Takpannor – tips om olika typer

Vackert tegelröda takpannor

Takpannor kommer i flera färger och kulörer. De har dessutom olika struktur och egenskaper. Det gäller att välja takpannor som passar husets själ och utseende. Den lutning som taket har samt plånboken avgör också vilken panna som passar allra bäst.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Tegelpannor

Tegelpannor i olika kulörerFörr i tiden var takpannorna i regel tillverkade av tegel. De är fortfarande mycket populära då de är vackra och ger taket liv och färg. De håller också länge och åldras med behag och är en vacker tradition. Det gör att många som har ett äldre hus väljer tegelpanna framför betongpanna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Tegel är en form av lera. Leran kan hålla många olika kvaliteter, beroende på varifrån leran tagits. Tegelpannor kommer som falsade och ofalsade. De ofalsade fungerar mest på tak med skarp lutning, över 22 grader. Annars kan fukt krypa in under taket och orsaka skador.

Tegel är ett poröst material. Därför är det mycket viktigt med rätt underarbete för att tegelpannorna ska fylla sin funktion. Utan takpapp kan fukt tränga ner. Nackdelen med tegelpannor är dels att mossa kan få fäste på pannorna. Den viktigaste nackdelen är dock att tegelpannor är dyra att köpa.

Betongpannor

Betongpannor i olika kulörerBetongpannorna är modernare i designen än tegelpannorna. De liknar tegelpannorna till utseendet men de är ofta större och mer jämna i formen. Betongpannor är alltid falsade. De är vanligtvis tvåkupiga, även om det finns enkupiga alternativ på marknaden.

Det finns behandlade och obehandlade betongpannor. De obehandlade är tillverkade av genomfärgad betong och ytan är rå och matt. Även den ytbehandlade takpannan i betong är genomfärgad. Den är sedan försedd med en blank ytbehandling för att ge ett vackert och stilrent utseende.

De ytbehandlade pannorna är också mer motståndskraftiga mot mossa, vilket gör att de behåller sitt utseende under en längre tid. Däremot rasar snön snabbt av ett sådant tak, vilket kräver åtgärder så att snöras inte orsakar skador.

Betongpannor väger mer. Det är till nackdel på vissa tak, som kanske inte riktigt håller måttet. Men på ett stabilt tak är betongpannor ofta ett mycket bra alternativ. Betongpannorna är mycket tätare än de porösare tegelpannorna. Moderna betongpannor håller länge och flera företag erbjuder en lång garantitid. Kolla upp garantin innan köp. Den kan vara upp till 10 år.

Ännu en fördel med betongpannorna är priset och det enorma urvalet. Det går att hitta väldigt vackra pannor till ett fördelaktigt pris.

Fibercementpannor

Fibercementpannor i olika färgerFibercementpannor är ett alternativ för de byggnader som har en låg lutning på taket. De är förvillande lika tegelpannor på håll. Skivorna är vågade och är lätta att kapa. Antalet skarvar är mycket litet och taket blir med rätt läggningsteknik helt tätt.

Fibercementpannor har också fördelen att de väger mycket lite jämfört med tegel- och betongpannor. De är också ett prisvärt alternativ som håller länge.

 

Plåtpannor

Takplåt i olika kulörerPlåttak har traditionellt sett ut som just plåttak, men idag finns takpanneplåt att välja i olika färger och med mönster. Det ger intrycket av att vara ett levande tak och kan vara mer eller mindre lik tegelpannor.

Plåtpannor är underhållsfria och har den fördelen att mossa sällan får fäste i plåten. Det är också prisvärt att lägga plåttak. Däremot är plåten mer vindkänslig och därför måste plåten fästas riktigt ordentligt för att stå emot väder och vind.

Att lägga tak

Det är mycket viktigt att takpannor får rätt underarbete och att de läggs på rätt sätt. De allra flesta tar därför till en professionell takläggare för att utföra arbetet. Med rätt hantverkare kommer garantier för arbetet. Det gör de rätt i, inte minst för att arbetet också är mycket riskfyllt med den höga höjden. ROT-avdraget kan nyttjas för omläggning av hustak på småhus.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla takartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se