Välj toalettstol – En av dom viktigaste detaljerna

Ny toalettstol i badrum

En toalettstol är bara en toalettstol, tänker kanske många. Ingenting kunde vara mer fel. Även om det kanske inte är den snyggaste attiraljen i badrummet, så är den faktiskt en av de allra viktigaste.

Form och kvalitet måste hålla bästa standard för att besöket ska bli behagligt. Det är också en pjäs som syns ordentligt, vart den än står. Det gör designen viktig.

Toalettstolen är en nödvändighet. Det är en nödvändighet som faktiskt kan vara både vacker, funktionell och bekväm. Det finns mängder med olika stolar på marknaden, som fyller olika behov.

Vissa toalettstolar är förhöjda för att ge stöd åt personer med särskilda behov, andra stolar är minimala för det trånga utrymmet. De flesta är dock lagom stora, men även då finns flera alternativ att välja på.

Klassisk toalettstol

1. Klassisk toalettstol

Den klassiska toaletten är en golvstående och stabil stol tillverkad i porslin. Alla toalettstolar har ett vattenlås. Vattenlåsen är enkelt beskrivet en sorts böj på avloppsledningen som gör att vatten stannar kvar i rören. Det hindrar att avloppsluften tränger in i badrummet och är en mycket viktig detalj på toaletten.

Det finns framför allt två typer av vattenlås för toaletter. Det vanligaste är ett s-lås som är böjt som ett s. Avloppet leds ner i golvet. Det finns också ett lås för avlopp som går ut i väggen. Det kallas för p-lås.

Frihängande toalettstol i badrum

2. Frihängande toalettstol

En vägghängd toalettstol är monterad på väggen. Vattencisternen är ofta gömt bakom kakel eller väggmattan. Vattenlåset är ofta ett p-lås av naturliga skäl. Den vägghängda toalettstolen är en snygg och i längden praktisk lösning, eftersom det går lätt att rengöra golvet under stolen.

De fula rördragningarna och vattencisternen göms i väggen och syns inte alls. En vägghängd toalett kan placeras på valfri höjd och ge känslan av att badrummet är större än vad det är tack vare det lilla formatet.

Även nackdelar

Nackdelen med en frihängande toalettstol är att den är dyrare i inköp. Det kostar nästan dubbelt så mycket att inhandla en vägghängd toalettstol än en golvtoalett. Det krävs också en mer omfattande installation, eftersom vattentanken ska byggas in. Det kan ta plats, men om väggen kan byggas ut, går det att få till en snygg hylla ovanpå cisternen.

Den vägghängda toaletten ska monteras på väggen på ett sätt som gör att den håller för att en människa sitter på stolen. Det finns monteringsramar som ger extra stöd att köpa i bygghandeln. Det behövs en fackman för att montera toalettstolen rätt, vilket i och för sig är avdragsgillt enligt ROT-avdraget.

Obs! Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

3. Toalettstol i specialdesignade utföranden

Antalet kreativa lösningar för olika behov är stort på marknaden. Det finns ultrakompakta toalettstolar som tar med minimalt med plats för de små badrummen och det finns toalettstolar som är designade för att sitta i hörn. Alltfler sanitetsföretag erbjuder också miljövänliga alternativ.

En sådan toalett är ofta en torrtoalett med urinseparerande funktion. Dessa fungerar utmärkt främst på landet, där det kan vara både svårt och olagligt att ansluta en toalett till det befintliga avloppssystemet.

4. Funktion och form

Formerna på en toalett är ofta runda, men det finns kantigare alternativ att välja på också. Det finns allt från klassiska former med stora cisterner och burkig form till slimmade moderna toalettstolar på marknaden.

Det är lätt att hitta en modell som går i stil med det tilltänkta badrummet. Det kan vara snyggt att välja toalett och handfat, samt kanske även badkar, från en och samma serie. Det ger ett enhetligt intryck i badrummet.

5. Miljövänlig toalettstol

Alla nya toalettstolar har en funktion för hel eller halv spolning. Vid hel spolning går det åt ca fyra till sex liter vatten, till skillnad från äldre modeller som kan förbruka upp till nio liter vatten per spolning.

Däremot finns det få riktigt miljövänliga toalettstolar. Det gäller både vattenklosetter och mulltoaalternativen. Det finns enbart en eller ett par stycken i dagsläget.

6. Tips inför placeringen

Oavsett hur väl designad toalettstolen är, är det dock en toalettstol. Det kanske inte är det första du vill se när du går in i badrummet. Ibland kan det vara svårt att välja ställe, eftersom avloppsdragningarna redan är gjorda.

Det är alltid viktigt att tänka på takhöjden om badrummet är försett med ett snedtak. En felplacerad toalett kan bli mycket svår att använda om taket lutar in mot toaletten.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se