You dont have javascript enabled! Please enable it! Träkomposit - Underhållsfritt altangolv och trall av komposit | dinbyggare.se

Träkomposit – modernt och ekologiskt golv för altan

Altan med träkomposit

Träkomposit är ett relativt nytt material som på kort tid blivit en het konkurrent till tryckimpregnerat trä. Fördelarna med komposittrallen är många, inte minst underhållsmässigt och ur miljösynpunkt. Att golven dessutom är vackra och behagliga att gå på, skadar inte det heller.

Träkomposit som utomhusgolv

Träkomposit är ett material som tagits fram för att vara beständigt nog att fungera som nästintill underhållsfritt utomhusgolv. Det fungerar fint på uteplatser som trall på altaner, balkonger, terrasser och runt poolen.

Ett träkompositgolv läggs som brädor bestående av träspill och återvunnen polyethylen. Det ser i princip ut som trä, men är som sagt ett kompositmaterial. Med en blandning av två olika material, vars fördelar träder fram i golvet. Med träkomposit kommer en mängd fördelar jämfört med material som tryckimpregnerat trä och andra rena trägolv.

Snyggt och Underhållsfritt

Till att börja med är träkomposit ett altangolv som inte behöver underhållas. Med komposittrall är golvet alltid lika fräscht och snyggt.

För många är också golvet vackert att se på, och det känns mjukt under fötterna. Även efter långvarigt slitage, ser brädorna som nya ut, tack vare att brädan är genomfärgad.

Den borstade och halkfria ytan känns behaglig att gå på och stickor är inte något som en person som väljer detta utegolv behöver bekymra sig om heller. Det är bara att tvätta av och göra rent golvet då och då. Det fungerar utmärkt att rengöra med högtryckstvätt.

Brädor av träkomposit

Andra fördelar med komposittrall

Träkomposittrall som material kommer med en mängd andra fördelar. Förutom att den som har ett träkompositgolv utomhus knappt behöver underhålla det, är det också ett golv som håller i längden.

Det tål en hel del väder och vind och har en hållbarhet som är ungefär det dubbla jämfört med sedvanliga golvtrall. Det gäller även om vädret blir riktigt kallt eller varmt. Det är också ett altangolv som är lätt att lägga.

Monterar altangolv av träkomposit

Montering

När du ska montera ett träkompositgolv kan samma verktyg som för vanligt trä används, det krävs inga specialverktyg. Kompositbrädorna kan kapas med såg. Glöm inte täcklist och ändskydd för att dölja håligheten på komposittrallens ändsida.

Komposittrall med dold montering

Komposittrall som monteras med clips för att få en dold montering som inte syns när altangolvet är färdigmonterat.

Vid montering av kompositbrädorna används oftast en dold infästning med clips och monteringsskruv. Golvbrädorna kan fästas i en underkonstruktion av ­tryckimpregnerade reglar.

Clips för montering av komposittrall

Det finns olika typer av clips när man monterar trall av träkomposit. Bilden visar s.k. T-clips.

Miljö

Dessutom är träkompositgolvet ekologiskt fördelaktigt, särskilt i jämförelse med tryckimpregnerat virke. Brädorna består av återvunnet material och består av spill, samtidigt som de är hållbart och inte behöver bytas ut i första taget.

När plankorna väl ska bytas ut, återvinns materialet som trä. En del fabrikat garanterar att innehållet är giftfritt och inte påverkar naturen mer än nödvändigt.

Välj rätt träkomposit

Det finns en mängd olika fabrikat av träkomposit ute på marknaden. De kan variera en hel del i kvalitet och pris, inte minst som träkomposit blivit mäkta populärt på kort tid. I vissa fall betecknas golv tillverkad av PVC som kompositgolv. Detta golv har helt andra egenskaper än träkompositen.

Den som vill satsa på ett träkompositgolv gör rätt i att välja ett golv av bättre kvalitet, gärna certifierat. Det lönar sig i längden. Jämfört med tryckimpregnerat virke kanske komposittrall blir lite dyrare, men med tanke på hållbarheten blir årskostnaden ändå låg.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se