Verktyg och hjälpmedel vid takrenovering

Byggnadsställning för takarbeten

För att lyckas med din takrenovering och underlätta ett takbyte behöver du bra verktyg och hjälpmedel. Det är en gammal sanning att bra hjälpmedel och bra verktyg är halva arbetet. Och det stämmer extra väl in, när du ska byta tak.

I denna artikel går vi igenom vilka hjälpmedel och verktyg som är bra att till hands vid en takrenovering när du ska utföra renoveringen och byta ditt tak själv.

En del leverantörer av takmaterial erbjuder sig att lyfta upp takpannorna direkt på taket med en kranbil. Men det är inte alltid det är möjligt. Marken på garageinfarten kanske inte orkar bära kranbilens vikt. Har du en skafttomt kan det vara svårt för kranbilen att köra in. Du kan ha träd som är i vägen för kranen, likaså ledningar.

I de fall där det inte går att lyfta upp takpannorna med en kranbil är en tegeltransportör ovärderlig, det går att bära upp takmaterialet men det är ett riktigt tungt arbete som kan ge arbetsskador. Tegeltransportörer finns att hyra.

Tips! Renovera taket? Här hittar du steg för steg anvisningar när du ska byta tak själv.

Container för att slänga det gamla takmaterialet. En 10 kubiks container brukar räcka för dom flesta tak av normalstorlek. Åkerierna lämnar, hämtar containern och tömmer innehållet på tippen. Att inte använda en container innebär mycket tungt bärande och många resor till tippen.

Säkerhetssele, riskera inte livet på taket det är lätt att snubbla, använd alltid en säkerhetssele när du arbetar på taket. Säkerhetssele finns att hyra.

Byggnadsställning är en självklarhet vid en takrenovering. Att montera hängrännor, fotplåt och lägga första pappvåden på taket utan byggnadsställning är mint sagt riskabelt. Använd byggnadsställning!

Vinkelkap för att kapa takpannor. Ibland behöver takpannor kapas t ex vid vindskivorna och vid skorstenen. En vinkelslip kan hyras, köp till en bra stenkapsskiva. Använd skyddsglasögon och andningsmask när du kapar takpannorna.

Övriga verktyg och maskiner vid takrenovering

1. Tumstock 2. Vinkelhake 3. Vattenpass 4. Hammare 5. Kapsåg 6. Borrmaskin med 4 mm koromantborr 7. Vinkelslip med stenkapsskiva 8. Hov- eller tegeltång 9. Stämjärn 10. Häftpistol 11. Penna.

Andra har också läst

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se