You dont have javascript enabled! Please enable it! Välja blandare - Tips när du ska välja blandare | dinbyggare.se

Välja blandare – Tips inför valet

Blandare för tvättställ i badrum

Välja blandare? I den här artikeln får du information och värdefulla tips om vad du bör tänka på när du ska byta blandare.

Man behöver inte bygga nytt för att byta blandare. En blandarmodell som sparar energi och vatten kan till och med löna sig. Idag är enhandsblandaren närmast standard när det gäller tvättställsblandare, duschblandare och köksblandare. Men utbudet är stort även för nostalgiska blandare med två vred. De finns också i material som för tankarna till klassiska miljöer som mässing och porslin.

För blandare i modern stil väljer de flesta fortfarande krom, men även här växer materialutbudet. Från trä till aluminium i olika färger. Är man orolig för nickelallergier finns det blandare med plastad yta. Eller varför inte träbeläggning?

Många blandare ser bedrägligt enkla ut. På utsidan är det en fördel eftersom färre vinklar gör det lättare att rengöra. På insidan finns mer och mer teknik. Nya energisnåla blandare kan ha flera funktioner. Dels är de snålspolande. Dels engreppsblandare som automatiskt återgår till att spola kallt. Vill man ha ljummet eller varmt måste man aktivt föra handtaget åt sidan vilket sparar varmvatten.

Genom att byta tre av hushållets blandare mot nya resurssnåla kan man sänka energianvändningen för varmvatten med 40 procent. De minskade elkostnaderna gör att investeringen betalar sig på ungefär tre år.

Man kan också spara vatten genom att byta kranmunstycket till en perlator eller sparlator. De blandar in luft i vattenstrålen redan vid låga flöden.

Maxtemperaturer på 40 grader räcker. Över 45 grader finns risk för brännskador. Engreppsblandare eliminerar oftast skållningsrisken. Det finns också blandare med termostater.

Blandare med två vred

+ Stort utbud för blandare i klassiska miljöer.

– Kan lätt bli för hett.
– Högre vattenförbrukning än för engreppsblandare.

Blandare med enhandsgrepp

+ Mindre vattenåtgång genom reglering av vattenflödet och temperaturen med ett och samma grepp.
+ Mindre risk för skållning.

– Passar sämre i vissa miljöer

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se