En vacker skorstenshuv är som pricken över i:et över husets skorsten. Det är också en detalj som väl fyller sin funktion. Med tanke på att skorstenshuven förlänger skorstenens livslängd och dessutom kan bidra till ett bättre drag i eldstäderna, är det en investering väl värd sina slantar.
Skorstenshuv
En skorstenshuv är som ett litet tak över själva skorstenstoppen. Den skyddar toppen, och kanalerna, från regn, snö, vind och rusk. Det är faktorer som annars kan påverka själva skorstenen och minska dess livslängd genom att orsaka korrosion, kondens, sprickor och andra skador.
Det lilla taket begränsar inte utsuget från kanalerna vid eldning, snarare tvärtom. Med en skorstenshuv är det inte ovanligt att draget blir bättre i skorstenen, vilket också leder till en bättre förbränning av bränslet. Det ger både värme och en torr och fräsch skorsten.
När behövs en skorstenshuv?
En skorstenshuv är alltid en bra investering för att förlänga hållbarheten och funktionen i skorstenen. Många som har ett äldre hus har också förändrat uppvärmningssystemet, vilket gjort att skorstenarna inte längre används lika intensivt.
Det medför att skorstenen inte torkar ut som den är gjord för att göra. Det leder i sin tur till att skorstenen långsamt men säkert vittrar sönder. Regn och snö faller ner i skorstenen, vilket förvärrar problematiken.
Ännu en faktor att räkna med är att fåglar gärna sätter bo i en kanal som inte används så ofta. När en brasa då väl tänds kan det ge otrevliga effekter. Även för skorstenar som används ofta är därför skyddet bra att ha.
Att beställa
Det finns många olika former och färger på en skorstenshuv. Vissa är raka och strikta i designen, andra runda och bulliga. Vilken form som är mest lämplig är i första hand en fråga om tycke och smak.
Det viktigaste är att kåpan eller taket passar för själva skorstenen vad gäller storleken. I de flesta fall går det att måttbeställa efter de behov som föreligger.
Det är också viktigt att det skydd som finns för skorstenen också håller måttet på höjden och att installationen är ordentligt utförd så att skorstenshuven sitter fast ordentligt.
Huvarna tillverkas i koppar, zink, aluminium eller plåt. Plåten som används är ofta förzinkad för att kåpan ska hålla så länge som möjligt.
Se också till att skorstensskyddet är lätt att föra åt sidan eller häkta av vid en inspektion eller när sotaren är på ingång. Det underlättar arbetet.
Montering
De flesta skorstenshuvarna är relativt enkla att montera på egen hand. Det som är viktigt är att tänka på att arbetet sker på en hög höjd. Säkerhetslina och att det verkligen finns de säkerhetsanordningar i övrigt för att komma upp till skorstenen och stå där, är självklarheter.
Många olyckor hade kunnat undvikas om fler respekterade dessa säkerhetsregler. Den som inte tycker om att arbeta på höga höjder, eller vet med sig att de inte är alltför händiga gör alltid rätt i att anlita en fackman för uppgiften.
Arbetet är rotavdragsgillt, så det behöver inte bli någon stor kostnad.