Badtunnor – Tips när du ska välja badtunna

Vedeldad badtunna av trä i trädgård

En badtunna är ett klassiskt alternativ till det mer tekniskt avancerade utomhusspat. Badtunnan är tillverkad i trä och vattnet i badtunnan värms upp genom en vedeldad kamin. Med en badtunna kan ett härligt och varmt bad tas oavsett tid på året.

En badtunna är en skön garanti för ett härligt utomhusdopp året runt. Då badtunnan är tillverkad i trä passar den in i klassiska svenska landsmiljöer, som vid vattnet eller på en berghäll med utsikt över ängar och skog. Badtunnan är prisvärd, hållbar och driftsäker. Vedeldningen kräver kanske lite arbete, men det är för de flesta ett härligt besvär.

Vedeldad badtunna

En badtunna gör det möjligt att bada ute oavsett väder. Den värms gärna upp till en 38 – 40 grader och sedan är det bara att sitta och njuta. En badtunna är vedeldad. Kaminen kan vara monterad i själva tunnan och är då försedd med ett trägaller så att ingen ska bränna sig på kaminen.

Kaminen kan även vara monterad utanpå badtunnan. Det gör att det inte går att bränna sig i själva tunnan. Däremot går det att bränna sig på kaminen utanför tunnan istället.

Uppvärmning av badtunna

Vedeldningen kräver lite pyssel, men det är också för många ett kärt besvär. Själva eldningen skapar förväntningar. Det gäller dock att tänka på att det tar några timmar att värma upp hela badtunnan. För att minska uppvärmningstiden finns lock att köpa till tunnan. Veden som används behöver vara av hög kvalitet och i små dimensioner.

Hygien

Det finns badtunnor med och utan plastkar. De invändiga plastkaren kostar extra och det kan bli en slant. Men de fyller en viktig funktion. Plasten är mycket lätt att rengöra och det är därför klart mycket mer hygieniskt att ha en sådan badtunna än en som enbart är tillverkad i trä.

I träets fibrer trivs bakterierna utmärkt. Det finns också badtunnor tillverkade i aluminium som också är lätta att hålla rena.

Hygienen är viktig

En annan fråga när det gäller hygienen är reningen av vattnet. Vattnet, som värms upp till en ljummen temperatur är en bra grogrund för bakterier. För att slippa byta vatten efter varje bad kan ett minireningsverk installeras. Det finns också klorfria rengöringstabletter som kan läggas i badtunnan.

Priset

Priset på en badtunna varierar en del med modell, storlek och eventuella tillbehör. En badtunna i grundutförande utan plastkar kostar runt 13 000 kronor och uppåt, medan en badtunna med plast kostar runt 20 000 kronor och däröver. Då ingår kamin, sittplatser och kaminskydd.

Den som vill ha en trappavsats för att kunna komma ur och in i badtunnan, termometer, undervattensbelysning eller några andra tillbehör får räkna med att betala extra. Ett lock är också ofta en ett extra tillbehör.

Det är en smart detalj som gör att badtunnan värms upp snabbare, och som också ser till att värmen finns kvar i vattnet längre. Till det kommer det faktum att locket skyddar tunnans insida från att fyllas med löv och andra ting.

Placering

Det behövs egentligen inga särskilda förberedelser för att placera en badtunna i trädgården. Det räcker fint med ett plant område. För att badtunnan inte ska bli skev är det dock viktigt att det är så plant som möjligt så att badtunnan står stadigt. Ett trevligt alternativ är att sänka ner badtunnan i altanen.

Underhåll

En ren träbalja behöver kontinuerligt ha vatten i karet för att inte torka ut. En uttorkning leder till glipor i träet vilket gör baljan otät. Detta är inte ett problem med badtunnor som har ett innerkar. Träet ska i alla badtunnor oljas in med jämna mellanrum. Karet ska tvättas ur ordentligt ofta.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se