Så fixar du helande ljusterapi i bastun

Ljusterapi i bastu

Om du planerar att köpa ett byggpaket kan du välja att få med belysning med färgterapi i paketet. Ibland behöver du betala en extra slant för detta. I annat fall kan du själv installera färgterapin. Lättast blir det kanske med ljusfiber, en säker och mycket anpassningsbar lösning som kan förverkliga alla dina belysningsdrömmar.

Så fungerar ljusfiber

Ljusfiber handlar om att leda ljus från en enda källa till ett flertal olika punkter. Det sker med en fiberteknik som bara leder ljus, alltså inte värmen eller någon elektricitet. Därför passar ljusfiber också utmärkt i utrymmen där det annars är svårt att få till säkra elinstallationer.

Ljuskällan är en halogenlampa, en lampa med lång hållbarhet och liten energiförbrukning. Ljuset från halogenlampan sprids med hjälp av en projektor som dessutom kan förses med en eller flera filter med valfri färg eller med till exempel en tindereffekt.

Ljusfibrerna kan placeras på en mängd olika sätt och näst intill överallt, och med där folk sitter.

Ljusfiber är perfekt för den som vill ha lite udda och roliga lösningar i sin ljussättning. Det går att lysa upp ånga, det går att skapa stjärnhimlar och skapa upplysta väggar eller undersidor på lavar. Och så går det förstås att skapa färgterapi, med färger och nyanser som passar tillfällets behov.

Lathund färgterapi:

Gul ljusterapi i bastu

Varma färger som gult, orange och rött ger stimulation, ökar blodgenomströmningen och aktiverar kroppen. Gult – står för solen och piggar upp och får tankarna att klarna. Mildrar depressioner och ökar kunskapslust och inlärningsförmåga. Orange – ger styrka och passar för att sprida glädje och fest. Rött – ger motivation, vitalitet och ger fart under galoscherna.

Blå ljusterapi i bastu

Kalla färger som blått, indigo och violett kyler, lugnar och ger ro. Blått – ger lugn och harmoni och stabilitet, perfekt för att ge ro och plats för dagdrömmerier. Violett – ger stilla ro men främjar också konstnären inom dig. Vinrött – ger starka trivselkänslor.

Grön ljusterapi i bastu

Grönt – är vare sig kallt eller varmt utan en balanserande färg som står för ungdom och hopp. Grönt minskar stresskänslor och ger avslappning.

PS – ljusfibrer fungerar inte bara i bastun. Det går lika bra att installera ljusfiber i sovrummet, vardagsrummet och på kontoret!

Andra har också läst

Se alla bastuartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se