dont have javascript enabled! Please enable it! Pannplåt - klassiskt plåttak - Tips inför valet | dinbyggare.se

Pannplåt – Ett klassiskt plåttak som är tillbaka för att stanna

En av de mer klassiska formerna av plåttak är tak lagda med pannplåt. Med den vurm för gamla genuina mönster och former som många återuppväckt har pannplåten fått en renässans. Det gäller inte minst alla de som återställer och renoverar äldre hus.

Pannplåt en klassiker

Pannplåt är en svensk klassiker. En gång i tiden var det Svenskt Stål Domnarvet i Borlänge som stod för tillverkningen och de skeppade plåt till norr och till söder. Utseendet på pannplåten är unikt.

Färgen är svart, mörkröd, grafitgrå, tegelröd eller ärggrön och taket är tillverkat plant eller är försedd med rillor. Taket är försett med profiler var 270:e mm.

Den passar lika fint på kulturminnesmärkta byggnader, ett kyrktak, på en lada, funkishus eller på ett modernt villatak och tar fram en genuin karaktäristika på moderna såväl som gamla hus.

Förr satt de också ofta på ekonomibyggnaderna på lantgårdarna, något som alltfler också tar till sig vid renoveringar.

Första masstillverkade plåttaket

Tillverkningen påbörjades i början av 1900-talet och profilerna blev snabbt enormt populära. Tidigare var vanliga hus- och hemmansägare hänvisade till att hitta kostsamma hantverkare som satte hela skivor av slätplåt som fogades samman till hela tak.

I jämförelse var taket relativt billigt, även om det var och fortfarande är en stor kostnad. Det här var de första massproducerade taken, och materialet var dessutom rostfritt tack vare galvningen eller förzinkningen!

Domnarvet var först ut med att erbjuda varmförzinkade plåt i sammanhängande band. Året var 1963. Det gav företaget en storsäljare i pannplåten.

Nygamla variationer

Med det ökade intresset för äldre designer, har flera tillverkare åter tagit upp tillverkningen av pannplåten. Den är nu tillverkad med betydligt modernare material. De flesta takplåtarna har en tjocklek om endast 0,6 mm men totalbredden är 810 mm breda totalt, precis som originalet.

Färgerna på pannplåten varierar mellan olika fabrikat, men ofta finns det flera nyanser i olika kulörer att välja på. Det finns faktiskt också rejäl gammaldags pannplåt att få tag i.

Åtminstone en tillverkare har satsat på att skapa en kopia som även till materialet är likt det som tillverkades av Domnarvet. Dessa rekommenderas framför allt för k-märkta byggnader.

Andra har också läst

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se