Infraröd bastu – energisnålt och hälsosamt

Infraröd bastu med flera sittplatser

En infraröd bastu är ett energisnålt och modernt alternativ till den klassiska torrbastun. Den lär också föra med sig en mängd hälsofördelar och vara ett mildare alternativ till bastu för den som är känslig för varm luft.

Så fungerar en infraröd bastu

En infrabastu som det även kallas är en ganska ny typ av bastu som värmer upp kroppar med hjälp av ljusstrålar. De ljusstrålar som används är infraröda strålar, helt ofarliga men väldigt värmande. De finns naturligt i solens strålar till exempel, och har egentligen inga skadliga bieffekter.

Rummet för bastun blir inte mer än 40 – 60 grader, men kroppen värms som om det vore mångfalt högre temperatur i rummet. Den relativt svala lufttemperaturen gör det behagligt att andas i bastun, även om kroppen känns varm och svettig.

Hälsofrämjande

Infraröd strålning har visat sig ha en mängd olika fördelar, och har använts inom rehabilitering och medicin i många år. För oss som vill njuta en stund, är det framför allt den härliga avslappnande effekten som märks i första hand. Det beror på att infraröda strålar har en djupgående effekt på huden, vilket förbättrar blodcirkulationen i en kropp. Det i sin tur för med sig en rad trevliga bieffekter, både mentalt och kroppsligt.

Energisnål

Det finns även en mycket praktisk fördel med den infraröda bastun. Den är energisnål. Det gör att den är billig i drift.

Infraröd bastu som byggsats

Infraröd bastu byggsats

De flesta som väljer att köpa en infraröd bastu köper ett komplett paket med en bastukabin och infraröd uppvärmning. I ett sådant ingår också dörrar liksom belysning, luftrening, och sittplatser. Det är ett behändigt, och ofta prisvärt val. Det finns en mängd olika storlekar på dessa bastupaket, vilket gör att det nästan alltid finns ett som passar det utrymme där bastun ska stå.

Det finns också en uppsjö av olika designalternativ att välja på, alltifrån klassiska trämodeller med panel till mer moderna och stilrena alternativ med mängder av glas. En infraröd bastu av trä är ofta tillverkade av fur eller gran, men det finns exklusivare modeller i till exempel det väldoftande cederträet. Vilket som passar bäst beror i huvudsak på vilken tjocklek på plånboken den som handlar har.

Montering komplett byggsats

De byggsatser för infraröd bastu som finns på marknaden varierar vad gäller hur svåra de är att sätta ihop. Vissa är så enkla att det knappt ens behövs verktyg, vilket är trevligt för den som känner på sig att de inte är så händiga. Det gäller både modeller som ska vara utomhus och de som är för inomhusbruk.

Då infraröda basturum är mycket energisnåla är de också enkla att koppla in på elnätet. De flesta kommer med en helt vanlig stickkontakt. Det gör att inga dyra elektrikerkostnader tillkommer.

Infraröd bastu på insidan

Bygga en infraröd bastu själv

Konstruktionen på en infraröd bastu skiljer sig något från konstruktionen av en vanlig bastu som värms med bastuaggregat. Istället för bastuaggregatet ska infraröda lampor blir värmekällan. Det sker genom att montera värmepaneler.

För den som har svårt att välja går det givetvis fint att installera såväl värmepaneler såsom bastuaggregat, för att själv kunna välja vilken typ av bastubad som är bäst för stunden.

En behörig elektriker är ett måste för att se till att aggregat och värmepaneler blir installerade på ett korrekt sätt. I övrigt går det utmärkt att bygga en bastu på egen hand, för den som är händig. Tänk bara på att ventilationen måste bli god nog då värmen blir hög även i en infraröd bastu.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se