You dont have javascript enabled! Please enable it! Bygga friggebod? Bra tips när du ska välja friggebodar |dinbyggare.se

Bygga friggebod? Tips om friggebodar

Nybyggd friggebod i gammal stil med uteplats

Marknaden för friggebodar har formligen exploderat de senaste åren. Det innebär att det finns en mängd företag som erbjuder mer eller mindre monteringsfärdiga alternativ på marknaden.

Det finns allt från billiga byggsatser på byggvaruhuset till arkitektritade drömbodar för flera hundra tusen kronor.

En friggebod kan ha en mängd olika användningsområden. Det vi vanligen tänker på när vi tänker friggebod är kanske ett litet gästhus, men friggeboden kan lika gärna bestå av en vedbod, en snickarverkstad, ett lusthus, en bastu eller ett hobbyrum.

Inför ett köp av en friggebod gäller det att börja med att fundera på vad den ska vara till för. Sedan är det dags att leta upp en friggebod som passar till ändamålet och som passar den egna plånboken.

Knuttimrat eller panel

Det finns två typer av friggebodar på marknaden: de knuttimrade och de med panel. De knuttimrade ger ett trevligt intryck av tradition och är ofta enkla i sin design och därför också billiga att köpa in. Det finns dock ett problem. Knuttimrade hus är svårare, om än inte omöjliga, att isolera.

De friggebodar som byggs med panel kommer i mängder av former och varianter. Här har arkitekterna fått nästan fritt utlopp och urvalet är enormt. Det går verkligen att hitta en bod som passar perfekt till hus och omgivning. Priserna varierar kraftig på dessa designerbodar, så se upp så inte boden kostar skjortan.

Ett tredje alternativ är betongbodarna. De är inte så vanliga, men de fyller en funktion vid funkishusen. De är också stabila konstruktioner som håller länge.

Inredning och design

Friggebodar kan vara helt oinredda eller anpassade efter önskemål. En bastubod är oftast förberedd med det mesta som behövs, medan de för allmänt bruk inte brukar ha så mycket till interiör. Andra är förberedda med sovloft och andra finesser.

Det finns även de bodar där kitchenette och andra faciliteter finns med i byggsatsen. Dessa är ofta dyra, och det kan vara värt att kika på vad ett kitchenette eller vad det nu är som ska finnas i boden, inte är billigare att köpa på egen hand.

Designa en friggebod själv

Det behöver inte vara svårt att designa sin egen friggebod. Flera företag erbjuder kunderna att själva rita ihop sin drömbod med hjälp av mallar. Därefter skapar de den “perfekta” stugan. Det kanske kostar lite mer än de förfabricerade byggsatserna som kan köpas på byggvaruhusen, men det blir väldigt personligt.

Det går även fint att inreda sin friggebod på en mängd sätt för att utnyttja ytan maximalt. Tips och idéer brukar finnas på tillverkarnas olika hemsidor.

Fabriceringsgrad

Friggebodar säljs i delar. Hur många delar avgör fabriceringsgraden. Ju högre fabriceringsgrad en bod har, desto enklare blir monteringen.

Det brukar löna sig att köpa dessa bodar, då arbete för hand kostar mer än vad det gör att montera delar i fabrik. Det är också väldigt bekvämt och säkert för den som vill montera själv.

Allra enklast är det förstås att köpa en hel bod byggd och klar. Det kostar dock ganska mycket att få den levererad på plats.

Totalkostnad för en friggebod

Att köpa en “färdig” friggebod innebär inte att själva byggnaden är den enda kostnaden. Det är viktigt att titta noga på vad det egentligen är som ingår i priset. Ibland kan en bod se dyr ut, men då ingår allt.

En billigare variant kanske behöver mer av tilläggsinköp för att bli nyckelklart. Tak och isolering ingår till exempel inte alltid. Indragning av elektricitet, förarbetet på mark och eventuellt vatten tillkommer i princip vid varje byggnation.

Bygglov

Grundregeln är att en friggebod under 15 kvadratmeter och som står mer än 4,5 meter från tomtgränsen inte är bygglovspliktig. Om grannarna ger ett okej, får friggeboden ligga närmare gränsen än så. Prata alltid med grannarna först och tänk på att en friggebod får vara maximalt tre meter hög.

Viktigt!

Tänk på att lagar, regler och bestämmelser hela tiden ändras och uppdateras. Kontrollera därför alltid aktuella regler med myndigheter, gällande branschorganisation eller fackman.

» Läs mer om friggebodar på boverkets hemsida.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se