Rätt blandare förstärker stilen

Kombinerad dusch och badkarsblandare

Stil, form och färg är ofta det som vi konsumenter kikar på när vi ska välja en blandare till duschen. Men en blandare är så mycket mer än så. Under den yta vi så gärna prioriterar, finns det en mängd olika finesser som kan vara bra att ha i minnet inför ett köp. Det gäller inte minst blandarens funktioner, samt in- och utlopp.

Det består blandaren av

Termostat: Poängen med att installera en blandare är att termostaten i den blandar kallt och varmt vatten till lagom temperatur.

Avkännare: Avkännaren känner av hur varmt vattnet är som kommer ut ur termostaten och skickar signaler om inflödet av varm- och kallvattnet.

Temperaturvred: Med hjälp av temparturvredet bestämmer du som använder blandaren hur varmt eller hur kallt vattnet ska vara.

Spärrar för varmvatten: Spärrar för varmvattnet hindrar att du skållar dig på vattnet, genom att oavsiktligt vrida på temperaturvredet för mycket.

Modern dusch- och badkarsblandare

Utlopp

Utloppet är den plats där själva vattenflödet går vidare från blandaren. Det kan finnas ett eller två utlopp. Om det finns ett utlopp kan det antingen vara placerat på ovansidan eller undersidan av blandaren. Om det finns två utlopp består det utlopp som finns på undersidan ofta en kran. Det andra utloppet är till för duschhandtag. Det kan vara kopplat på undersidan den med, eller på ovansidan. Med en inbyggd omkastare mellan utloppen blir det enkelt och smidigt att välja vart vattnet ska ledas.

Inlopp

Inloppet till själva blandaren är den anslutning där vattnet leds in i blandaren. Även den kan vara placerad på olika ställen. Det är värt att kika lite extra på inloppet. Vissa modeller är helt anpassade för att ge möjlighet till dolda anslutningar, medan andra är anpassade efter utanpåliggande vattenledningar. Det vanliga är att anslutningar till dolda ledningar placeras på baksidan av blandaren, medan blandare för utanpåliggande dragningar finns undertill på blandaren. Det finns även modeller som erbjuder kopplingar till vattensystemet ovanpå blandaren.

Badkarsblandare

Det viktiga CC-måttet

CC-måttet är en mätning av avståndet mellan de två rörledningar som kopplas in till blandaren. Det mäts i mm. Vanliga mått är cc 40 och 160. Men det finns även lite mer udda mått på marknaden, såsom cc 120, 135, 150 och många, många fler. För att rörmokaren ska kunna förbereda installationen är det viktigt att han eller hon har information om detta mått innan rördragningar till duschen börjar göras. Tänk därför på att mäta cc-måttet innan installationen sker. Mätningen sker mellan de båda ledningarnas centrum, då det är ett så kallat centrummått.

Säkerhet och ekonomi

En blandare ska vara säker att använda. Den får bland annat inte leverera så varmt vatten att någon riskerar att skållas. För att minska den risken finns olika typer av värmespärrar. Dessa kan vara mer eller mindre avancerade. De lite mer avancerade blandarna erbjuder också olika typer av ekostyrningar. Det innebär att trycket på strålen som flödar ut ur blandaren blir gott, även om det inte kommer så mycket vatten. Det finns även blandare som är försedda med en kall yta, oavsett hur varmt vattnet är som strömmar igenom den. Det är en smart funktion, särskild hos blandare som används av barn.

Material på blandare

Blandare och kranar kan vara tillverkade av mässing eller plast. De är sedan belagda med en yta för att ge dess utseende. De vanligaste ytbeläggningarna består av krom eller nickel. Andra ytor r aluminium, platina eller stål. Det går till och med silver eller guld. Tänk på att en kran som är gjord av plast är en budgetvariant som inte håller i längden. Du avslöjar plastblandaren genom att känna på dess vikt. Är blandaren onormalt lätt i vikt, är det antagligen plast.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se