Välj dusch för ditt badrum – En dusch att trivas i

Dusch i vackert badrum

Duschen är viktig för vår hygien och vårt välmående. De flesta av oss duschar dagligen, och då gäller det att ha en härlig och trevlig dusch att göra sig ren i. Att duschen är lätt att städa, och hållbar är minst lika viktig, så att den håller sig fräsch länge.

Det finns mängder med olika alternativ för duschutrymmet. Vart och ett av alternativen passar för olika behov och badrum.

duschkabin

Duschkabin

Duschkabiner är som små bås med ett inbyggt golv och transparenta väggar runt om hela duschen. Golvet och väggarna skyddar badrummet från stänk från duschen. Blandaren monteras i duschkabinen.

Det finns allt ifrån enkla duschkabiner från några tusenlappar till rena duschfarkoster med ångfunktioner och massagefunktion, allt efter tycke, smak och storlek på plånbok.

För- och nackdelar

Fördelen med en duschkabin är att golvet i duschen garanterat fångar upp det strömmande vattnet. Väggarna garanterar att stänk inte hamnar utanför duschområdet. Det minskar risken för fuktproblem, även om duschkabinen så skulle monteras mitt i badrummet.

En nackdel är däremot att det kan samlas smuts och skräp under kabingolvet, och det kan vara svårt att få bort. Vissa modeller kommer också med många kanter som kan vara svåra att få riktigt rena.

Duschhörn

Duschväggar och duschhörn

Duschväggar är i grunden en enklare lösning än vad duschkabinen är. Väggarna är egentligen dörrar, eventuellt med sidor, beroende på hur stort duschutrymmet ska vara, medan golvet är badrummets eget golv.

Duschväggarna kan också komma med eller utan lister nedtill. Den som vill kan kombinera glasbetong som väggar med ett par snygga dörrar. Det ger ett genuint och vackert intryck.

Om utrymmet är litet kan duschens dörrar med fördel gå inåt. Då tar duschen nästan ingen plats alls när den inte används. Det gör duschväggen till en praktisk lösning i små badrum.

För- och nackdelar

En fördel med duschväggar är att duschen är mycket lätt att rengöra. Det går också att fritt välja blandare till duschen, alltifrån sedvanliga duschset till avancerade duschpaneler.

För att få en funktionell dusch med en duschvägg är det viktigt att golvet är anpassat för att vara ett duschutrymme, med korrekt lutning och en eventuell kant, så att vattnet rinner åt rätt håll och inte sprider sig i badrummet.

Även väggarna bakom duschen behöver vara väl utformade för att tåla fukt och monteringen av väggen måste ske på ett korrekt sätt.

Badkarsväggen är en duschvägg på badkarskanten

Kombinerat badrum/dusch

I mindre utrymmen är det ofta omöjligt att placera en dusch och ett badkar bredvid varandra. Den klassiska lösningen är en kombinerad dusch och badkar.

Det finns duschväggar som kan placeras på badkarskanten för att skyddas badrummets övriga delar mot stänk. Det går också att ha ett sedvanligt enkelt duschdraperi utmed badkarssidan för att skapa en stor duschhörna.

En stor nackdel med denna lösning är att badkar kan vara hala. Det är inte heller alla personer som kan ta det stora klivet in i badkaret helt själva.

Tips inför valet av dusch

Plånbok, smak och utrymme är de stora faktorerna som avgör vilken lösning som är den bästa i varje badrum. I mindre duschutrymmen är det nästan alltid lämpligast att placera duschen i en hörna.

I större badrum kan duschen placeras utmed ena långsidan. Installationshjälp för duschkabiner och duschhörnor ingår i ROT-avdraget.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se