Takduschen ger näring åt kropp och själ

Takdusch i badrum

Den stora trenden inom duschvärlden är framför allt de breda, rejäla takduscharna. De ger nästan känslan av att stå under ett vattenfall och ger en rofylld och energigivande dusch.

Då det finns en hel del olika modeller och sorters takduschar på marknaden, kan det vara värt att tänka igenom alternativen först, och inte bara stirra sig blind på priset.

Det är stor skillnad på takduscharna, och alla har vi våra egna behov och drömmar om hur den perfekta duschen ska vara utformad.

Bred sil på takdusch

1. Takdusch med breda silar

En takdusch har ofta ett munstycke som är stort och runt. Syftet med den stora formen är att få en bredd och tyngd i de droppar som faller mot den som duschar.

Duscharna påminner verkligen om de gamla klassikerna som fanns i större och mer offentliga duschutrymmen förr i tiden. Ibland kommer den i en rolig design, som i formen av en blomma, eller en fyrkant.

Vissa takduschar är extremt exklusivt utformade och kostar därefter. Andra är billiga och enkla alternativ för några hundralappar. Priset avgör en del av, men inte hela upplevelsen i duschen, och hur hållbar duschen är.

2. Utseende

Utseendemässigt är oftast de dyra designalternativen snyggast, men duschmässigt är kanske inte skillnaden så stor. Formen på duschhuvudet och hur strålarna strömmar är desto viktigare.

Ju bredare sil desto mysigare blir takduschen att använda. Rekommendationen ligger på en bredd om mellan 15 och 20 cm.

De strålar som faller över huvudet ska gärna komma i form av regndroppar mer än stril, och vara varma och välgörande. För att få den där strömmande känslan blandas luft och vatten i själva takduschen.

3. Andra alternativ

Ett alternativ till den numera klassiska breda takduschen är ett mindre duschmunstycke med ejektor och kulled. Den kan vridas och på så sätt ställas in för bästa effekt. I vissa fall kan flödet regleras på dessa duschhuvuden.

De flesta alternativ kan monteras på en befintlig blandare, men det är inte ovanligt att takduscharna säljs om hela set med blandare, stativ och eventuell handdusch.

4. Höjden på en takdusch

Takduschen är ofta monterad på ett fast stativ som fästs på väggen. Det finns även takduschar som monteras direkt i väggen, och där vattenledningarna går bakom kaklet.

Det är både snyggt och praktiskt då det är enkelt att hålla duschen ren och fräsch. Den fasta konstruktionen på många takduschar gör att en och samma höjd på duschen gäller för alla.

I vissa fall krävs till och med en viss höjd i taket för att takduschen ska kunna monteras. Det gäller att kika lite extra på det, för den som vet att de har en begränsad takhöjd.

5. Andra alternativ

Om taket är för lågt, blir det svårt att montera en takdusch. Den kräver sin plats under taket, och i värsta fall kan utrymmet på höjden helt enkelt bli för litet.

Det vanligaste är dock att takduschen som är fast monterad passar vissa, men sitter för högt upp för de lite mindre invånarna i huset. Det finns lösningar på det med.

Ibland kan takduschen flyttas utmed fästet, men då handlar det egentligen om en handdusch med ett munstycke som liknar en takdusch, snarare än om en äkta takdusch.

Det finns annars “äkta” takduschar som är försedda med teleskopsfunktion. Då kan takduschen höjas och sänkas efter behov. Det är praktiskt om en hel familj använder sig av duschen.

Takdusch av krom

6. Material och montering

Takduschar kommer i flera olika material. Klassikern är helt tillverkad i metall såsom kromad mässing, vilket också ger en god hållbarhet. Det känns också lyxigt och märks att duschen är påkostad.

Betydligt billigare är takduschar gjorda i PVC, PVC komposit eller andra plastmaterial. Deras hållbarhet varierar, beroende på hur bra det PVC-material som används är. De flesta av dem är kromade.

Akrylglas är också ett möjligt material. Stativet till takduschen har ofta samma material som själva takduschen. Om det finns något, det vill säga.

Montering av takdusch

7. Montering av en takdusch

Monteringen av en takdusch beror på vilken modell som valts. De generella våtrumskraven gäller givetvis även för en montering av en takdusch. Med modeller som fästs fast i väggen går ledningarna ofta bakom väggen, vilket ställer särskilda krav på monteringen.

Ett viktigt mått inför monteringen är att duschen passar med det centrummått som finns mellan inkommande vatten. Det är antingen 15 eller 16 mm, mätt i centrummått.

En dusch som inte har ett matchande avstånd blir svår att montera korrekt. Monteringen bör göras av en fackman enligt gällande regler för våtrum. Det jobbet är rotavdragsgillt.

8. Tillbehör

I ett helt duschset kommer takduschen ofta med såväl blandare som med en komplimenterande handdusch. Det är praktiskt, då takduschen må vara bekväm, men inte når överallt på kroppen.

Med handduschen ges fler möjligheter att få en bra och rengörande dusch. Men, den som börjar sin duschsejour med handduschen ska inte bli förvånad om takduschen först strilar kallt vatten, även om handduschen är varm.

Det är det vatten som står i ledningen upp till själva duschhuvudet som är kallt. Andra tillbehör och finesser är massagestrålar och olika inställningsalternativ på strålarna.

9. Mer vatten

En takdusch förbrukar ofta något mer vatten än vad en handdusch gör. Många är beredda att ta det, för att få den härliga känslan. Men det kan vara värt att notera att vattenförbrukningen ofta är upp till 20 % högre när takduschen används mot när en handdusch används.

Det finns dock vattenbesparande alternativ att få i handeln. En annan detalj att tänka på är att ju större själva duschhuvudet är på takduschen, desto längre kommer efterdroppet att vara.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se