I det här projektet om att lägga tak hittar du steg-för-steg beskrivningar med förklarande bilder hur man lägger ett tak själv. Du hittar även tips och det mesta du kan tänkas behöva veta inför takläggningen.
Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt
1. Underarbetet är avgörande för slutresultatet
2. Att välja takpannor av tegel eller betong
3. Värt att veta – Viktigt att lägga takpannorna rätt
4. Verktyg och material du behöver när du ska lägga tak
5. Tänk på din egen säkerhet när du ska lägga tak
6. Hjälpmedel som underlättar takbytet
7. Exempel på taksäkerhet som bör installeras i samband med takbytet
8. Nedtagning av gamla takpannor
9. Förarbete – Så lägger du underlagspapp
10. Så spikar du ströläkt
11. Så spikar du bärläkt
12. Spika nockbräda
13. Så gör du en ventilerad nockbräda
14. Bär upp och lägg ut takpannorna
15. Om att lägga takpannorna i rätt ordningsföljd
16. Så lägger du takpannor steg för steg
17. Så lägger du taknocken
18. Anslutningar för vindskivan
19. Relaterade projekt till att lägga tak med takpannor
Underarbetet är avgörande för slutresultatet
Om underlagstäckningen är otät är det lätt att få fuktangrepp på takets vitala delar. Därför ska du alltid byta takpapp innan du lägger dit takpannorna. En annan viktig del i takläggningen är läktningen. Rätt gjord bidrar dessa “stödlinor” också till att det blir god ventilation mellan takpannor och undertak.
Att välja takpannor av tegel eller betong
De principer man utgår från vid läggning av takpannor är ungefär desamma oavsett om du väljer material av tegel eller betong. Materialen skiljer sig lite i fråga om utseende, struktur och kulör.
Det som påverkar valet mellan dessa takpannor är vilken lutning taket har och vilken stil man vill ha på huset. Har man en sekelskiftsvilla som har takpannor av tegel så kanske man vill behålla den stilen.
För dig som står i valet mellan att välja takpannor av tegel eller betong kan läsa mer om takpannornas olika fördelar och nackdelar i artikeln: Takpannor – Tips när du ska välja
Obs! Tänk på att minsta lutningen för falsade tegelpannor och betongpannor är 14 grader och för ofalsade tegelpannor mellan 18-22 grader, beroende på tillverkare. Tänk på att alltid följa takpannetillverkarens rekommendation för den takpannan du väljer.
För dig som vill veta mer om hur man får fram takets lutning kan du göra det i artikeln: Taklutning – Så här får du fram takets lutning.
Viktigt att lägga takpannorna rätt
Takpannornas överlappning det vill säga hur de hakar i varandra är inte bara viktig för byggbredden utan också för takets täthet. Om du gör för stor överlappning vilar inte den övre takpannans ytterkant på den undre. Är överlappningen däremot för liten balanserar den övre pannans ytterkant på den undre pannan.
Det korrekta sättet att lägga takpannorna är att den övre pannan ska vila på den undre pannan som därigenom hakar fast i den överliggande. Tänk på att använda rostfri spik och skruv, varmförzinkad kramlor och eventuella andra fästdon när du lägger taket. Risken för rostangrepp på metallen är därigenom mycket mindre och konstruktionen håller betydligt längre.
När du spikar tak- och/eller nockpannor är det viktigt att spikhuvudet är minst 1,5 gånger större än hålet i takpannan. Då finns det ingen risk att spiken “kryper” ur sitt fäste. Förutom “vanliga” nock- och takpannor kan du också behöva specialpannor som till exempel gren- nockpannor, gavelpannor och färdigkapade skarvpannor.
Verktyg och material du behöver när du ska lägga tak:
Verktyg:
1. Tumstock.
2. Vinkelhake.
3. Vattenpass.
4. Hammare.
5. Kapsåg.
6. Borrmaskin med 4 mm koromantborr.
7. Vinkelslip med stenkapskiva.
8. Hov- eller tegeltång.
9. Stämjärn.
10. Häftpistol.
11. Penna.
12. Riktbräda.
13. Nylonlina.
Material:
1. Virke till ströläkt, 25×48 mm.
2. Virke till bärläkt, 25×48 mm.
3. Virke till nockbräda, ca 38 mm tjock.
4. List till ventilerad nock, 12×75 mm.
5. Förzinkad trådspik.
6. Underlagspapp med klisterkant.
7. Nockmassa alt. nock och valmtätning.
8. Fotplåt.
9. Vindskiveplåt (vattbrädeplåt).
10. Trekantslist.
11. Fågellist.
12. Insektsnät.
13. Takpannor.
14. Takpannekrok/kramlor.
15. Takstege och säkerhetsutrustning.
16. Byggnadsställning.
Tänk på säkerheten när du ska lägga tak
Tänk på att din egen säkerhet är viktig när du ska lägga tak. Vid arbeten över 2 meter så ska alltid fallskydd användas. Säkerhetslina och skyddssele som är förankrad för att tåla tung belastning är ett måste. Det finns oftast att hyra om du vill spara de tusenlappar ett komplett säkerhetssystem med säkerhetssele och krokar kostar.
Att arbeta säkert är A och O. En ordentlig byggnadsställning är därför viktigt. På arbetsmiljöverkets hemsida kan du ladda ner och läsa om vad du ska tänka på när du arbetar med byggnadsställningar och vad det finns för regler. Ladda ner broschyren om byggnadsställningar här.
Hjälpmedel som underlättar takbytet
När du ska lägga takpannor så finns det en del hjälpmedel som kan hjälpa till och underlätta arbetet.
Taklyft
Om du får takpannorna levererade till huset kan du mot tillägg få pannorna upplyfta på taket med kranbil. Det är värt extrakostnaden eftersom det är ett tungt arbete att bära upp takpannor till taket.
Ibland kan det vara problem att lyfta upp pannorna med kranbil t.ex. träd som är i vägen eller att marken inte är tillräckligt stabil för kranbilen.
Lyfter du upp takpannorna på taket med en kranbil ska du fördela takpannorna jämt över taket medans kranbilen väntar. Detta för att inte punktbelasta taket med all vikt på en enda del av taket.
Tegeltransportör
Om du köper takpannorna själv så finns det tegeltransportör att hyra. Det underlättar det annars så tunga arbetet att få upp pannorna på taket.
Container
Att hyra en container för att slänga bort det gamla takmaterialet, är en bra idé när du ska byta tak. En 10 kubiks container brukar räcka för dom flesta tak av normalstorlek. Åkerierna lämnar, hämtar och tömmer containern. Om du inte väljer att använda en container blir det mycket tungt bärande och många resor fram och tillbaka till soptippen.
Exempel på taksäkerhet som bör installeras i samband med takbytet
För att taket ska bli säkert för sotaren att utföra sitt arbete på, och för att du ska kunna göra den årliga takinspektionen, ska taket utrustas med stege, trappsteg eller dylikt. Det finns särskilda normer för vilken utrustning ditt tak ska ha.
Kontakta skorstensfejarmästaren för att få information om vad som gäller i din kommun. Viss utrustning monteras i samband med takläggningen. Annan utrustning kan man sätta på plats i efterhand.
Du kan läsa mer om taksäkerhet och vilka regler som gäller på Boverkets hemsida.
1. Snörasskydd vid takfot.
2. Nockräcke.
3. Gångbrygga.
4. Fast monterad stege.
5. Markstege minst 1 meter över takfot.
6. Glidskydd vid takfot.
7. Markstege med stegbreddare.
Nedtagning av gamla takpannor
Om du ska byta ut gamla tegelpannor mot nya så behöver du ta ner dom gamla takpannorna från taket. Det lättaste sättet att ta ner dom gamla takpannorna är via en rutschkana som du enkelt bygger själv. Fäst ett par brädor mot ställningen, på dessa bräder fäster du en presenning, då har du en rutschkana som du kan släppa ner teglet mot marken eller direkt ner i en container.
Förarbete – Så lägger du underlagspapp
1. Ta bort den gamla takpappen.
Ta bort den gamla takbeläggningen och underlagspappen och kontrollera råsponten så att den är hel. Byt ut vid behov.
2. Borsta av takytan ordentligt.
När den gamla underlagspappen är borttagen är det viktigt att du borstar av takytan ordentlig så att den blir ren.
3. Montera fotplåten.
Montera fotplåten vid takfoten. Det är viktigt att den nedersta pappvåden täcker fotplåten som bilden ovan visar.
4. Lägg underlagspappen nerifrån och upp.
Börja med att lägga underlagspappen nerifrån och upp. Underlagspappen spikas i sick sack mönster i överkanten.
5. Snedskär underlagspappen vid skarvar.
Snedskär underlagspappen om du behöver skarva. Överlappa med ca 20-30 centimeter och limma skarven med asfaltslim.
6. Så Skär och limmar du underlagspapp vid takgenomföringar.
Exempel på hur du kan skära och limma takpapp vid takgenomföring.
Viktigt att veta innan du spikar bärläkt och ströläkt
Det är takpannorna som bestämmer avståndet på bärläkten och olika typer av pannor har olika mått. Det är därför väldigt viktigt att du kontrollerar och följer takpannetillverkarens rekommendationer för just dina takpannor innan du spikar bärläkten. Glöm inte att den första takpanneraden, dvs. den nedersta pannraden ska sticka ut 30 – 50 mm utanför takfotens kant.
För att taktäckningen ska fungera väl är det viktigt att underlagstäckningen är hel och ren. När strö och bärläkt spikas fast får inga spikar tränga helt igenom undertaket. Se också till att ventilationen fungerar väl.
När du ska spika ströläkt och bärläkt börjar du alltid med ströläkten som har måtten 25 x 25 mm.
Spika sedan bärläkt horisontellt nerifrån och upp. Bärläkt har måtten 25 x 38 mm.
Så spikar du ströläkt
1. Kontrollera underlagspappen.
Kontrollera att underlagspappen är hel och sitter ordentligt. Limma och spika öppna skarvar. Sopa därefter bort allt skräp på hela taket.
2. Mät upp för ströläkten.
Använd 25×48 mm virke till ströläkten – de lodräta ribborna. Mät upp takets längd 3 cm från nock till takfot. Det är viktigt att du följer takpanne-tillverkarens rekommendationer för ströläkt.
3. Spika den yttersta ströläkten.
Placera den yttersta träläkten ca 20 mm från vindskivans trekantiga stödlist. Fäst med förzinkad trådspik.
4. Spika fast ströläkten.
Spika fast resten av ströläkten på samma sätt med max 600 mm c-avstånd. Spiken ska fästas i råsponten, men inte gå igenom undertaket och bli synlig från vinden.
5. Spika ströläkt vid vinkelränna.
Om taket har vinkelrännor eller sneda nockar, anpassa ströläktens ribbor så att det finns tillräckligt fäste och stöd för bärläkten.
Så spikar du bärläkt
6. Fäst bärläkten vid takfotskanten.
Bärläkten är de ribbor som takpannorna vilar på. Måttet på dom bör vara 25×48 mm. (Följ takpannetillverkarens anvisningar för bärläkten) Takfotsläkten sätts stående ca 4 cm från kanten.
7. Spänn riktsnöre för att få en rak bärläkt.
För att få nedersta bärläkten rak, kan du sätta spik i vardera yttre ströläkt. En lina spänns som riktmärke för spikarna. Den nedersta bärläkten (takfotsläkten) ställs på högkant.
8. Anpassa läktavståndet till takpannorna.
Läktavståndet ska avpassas efter takpannorna. Provlägg och utgå från 375 mm avstånd. Justera till rätt bygglängd. Följ takpannetillverkarens rekommendationer för läktsavstånd.
9. Spika fast den anpassade bärläkten.
Bärläkten spikas genom ströläkt och i undertaket utan att gå helt igenom. Använd förzinkad trådspik.
10. Såga mallbräda för resterande bärläkt.
För att underlätta att övrig bärläkt kommer på rätt avstånd, tillverkar du en mall med det mått du behöver.
11. Använd mallbrädan och spika resterande bärläkt.
När du har tillverkat en mall med exakta mått kan du lägga bärläkten på rätt avstånd. Utgå från ribban vid takfoten.
12. Vila bärläkten mot trekanslisten.
För att bärläkten ska bli stabil bör virket vila mot trekantslisten bakom vindskivan och andra stödpunkter på taket.
13. Skarva en bärläkt.
Om du måste skarva bärläkten kapas virket i rät vinkel. Lägg en stödkloss under skarven att fästa bärläkten i.
14. Avslutning för bärläkt mot vinkelränna.
Om huset har vinkelrännor avslutas läktningen med bärläkt på var sida om vinkelrännan. Fäst med förzinkad trådspik.
Spika nockbräda
15. Måtta nockbräda.
Nockpannorna ska vila mot takpannor och nockbräda. För nockbrädans bredd, lägg takpannorna på varje sida om nocken.
16. Mät höjden på nockbrädan.
Ta en 38 mm tjock bräda till nocken. Brädans höjd beror på takets lutning (Läs så får du fram takets lutning). Ställ brädan på nocken och provlägg nockpannor.
17. Spika fast nockbrädan.
Kontrollera att nockpannorna vilar på takpannornas våghöjder och plankan. Fäst nockbrädan genom att skråspika i varje takstol.
18. Klä in nockbrädan med underlagspapp.
Genom att klä nockbrädan med underlagspapp kan du ge ytterligare tätning för takspetsen. Limma fast pappen.
Så gör du en ventilerad nockbräda
19. Såga klossar för ventilerad nockbräda.
Denna konstruktion är bättre ur ventilationssynpunkt. Mät på samma sätt som förut. Såga klossar, 2,5 cm (25 mm) breda.
20. Spika fast klossarna på nocken.
Skråspika en kloss i varje takstol. Höjden på klossarna tillsammans med övre bärläktens tjocklek ger totalt höjdmått.
21. Spika fast brädor på varje sida av klossarna.
Använd virke 12×75 mm till nockkonstruktionens sidor. Spika läkten på var sida om klossarna. Observera luftspalt.
22. Sätt fast insektsnät med häftklammer.
För att undvika insekter i den ventilerade nocken, klä översidan med nät. Fäst med förzinkad spik eller häftapparat.
23. Lägg övre bärläkt på plats och provlägg nockpanna.
Lägg övre bärläkten på plats. Innan du fäster den i varje stödkloss, provlägg nockpannor. Justera ev. klossarna.
Bär upp och lägg ut takpannorna
24. Bär upp takpannorna.
Betongpannorna är ofta paketerade fem och fem, vilket underlättar om du ska bära upp pannorna för hand.
25. Stapla upp takpannorna.
På svagt lutande tak staplas i detta fall tegelpannor liggande. Trots låg lutning är det viktigt att understa pannan ligger stadigt mot bärläkten.
26. Lägg takpannorna på bärläkten.
Om du ska lägga tegelpannor på brant läkt lagras pannorna på detta sätt. Undre pannan ska vila stabilt på bärläkten.
Om att lägga takpannorna i rätt ordningsföljd
Bildens mörkare fält visar vilka takpannor som ska spikas med rostfri spik eller takpannekrok. När du lägger ut takpannorna bör du arbeta från höger till vänster. Minimum två pannrader vid takfot, gavel och nock. Annars måste du, för varje ny takpanna, lyfta på den senast lagda. Det blir en omväg som stjäl tid.
Oavsett vilken typ av nockbräda du väljer, är det viktigt att den kommer på rätt höjd. Nockpannorna ska vila på nockbrädans ovankant och tegelpannornas våghöjder.
Så lägger du takpannor steg för steg
27. Lägg första raden takpannor vid takfoten.
Börja läggningen av takpannorna vid takfoten. Lägg alltid pannorna från höger till vänster.
28. Sätt fast takpannorna.
Takpannorna vid takfoten bör skjuta ut 5 cm. Använd rostfri spik, skruv eller takpannekrok vid takfoten.
29. Märk ut takpanna som ska kapas.
Om du börjar läggningen i en vinkel, måste du kapa takpannorna. Märk ut med en penna.
30. Kapa takpanna med vinkelslip.
Kapa efter det markerade strecket med en vinkelslip utrustad med stenkapskiva. Använd munskydd, skyddsglasögon och arbetshandskar.
31. Slå bort den kapade takpannebiten.
När du har kört upp ett djupt spår med vinkelslipen, slår du av biten med en hammare.
32. Lägg övre takpanneraden och klamra.
Efter nedre raden ska översta läggas och kramlas, alternativt spikas eller skruvas. Takpannor som behöver borras och som inte är förborrade, borras med 4 mm koromantborr.
33. Att utgå med takpannor från en vinkelränna.
Om man utgår från en vinkelränna, får man först lägga en lodrät rad takpannor upp till nocken för att kunna ha dem som ett riktmärke.
35. Lägg takpannor nerifrån och upp.
Nu ska hela taket täckas. Lägg takpannorna nerifrån och upp och börja alltid läggningen från höger, så förenklas arbetet betydligt.
36. Använd riktbräda för att få takpannorna raka.
För att takpannorna ska komma helt rakt, bör du ha en riktbräda. Gör justeringar med brädans hjälp efter varannan lagd rad.
37. Fäst takpannor på de två första raderna med takpannekrok.
Alla takpannor i de två första raderna närmast vindskivorna ska alltid fästas med takpannekrok. Kontrollera att överlappningen är korrekt.
38. Anpassa takpannor för rörgenomföringsplåt.
Takpannorna kring skorstenar, ventiler och dylikt, bör ligga under plåten. Behöver du kapa en panna, ritsar du först med en spik eller dylikt.
Värt att veta
För att takpannorna ska ligga stadigt fordras att en del pannor kramlas det vill säga spikas med takpannekrok. Grundregeln är att de två pannraderna närmast nock, takfot och gavlar ska kramlas. Dessutom ska pannorna två rader omkring skorsten och dylikt fästas på samma sätt. Därutöver finns även lokala bestämmelser. En god tumregel är att ju brantare taklutningen är, desto fler pannor ska kramlas.
Så lägger du taknocken
43. Lägg nockpannor mot vindriktningen.
Nockpannorna ska läggas mot vindriktningen. På detta sätt minskar risken för att det kommer in regn, snö, smuts etc.
44. Spika fast nockpannor i nockbrädan.
Samtliga nockpannor ska spikas fast rakt ner i nockbrädan med galvaniserad spik. Vissa nockpannor måste först förborras med en 4 mm koromantborr.
45. Förstärk tätning med nockmassa eller valmtätning.
Om du lägger taket med takpannor av betong, kan du förstärka tätningen i överlappningen ytterligare med en särskild nockmassa eller lägga nock och valmtätningsband.
Anslutningar för vindskivan
40. Måtta vattbrädan för vindskivan.
Om du ska täcka vindskivan med en vattbräda bör den gå ca 1 cm utanför vindskivans front och samtidigt täcka takpannorna mot trekantslisten väl.
41. Spika fast vattbrädan.
Istället för en vattbräda i trä kan man klä vindskivan med en plåtprofil. Plåten ska ansluta väl mot takpannorna längs vindskivan.
42. Istället för vattbräda, montera gavelpanna.
Istället för en vattbräda kan du välja speciella gavelpannor som täckning. Denna takpannetyp gör vattbrädan överflödig.
Viktigt!
Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder kommer ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation / fackman innan du startar.
Om du byter till en annan typ av takbeläggning måste du kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun eftersom en förändring av husets utseende kan kräva bygglov.
Relaterade projekt till att lägga tak med takpannor
Vägen till ett lyckat takbyte börjar här
Läs om olika takmaterial, om arbetsplanering, steg för steg beskrivningar hur ett takbyte går…
Betongpannor – Om takpannor av betong
Betongpannor är idag det vanligaste alternativet av taktäckningsmaterial på våra småhus.…
Takpannor – Tips när du ska välja
Dags att välja takpannor? I den här artikeln får du tips om olika typer av takpannor som…
Tegelpannor – Om takpannor av lertegel
Tegelpannor har skyddat våra tak sedan urminnes tider och ger huset ett klassiskt utseende.…
Taksäkerhet – Hur säkert är ditt tak egentligen?
Taket är en av de farligaste platserna på huset. Det är inte enbart farligt att gå upp på…
6 viktiga tips om takunderhåll som ger dig ett bekymmersfritt tak
Det finns inga tak som är helt underhållsfria oavsett vilket takbeläggning du än har. Därför…