You dont have javascript enabled! Please enable it! Uterum - Bra tips innan du köper uterummet | dinbyggare.se

Uterum – Tips om uterum innan du köper

Klassiskt uterum med öppningsbara dörrar av aluminiumprofil

En av de mer populära tillbyggnaderna är ett uterum. Det kan bestå av en enkel konstruktion som gör att rummet fungerar som en inglasad veranda, men det kan också bestå i ett välisolerat utrymme som kan användas året om.

Uterum har blivit otroligt populära i våra svenska hem. Här kan vi njuta av ljusa sommarkvällar även när det är lite ruggigt och kallt ute, och njuta av närheten till trädgård och natur. Uterummet förlänger sommarsäsongen rejält.

Det är faktiskt också ett lätt och ganska billigt sätt att bygga ut villan eller torpet på, speciellt om rummet är isolerat nog för att användas året runt.

Vilken säsong för uterum

Den första frågan som bör ställas när du ska bygga uterum är när och hur uterummet ska användas. Det avgör vilken typ av uterum som kan komma ifråga.

Vissa uterum är mer inglasade verandor, som skyddar mot vind och kyliga kvällar. De har liten eller ingen isolering alls, och är därför inte lämpliga att användas under vintertid. Däremot är den här typen av uterum ett billigt alternativ.

Ett mer välisolerat uterum som är byggd på en mer stabil grund, kanske till och med med golvvärme, kostar mer att bygga, men är å andra sidan ett rum att älska året runt.

Placering av uterummet

En annan viktig del i planeringen av tillbyggnaden är var uterummet ska placeras. Ett uterum med kvällssol ger fantastiska kvällar, men det gäller också att titta på läget i förhållande till husets interiör. Ett uterum ska gärna vara placerat nära kök och/eller vardagsrum.

Om uterummet ligger för långt ifrån köket blir det besvärligt med allt spring. Kanske kan också en helt öppen uteplats behövas i anslutning till uterummet? Det är härligt att kunna sitta ute i det fria och sola eller äta lunch när sommaren är som allra bäst.

Arkitektritat eller köpa färdigt uterum som byggsats

Ett arkitektritat uterum som bygg på plats av en snickare är ett dyrare alternativ men du får ett mer unikt uterum designat utefter dina egna önskemål.

Ett billigare alternativ är att köpa ett färdigbyggt uterum som kommer som byggsats. Det finns många fördelar med att köpa ett färdigt uterum eftersom du redan från start vet vad materialet till byggnationen kommer att kosta.

Har du sedan kunskapen att bygga ihop det själv så blir uterummet ännu billigare. Även om du behöver anlita en snickare som monterar ihop uterummet så kan du hålla ner kostnaden med en byggsats.

Golv i uterum

Grund och golv i uterummet

För att förlänga sommaren räcker det fint med ett enklare uterum byggt på trall eller betongplattor. Det kan till och med handla om en altan som redan finns, eller en öppen uteplats som lätt kan glasas in. Det ger dock inte förutsättningar för att använda uterummet även vintertid.

Då behövs en mer solid grund som går att isolera. Ett sådant är ett träbjälklag fäst vid betongplintar eller mur. En gjuten betongplatta är också ett alternativt och då går det dessutom att lägga in golvvärme. Som golv fungerar betongplattor, trätrall, komposittrall eller klinkers.

Uterum med stora glasytor, stomme och vägg av trä

Stomme och vägg i uterum

Sedan är det dags att bestämma vilken stomme som passar. Det vanligaste alternativen är limträbalksstommar och aluminiumstommar. Vilket som föredras handlar mycket om vilken typ av hus uterummet ska vara anslutet till och den egna smaken.

Aluminiumstommar har den fördelen att de är underhållsfria, medan trästommar behöver underhållas med jämna mellanrum.

Stommen kan vara nästan enbart i glas eller ha träpartier. Vilket alternativ som känns bäst är en fråga om tycke och smak. Den som vill använda rummet året runt kan isolera träpartierna så att värmen behålls i rummet.

Uterum med stort glasparti och glastak

Glaspartier i uterummet

Den största delen av väggarna i ett uterum består av glas. Glasets beskaffenhet bestämmer, liksom grunden, hur isolerat uterummet blir. Med enkla 4 mm fönster blir uterummet härligt att använda sommartid, men de isolerar inte tillräckligt för att hålla vintern borta. Då behövs bättre alternativ.

Ett energiglas är ett enkelglas som har en isolerande effekt. Isolerglaset kan ha mer eller mindre effekt beroende på det isolervärde glaset har. För att verkligen kunna använda uterummet under vintertid krävs dock ett isolerglas. Isolerglaset består av två glasskivor med en luftspalt eller argongas emellan.

Tak i uterum

Även taket avgör uterummets säsong. Ju tunnare taket är, desto mindre isolereffekt har det. Vanligtvis används ett tak om 16 mm, men ett tak om 32 mm krävs om rummet ska fungera året om.

För den som verkligen vill ha ett rum, mer än en inglasad veranda, kan ett vanligt tak vara ett alternativ.

9 tips att tänka på när du ska köpa uterum

1. Välj alltid ett uterum av god kvalitet. Hör efter med grannar och vänner om vad de valde för uterum.

2. För att få bygga ett uterum krävs bygglov. Lämna in utförliga ritningar till byggnämnden i kommunen så går handläggningen snabbare.

3. Anslutningen mellan hus och uterum måste vara helt tät. Det kan krävas en plåtslagare för att utföra arbetet korrekt.

4. Glöm inte att montera takrännor, plåtbleck, hängrännor och stuprör på uterummet och se till att dräneringen runt uterummet fungerar som det ska.

5. Ibland kan ett fristående uterum, en paviljong eller ett lusthus vara ett vackert och enkelt alternativ.

6. Vilken typ av glaspartier ska användas? För sommar eller året-runt-användande.

7. Vilken typ av grund ska uterummet byggas på och vilken tak är lämpligt?

8. Ska bygga arkitektritat eller köpa färdigbyggt uterum som byggsats?

9. Rot-avdrag gäller för tillbyggnader till huset, dock ej till fristående byggnader.

Regler kan ändras, så besök Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se