Måla om plåttak

mala-plattak.jpg

Målning av ett gammalt plåttak.

Om du har ett yttertak av plåt måste det målas om med jämna mellanrum. Visserligen tar det tid för takplåt att rosta igenom, men underhålls inte taket på rätt sätt kan du ändå få läckage vid svaga punkter och bli tvungen att lägga om plåttaket.

Den bästa tiden för ommålning är på våren när luften är torr. Vänta däremot inte med målningen tills värmen kommer, för då blir underlaget för hett att ytbehandla. Plåttak som från början har ett bra rost och ytskydd kan man tro är mer eller mindre underhållsfritt.

Även om slitaget inte är så hårt över hela taket, så kan vissa delar vara hårt utsatta. Om du låter höstlöven ligga kvar på plåttaket kan inte ytan torka upp, utan fukten stannar under bladen.

En liten repa eller annan skada på taket räcker för att plåten ska börja rosta. Stoppar du inte rostangreppen så fort som möjligt, sprider sig korrosionen snabbt mellan plåt och ytskikt.

Om du har höga träd i nära anslutning till huset bör du alltså dels se till att grenar inte ständigt gnider mot och repar plåten, dels sopa bort vissna löv på hösten innan snön faller. Det är viktigt att du rengör taket noga innan du målar om.

I annat fall fäster färgen dåligt och du får snart klättra upp och göra om alltihop igen. All gammal rost ska skrapas och slipas bort för hand eller med maskin.

Därefter är det viktigt att du får bort feta föroreningar och vattenlösliga salter. Detta är särskilt viktigt om du bor i kustområden. Om du däremot ska måla ett nytt, förzinkat plåttak är det viktigt att först tvätta hela ytan med ammoniaklösning. Ta en del 25-procentig ammoniak till tio delar vatten.

Rostskydda alla renskrapade partier på äldre plåttak med rostskyddsfärg avsedd för underlaget och dess påfrestningar. Om taket har varit målat med plåstisol tidigare, kan det inte målas förrän mjukgöraren i det tidigare ytskiktet har avdunstat. Provmåla först en liten yta. Finns det mjukgörare kvar i ytskiktet, blir det nya färgskiktet klibbigt efter ett tag.

Grundmåla förzinkade och fabriksmålade ytor med särskild grundfärg avsedd för plåt. Det finns särskild täckfärg för plåttak. Den innehåller halkskydd som gör den målade ytan sträv. Färgen stryks ut flödigt 1-2 gånger med torktid emellan.

arbetssakerhet-allmant

Varning!

När du gör underhållsarbeten på plåttaket ska du, för din säkerhets skull, alltid använda säkerhetslina och aldrig arbeta ensam. Tänk också på att din klädsel fungerar att arbeta säkert i.

Du bör ha skor med gummisula och inga kläder som kan haka fast. Underskatta aldrig risken att tappa balansen.

Verktyg och material du behöver när du ska måla ett plåttak:

Verktyg:
Styv borste t.ex. piassavakvast, Stålspackel, Hårdmetallskrapa, Stålborste, Slipduk, Stege, Svamp, Hink, Rund anstrykare, Roller ev. med förlängningsskaft, Färgtråg, ev. Slipmaskin, ev. Högtrycksspruta.

Material:
Avfettningsmedel, Rostskyddsfärg, Grundfärg avsedd för plåt, Plåttakfärg, Säkerhetslina.

Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Andra har också läst

Se alla takartiklar »

 

scroll to top