10 tips när du ska byta tak

Tak som behöver byta ut

Ett takbyte kostar stora pengar, och resultatet ska hålla länge. Det är också en investering som syns och märks. Så tänk till före. Det tjänar du på. Här får du tio tips som hjälper dig få ett tak du verkligen är nöjd med:

1. Byt tak i rätt tid

Ett äldre tak som håller tätt och som inte har några stora skavanker behöver inte bytas ut – kanske bara underhållas lite extra. Men ett nytt tak behövs innan det gamla börjar läcka. Gå igenom taket två gånger per år, så märker du när det faktiskt är tid att byta ut taket.

2. Håll reda på ekonomin

Det är dyrt att byta tak. Det kostar minst 100 000 kr och lite till, om en takentreprenör ska göra jobbet. Den kostnaden kan dessutom lätt skena iväg om inte arbetet planeras noga. Lägg en budget, planera bytet noga, och fundera över om det behövs ett lån för att klara det ekonomiska.

3. Välj rätt typ av tak

Det vanligaste alternativet är att välja den typ av takbeläggning som redan ligger på taket. I vissa fall kan det vara en idé att byta, men då gäller det att taket passar för den typen av beläggning. En högre vikt kan ge problem, till exempel.

Andra tak passar bra vid olika lutning. Vid låg lutning, fungerar tak såsom papp, plåt och betongpannor, beroende på hur taket ser ut och är beskaffat. Fundera också på om det är värt att lägga ett solpanelstak.

4. Välj takmaterial med omsorg

När taktypen bestämts gäller det att hitta rätt produkt. Olika takpannor eller takplåtar kan skilja sig rejält i pris, men också i kvalitet. Tänk också på att själva ytbehandlingen och färgnyansen på takmaterialet spelar stor roll för hur slutresultatet ter sig för ögat.

5. Lägga själv eller välja entreprenör?

Den mycket händige kan lägga ett tak på egen hand. Men det krävs att man är två och att det finns säkerhetsanordningar så att jobbet kan göras säkert. Dessutom tar det tid, så det gäller att avsätta semestern i så fall.

Den som är minsta osäker bör och ska välja en takmontör som gör arbetet. Arbetet är ROT-avdragsgillt, men tänk på att det finns en begränsning i hur mycket som går att dra av i ROT per år. Gränsen går vid 50 000 kr i avdrag, (30% av arbetskostnaden) men beror också på den inkomstskatt du betalar.

6. Välj en bra takmontör

Ta in flera offerter (minst tre stycken) och gå igenom varje offert noggrant. Vad ingår i paketet? Är alla detaljer med? Vad kostar extraarbeten som inte ingår i offerten?

7. Se till att få bra garantitid på takomläggningen

Många takläggare lämnar en tioårig garantitid för sitt arbete och materialet. Men alla gör inte det. Och om firman går i konkurs finns det ingen som kan stå till svars. Se till att välja en solid firma som ger bra garantier.

8. Glöm inte undertaket

Underarbetet avgör slutresultatet. När man byter ett tak bör man nästan alltid byta takpapp, bärläkt och ströläkt . Ibland behöver undertaket läggas om – helt eller i delar. Det tar tid och krävs en del material.

9. Var noga med detaljerna

Detaljer som hängrännor, vindskivor, skorstensbeslag, skorstenshuv är viktiga delar av ett bra tak. Till och med skruvarna som används avgör slutresultatet.

Viktigt

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Kontrollera om du behöver bygglov
Om du byter takbeläggning, eller om du ändrar färg på taket kan du behöva bygglov. Kontakta alltid kommunen inför en omläggning.

Andra har också läst

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se