I den här artikeln får du utförlig information hur du bygger en pergola i trädgården med förklarande fotografier och gör det själv instruktioner.
Pergola är italienska och betyder pelargång eller lövsal. Redan under antiken anlades pergolor, ofta i marmor eller andra dyrbara material. I den moderna trädgårdstäppan bygger man som regel pergolan av tryckimpregnerat virke och träkonstruktionen har till främsta uppgift att stödja klängande och andra rankiga växter.
En pergola kan se ut på flera sätt och även ha mer än en funktion. Det är inte heller ovanligt att träverket är helt fritt från grönska, även om man då missar en hel del av effekten med denna konstruktion.
Kombineras pergolan med ett vindskydd kan man skapa en lummig lövsal. Denna kan liknas vid den gammaldags syrenbersån ett mysigt krypin i lä mitt i trädgården. Pergolan kan också inrama trädgårdsgången, vilket var vanligt bland annat under renässansen. I en inte alltför liten trädgård kan en sådan lövklädd pelargång ge fin karaktär åt täppan.
Det vanligaste är dock att koppla ihop pergolan med huskroppen och på detta sätt skapa rumsatmosfär på altanen. Eftersom altanen oftast placeras soligt mår många av de växter som är lämpliga i en pergola mycket bra här.
Vindruvor kan i zonerna I III odlas med gott resultat om plantorna får mycket sol och inte utsätts för alltför hårda vindar. Bokharabinda och humle är andra mer snabbväxande klängväxter som trivs bra i en pergola. Fördelen med humle är att den kan odlas i hela landet.
Välj rätt virke till pergolan
Eftersom träkonstruktionen är permanent bör du välja tryckimpregnerat virke genomgående. Detta är viktigt, inte minst beroende på att underhållet inte kan göras så regelbundet som annars skulle behövas. Kläng, klätter och slingerväxter bör ju som regel inte klippas ner vart och vartannat år.
Virkesdimensionerna kan varieras lite grann efter tycke och smak, men stolparna bör ändå vara 100×100 millimeter. Har du för avsikt att så småningom kröna konstruktionen med ett tak av glas eller plast är det viktigt att du tar med vikten av detta och en eventuell snölast i beräkningen.
Bor du i en del av landet som får rikligt med snö de flesta vintrar, kan du inte använda för klent virke till varken balkar eller tvärträn, det vill säga de tvärgående brädorna.
För att konstruktionen ska hålla under många år är det inte bara viktigt att använda virke av rätt kvalitet och dimension. Det är minst lika viktigt att alla skruvar och spikbeslag är rostfria eller varmförzinkade. Man ska tänka på att metallen kommer att utsättas för ständig fukt, vilket annars snabbt bryter ner metallen.
Gjut själv eller köp färdiga plintar
Pergolor liksom andra utomhuskonstruktioner måste vara stadiga och väl förankrade i marken. Du bör därför gräva ner till frostfritt djup. Detta varierar en del beroende på landsända, men är i varje fall 80 100 centimeter under markytan. Oavsett om du ska gjuta själv eller sätta ner färdiga plintar med stolpskor i, ska du bottna hålen med dräneringsgrus.
Detta bidrar till att förhindra tjälskjutning. Om du ska gjuta direkt i marken kan du antingen hälla betongen direkt i hålen eller gjuta i papp eller betongrör.
Innan betongen härdat ska stolpskor sättas ner i massan. Kontrollera med vattenpass att järnen är helt i våg. Gör eventuella korrigeringar innan betongen stelnat helt. Det kan ibland vara enklare och snabbare att köpa färdiga plintar till stolparna.
Se bara till att betongklumparna står stadigt i marken och att jorden runtom är väl packad. Tänk på att det är stolparna som bär upp resten av konstruktionen och växtmaterialet.
Verktyg och material du behöver när du ska bygga en pergola:
Verktyg:
1. Pinnar 2. Märksnöre 3. Skruvtvingar 4. Vattenpass 5. Borrmaskin 6. Borrstål i lämplig dimension 7. Hammare 8. Fast nyckel eller skiftnyckel 9. ev. Vinkelhake 10 Dubbelt ritsmått 11. Tumstock 12. Penna 13. Rygg el kapsåg 14. Stickspade 15. Geringslåda 16. ev Stege.
Material:
Tryckimpregnerat virke, Ankarspik, Genomgående bultar, Slippapper, ev. Vinkeljärn, Stolpskor, Betong el plintar, Dräneringsgrus.
Värt att veta
Du behöver som regel inget bygglov till denna typ av konstruktion. Detta under förutsättning att pergolan inte kommer att ligga mindre än 3 m från tomtgränsen. Höjden har också viss betydelse.
Är du osäker på om det krävs tillstånd eller ej bör du alltid ta kontakt med byggnadsnämnden i kommunen innan du börjar bygga. Finns det risk för att pergolan kommer att skugga tomten bredvid bör du kontakta grannarna och berätta om dina planer.
Stolparna
1. Mät och markera för samtliga stolpar med hjälp av snöre och pinnar. Spänn snöret väl för korrekt mätning.
2. Gräv hålen, ev. till frostfritt djup, och bottna med dräneringsgrus. Fyll med betong eller plintar och sätt ner stolpskor.
3. Mät upp och såga till stolparna. Här är det viktigt att de är lika höga/långa och att du tar fästet med i beräkningen.
4. Haka ur på samtliga stolpar för de tvärgående tvärträna. Du mäter och markerar enklast med dubbelt ritsmått.
5. Urtagen, som ska ha exakt samma mått som regeln, sågas ur med en fintandad såg. Finjustera med slippapper.
6. När urhakningen är gjord ska du sätta stolparna på plats i stolpskorna. Här kan du behöva lite hjälp.
7. Använd en skruvtving och spänn fast stolpen i sitt fäste. Sätt tvingen mellan borrhålen så går arbetet smidigt.
8. Kontrollera med vattenpasset att stolpen står rakt. Gör ev justeringar. Spänn stolpen i exakt läge.
9. Förborra hålen till bultarna med lämpligt borrstål. Borra från bägge håll, så att hålen blir genomgående.
10. Sätt genomgående bultar i borrhålen. Du kan ev behöva knacka med hammaren för att de ska komma på plats.
11. Använd skiftnyckel eller fast nyckel och dra åt skruvarna och muttrar. Håll ev emot med ännu en nyckel.
12. Sätt fast samtliga stolpar på samma sätt. Arbetsmomentet underlättas betydligt om du har en medhjälpare.
Balkar och tvärträn
1. Mät noga och markera såglinjer för virket till balkarna. Använd vinkelhake och penna.
2. Om balkarna ska fogas på en mittstolpe sågar du i 45° vinkel. Vid fogning i hörn kapar du i 90° vinkel.
3. Sätt balkarna i urhakningarna på stolpen. Kapytorna ska gå längs stolpen. Spänn med skruvtving.
4. Spika fast samtliga balkar med varmförzinkad ankarspik. Skråspika där två balkar möts mitt på en stolpe.
5. Mät ut var på balkarna de längsgående brädornas tvärträng ska sitta. Se till att avstånden blir lika.
6. Kontrollera samtliga markeringar med vattenpass så att detta längsgående regelverk blir helt korrekt lagt.
7. Kapa virket i rätta längder och för över markeringarna från balkarna till tvärträng. Mät mycket noga.
8. Spika fast vinkeljärn i samtliga markeringar på tvärträng. Använd varmförzinkad ankarspik och beslag.
9. Lägg upp den längsgående regeln och spika fast vinkeljärnen i markeringarna på balkarna.
10. För ytterligare stadga i konstruktionen skråspikar du därefter från ovansidan med ett par spik per fästpunkt.
Viktigt!
Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.