Badrumstillbehör pricken över i:et

Badrumstillbehör i badrum

Ett badrum blir så trevligt som dess tillbehör. Badrumstillbehören behövs för att kunna använda badrummet på bästa möjliga sätt. Med badrumstillbehören går det samtidigt att sätta en extra prägel på badrummet, och lika lätt byta den prägeln när andan faller på.

Badrumstillbehören är allt som inte handlar om fasta möblemang, väggar och golv. Dessa tillbehör är pricken över i:et vad gäller att göra ett badrum hemtrevligt. De är också viktiga för att badrummet ska kunna användas som det är tänkt, med toalettbesök, varma bad, duschar och personlig hygien.

1. Badrumsspeglar

Det viktigaste badrumstillbehöret i ett badrum är för många spegeln. Den stora spegeln vid handfatet kan limmas eller hängas fast på krok. Det finns färdiga standardalternativ att välja mellan.

Det går också bra att specialbeställa en spegel från glasmästaren och limma fast den på väggen i samband med kaklingen. Ibland ingår spegeln i en hel kommodserie, och är då inbyggd med speglar och allt.

Det bästa är att låta en fackman sätta upp en sådan spegel, eftersom den behöver sitta väl och vara ansluten till elsystemet.

2. Handdukstork

Ett mycket populärt badrumstillbehör är handdukstorken. Den kan vara formad som slingor och vara vridbar eller sitta fast på väggen som en stege. Handdukstorken värms upp med hjälp av elslingor eller vattenburen värme och ger behagligt varma handdukar att torka sig med efter badet.

Det är bra om handdukstorkens plats planeras redan från början, så att elen alternativ varmvattnet kan dras dit. Det gäller också sedan att fästa handdukstorken ordentligt så att den håller för den vikt som kommer sig av våta handdukar.

3. Krokar och hängare

Handdukar, toalettpappersrullar och badtillbehör behöver alla bra krokar att hänga i. Toalettpappersrullen är kanske det viktigaste badrumstillbehöret av dem alla. I handeln finns olika matchande set av krokar och tillbehör. De allra flesta ska monteras på väggarna.

4. Badrumshyllor och bänkar

Det behövs plats att lägga saker i ett badrum också. Enkla hyllor kan lätt monteras på väggen och en trivsam bänk kan fungera både som sittplats och lagerplats för handdukar, och andra produkter. Hyllorna monteras på väggen, medan en bänk lätt ställs in på golvet.

En hylla för schampo- och rengöringsflaskorna i duschen är också behändigt. Här finns det mängder med olika varianter att välja på, varav en del ska skruvas fast i väggen och en del enkelt kan hängas på duschväggen.

5. Duschdraperier

En enkel lösning för att slippa stänk från duschen är att montera ett duschdraperi. Draperierna kommer i en mängd färger och mönster, och bara genom att byta ut denna billiga attiralj kan ett badrum förändras ganska mycket.

De flesta raka duschdraperier behöver ingen borrning alls i väggarna utan sitter fast ändå. De vinklade duschdraperierna kan behöva skruvar i väggen för att sitta ordentligt.

6. Övrigt

Mattor ger extra hemtrevnad i badrummet. De ska helst vara avpassade för badrum. Tänk på att inte täcka för stor del av golvet om rummet värms upp med golvvärme. Det hindrar värmen från att stiga.

Handtag på väggarna är bra för personer som av olika anledningar har svårt att röra sig lätt och ledigt. Det kan vara lämpligt att sätta fast ett vid toaletten och ett vid badkaret, så att det blir lättare att komma upp och ner.

7. Uppsättningen

Det finns särskilda regler att ta hänsyn till när det ska borras i en vägg i ett våtutrymme. Med en slarvig installation finns en risk för att fukt tränger in och går igenom fuktspärren. De ömtåliga kakelplattorna ska borras i med försiktighet. Det finns speciella borrar för ändamålet. Plugg kan vara nödvändigt för att uppsättningen ska hålla för tryck.

Sedan ska en silikonfog för våtrum till för att inte fukten ska tränga igenom hålet och gå igenom fuktspärren. Det kan ställa till med onödiga skador. Anlita gärna en fackman för uppgiften. Sådana arbeten är subventionerade enligt rot-avdragsregeln. För den som inte vill borra så mycket i sitt kakel finns det borrlösa alternativ att välja på. De har dock den nackdelen att de inte fäster fast lika bra.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se