Med basturum som byggsats kan alla ha en egen bastu

Basturum och dusch

Modernt basturum med behaglig bastuinredning och bastudörr i glas.

En bastu behöver inte vara något stort och dyrt byggprojekt. Även den som inte är superhändig kan numera enkelt sätta upp ett vackert, funktionellt och säkert basturum. Många modeller kommer i form av byggsatser, enkla att plocka ihop och sedan bara att slänga igång.

Behändigt med basturum byggsats

Den stora spatrenden håller i sig och har givit en sann renässans för den klassiska bastun. Idag har den också fått konkurrens med ångbastu och infraröd bastu. Ibland kombineras flera olika bastutyper i en enda byggsats. Det ger valmöjligheter. Alla dessa bastualternativ kan numera enkelt monteras i en gillestuga, i ett större badrum eller till och med i en rymlig garderob alternativt i sovrummet!

Med en bastu byggsats är monteringen enklast möjliga. Det enda som behövs är en behörig elektriker som kopplar in själva elen.

Så levereras ett basturum

Ett basturum i form av en byggsats levereras i delar av byggelement. Det går ofta att välja delar av denna konstruktion utefter vilka preferenser som köparen själv har. I vissa fall tillkommer kostnader för mer exklusiva alternativ. Det vanligaste för en klassisk bastu och en infraröd bastu är att de är byggda i trä: asp, al, fur eller gran. I mitten av elementen finns isolering som är täckt med aluminiumfolie.

Det mesta vad gäller lavar, belysning, bastuaggregat, bastudörr och handtag inkluderas i byggsatsen. Tanken är att ge en komplett och behändig lösning för kunden. I de allra flesta fall kan en normalhändig person sedan själv montera ihop bastun. Designen kan vara alltifrån traditionell till mer modern och stilren.

Prisvärt med bastu byggsats

En bastu byggsats är nästan alltid ett prisvärt alternativ. Eftersom snickare kostar stora pengar och att platsbygga en bastu kräver sin man, blir det klart mindre tidsödande att välja en byggsats. Då basturum också fabriksproduceras och säljer i stora mängder, går det att hitta både billiga och bra basturum, även snygga sådana. De allra billigaste och minsta kostar runt tiotusen kronor, men för att få en rymligare modell krävs några tusenlappar till. Det gör det även om bastun ska ha lite mer luxuös design.

Bastu byggsatserna är således något som får var man att kunna förverkliga drömmen om en helt egen bastu. Det gäller särskilt om standardmått fungerar som lösning. Den som vill ha ett måttbeställt basturum kan givetvis få det också. En sådan bastu kan vara hur snygg och väldesignad som helst, men kostar å andra sidan mycket mer.

Garantier

Genom att köpa ett komplett basturum utgår ofta garanti för funktion och tillverkning. Garantin kan variera i längd och omfattning, men är ett marknadsknep då konkurrensen är stor. Se till att få en bra garanti med på köpet. Det kan kännas extra tryggt, eftersom en bastu kräver vissa säkerhetsmått. Med ett basturum blir dimensionerna, ljussättningen och placeringen av bastuaggregatet garanterat korrekt. Det är en extra trygghet för den som inte själv är så kunnig i området.

Att välja basturum

Till att börja med gäller det att lista ut vilken typ av basturum som önskas och hur många som ska få plats i den. Basturummet måste givetvis också få plats och passa in i det utrymme den är tänkt att stå i. Sedan handlar det mesta om tycke, smak och hur tjock plånboken är. Hur ofta bastun används påverkar också valet.

Den som inte använder bastun så ofta kan kanske nöja sig med en enklare och därmed också billigare konstruktion, medan den sanna bastuälskaren gör klokt i att investera i en robust skönhet med lite mer exklusiva material.

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se