Badrumsdörrar – Tips när du ska välja

Grå badrumsdörr med små glasrutor av frostat glas

Dörren till badrummet är en designdetalj som inte är att förglömma. Låt den matcha resten av badrummet så skapar du en helhet som känns redan innan du går in.

Det finns också en hel del tekniska detaljer på själva dörren att fundera över; allt från låset till tröskeln inför ett dörrbyte.

1. Badrumsdörrar som skapar en stilfull entré

En badrumsdörr kan vara i stil med resten av huset, om de dörrarna är vackra i sig och ger en särskild känsla. Men det kan också vara en rolig idé att sätta in en dörr som signalerar att rummet betyder något speciellt.

Varför inte en klarröd dörr till badrummet som går i svart, vitt och rött? Det ger ett spännande intryck och förändrar känslan i hela badrummet.

Vit badrumsdörr med dörrspeglar

2. Form

Formen på badrumsdörren kan vara klassisk eller modern. De klassiska mönstren går igen, men även helt släta dörrar har sin plats. Idag har de flesta dörrar laminerad yta, även om det finns riktiga trädörrar att hitta också.

De moderna dörrarna kan ha en mängd olika ytskikt och stilar. Blanka och glatt färgade dörrar eller sobra träytor är några av alternativen. För den som vill kan insidans yta täckas av en spegel.

Det är ett smart drag för den som har liten plats för en helkroppspegel i övrigt.

Badrumsdörr med stor glasskiva i frostat glas

3. Badrumsdörr med fönster

Att ha dörrar med fönster till badrummet ger såväl för- som nackdelar. I det mörka badrummet kan fönstret bringa dagsljus och många tycker fönsterförsedda dörrar är snygga.

För att slippa insyn kan fönstret vid behov få en frostad yta. I badrummet för de små kan fönstret istället fungera som ett bra tittin när barn vistas där.

4. Bredden

Om en helt ny badrumsdörr ska installeras med karm och allt kan det vara läge att titta på bredden. För att badrummet ska vara godkänt ur tillgänglighetsvinkel är det en 90 cm bred badrumsdörr som gäller.

5. Tröskel

En tröskel är en detalj som kan ha en viktig funktion. Vad gäller badrum finns särskilda badrumströsklar. Dessa ger både skyddet för viss översvämning på golvet, men också ett luftintag som förbättrar ventilationen i badrummet.

Det ger en bra ventilationskanal, eftersom luftgenomströmningen då går nedifrån golvet snett uppåt och ut genom ventilationsdonet i väggen.

Badrumsdörr med låsvred

6. Låset på en badrumsdörr

En av de fundamentala sakerna med en badrumsdörr är att den ska kunna låsas. Många dörrtillverkare har särskilda lås för detta. Låsen finns då bara på insidan av dörren, inte på utsidan. Ingen ska ju kunna låsa in någon i badrummet.

Undersök noga att dessa lås inte kan gå i baklås. Det kan ge panik hos den som försöker komma ut. Undvik låsmodeller som har en separat nyckel. Dessa kan lätt tappas bort.

Ett alternativ till dörrlåset är en hasp som enkelt kan skruvas på plats för egen hand. Haspen har flera fördelar. Den allra största är att den inte går i baklås.

7. Dörrar i själva badrummet

Det stora badrummet kan vara bra att dela upp i olika delar. Ibland går det till och med att få in ett litet bås med dörr till toaletten exempelvis. Tänk på att dessa dörrar påverkas av det fuktiga klimatet, bland annat genom att svälla. Det är viktigt att dörrarna inte börjar kärva.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se