Växthus – Tips när du ska välja

Växthus

Växthus har gjort renässans i våra trädgårdar. Växthuset används numer inte bara som en plats att få blommor och växter att trivas och frodas, utan även som en oas för själen. Här samsas sittmöbler med prunkande växter i en oas att njuta i. De kan byggas som tillbyggnad till huset eller vara fristående hus.

Tillbyggnad eller fristående växthus?

Ett växthus kan byggas som en tillbyggnad till huset eller som en fristående enhet. Oavsett vilket, finns det ett antal monteringsfärdiga byggsatser att välja mellan på marknaden. Växthusen kommer i olika modeller och prisklasser.

Vilket som passar bäst beror dels på den budget som finns, men också på vad det är som ska odlas i växthuset. Som tillval går det ofta att få hyllor och bänkar, öppningsbara glaspartier i taket, armaturer och bevattningssystem.

Designat växthus

Gediget växthus på gjuten betongplatta, murad grund med tegel och stomme av aluminium.

Växthus och kvalitet

En bra tumregel är att ju billigare växthuset är, desto svagare är de profiler som håller samman huset. Den mest hållbara konstruktionen är tillverkad i aluminiumprofiler. Aluminiumprofilerna har också fördelen att de är i princip underhållsfria och kommer i flera olika färger.

Däremot ses träprofilerna som vackrare och mer genuina. De används ofta för de lite mer exklusiva växthusen, och kräver en del underhåll för att hålla i längden.

Grunden till växthuset

Grunden i växthuset kan bestå av en hel gjuten platta, lecablock eller betonggjutna plintar. Det går också att mura en stödmur för växthuset. En stabil grund fungerar som ett värmemagasin som fångar upp värmen på dagen och sprider det i huset under natten.

Det går att isolera grunden ytterligare för än mer värmeeffekt på dygnets kalla timmar. Det kan göras genom frigolit eller en grusbädd.

Växthus av aluminium

Mindre växthus med stomme av aluminium.

Fönster

Det största delen av ett växthus utgörs av glas eller plast. Det klassiska är att använda sig av fönsterglas, men de olika plastalternativen blir allt vanligare. Plasten har fördelen att de är tåligare och säkrare. Plasten går inte alls sönder lika lätt och om det gör det bildas inte tusentals små vassa bitar.

Plast passar därför särskilt bra för växthus hos barnfamiljer. Olika plaster släpper igenom ljus olika bra. Plexiglaset ger nästan samma transparens som ett vanligt glas, medan andra inte går att se igenom.

Plastfönster i växthuset är i allmänhet ett dyrare alternativ än det klassiska glasväxthuset. Ännu en variant är plastfolien som är både enkel att montera och billig att köpa in.

Växthus med aluminium och glas

Design och storlek på växthuset

De allra flesta växthus som säljs på marknaden kommer i vissa modellutföranden. Det finns en uppsjö olika modeller att välja mellan. Därtill kommer många extraval med tilläggsalternativ för att anpassa växthuset efter det personliga behovet.

Det finns dock en del företag som låter kunden rita och forma sitt eget växthus helt utifrån sina egna tankar, idéer och önskemål. Storleken beror på plånbok och användningsområde.

Men det är viktigt att se till att växthuset inte blir för lite. Då blir luftväxlingen för lite i förhållande till behovet. Med öppningsbara takfönster minskar risken för stående luft.

Placering av växthus

Vackert placerat växthus av trä i trädgård.

Placering av växthuset

Placeringen är ytterst viktig för att växthuset ska fylla sin funktion. Det ska allra helst stå i solen största delen av dagen, men få skugga under en period. Samtidigt ska växthuset ligga på en plats som känns lättillgänglig.

Vatten, jord och växter ska ju flyttas till och från växthuset. Då gäller det att det är lättarbetat. De skördade grönsakerna ska också in till köket, vilket gör att växthuset gärna får ligga nära det också.

Bygglov för växthus eller inte

Huruvida det behövs ett bygglov eller inte beror på hur detaljplanerna ser ut för området, hur nära grannen huset kommer att ligga och vilken storlek det blivande växthuset har. Vid minsta osäkerhet är det alltid bäst att kontakta kommunen för råd och fakta.

Att tänka på

Ett växthus behöver stå på en mycket stabil grund. Sättningar i ramen kan leda till att växthuset blir skevt och det i sin tur kan leda till att glasskivorna spricker. Det problemet föreligger inte i samma utsträckning när det gäller plastglas.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se