Välja klassiskt badkar eller massagebadkar?

Vackert badrum med fristående badkar

I den här artikeln hittar du tips om du står inför valet av att välja badkar till ditt badrum. Ska du välja ett klassiskt badkar eller ett massagebadkar? Du hittar även praktiska tips om installation och placering.

Badkaret är en del av vardagslyxen för många. Det klassiska badkaret är än så länge det vanligaste alternativet, men allt fler väljer massagebadkar när de renoverar sitt badrum. Alternativen är många och fyller olika behov.

De flesta hem har numera en enskild dusch och ett separat badkar. Även om bad också tas för att bli ren, är det i badet vi kopplar av. När vi först och främst ska bli rena, är det duschen som används.

Badkaren har således en dubbel funktion – renhet och avkoppling. Som avkoppling betraktat är ett härligt badkar svårslaget, och det finns ett badkar för varje hem och person.

1. Storlek på badkar

Storleken på badrummet är det som sätter gränsen för vad vi får plats med i ett badrum. Därför är en av de mest grundläggande frågor du bör ställa dig vid val av badkar är vilken storlek på badkaret du får plats med i ditt badrum?

Klassiskt badkar inklätt med kakel

2. Välja klassiska badkar

Det klassiska badkaret är för en person och kommer i en mängd olika utföranden. I Västeuropa är det traditionella badkaret ett liggbadkar, medan det i öst är vanligare med sittbadkar. Idag finns både sittbadkar och liggbadkar i moderna eller klassiska former att välja mellan i handeln.

Ett klassiskt badkar är ofta tillverkad i emalj, men det finns andra alternativ såsom trä, sanitetsakryl och betong. Den stora fördelen med det klassiska badkaret är att det är hållbart och helt tyst. Här kan en person njuta i lugn och ro utan ljud omkring sig. Ett vackert klassiskt badkar är också en fröjd för badrummet.

Installerat klassiskt badkar

3. Installation av badkar

Ett klassiskt badkar behöver i princip bara ett tillflöde av varm- och kallvatten samt kopplas till en golvbrunn. Vissa badkar har inga fronter, vilket betyder att de ska kaklas in mot väggen. Andra är helt fristående och har en vacker design i sig självt.

Om badkaret behöver eller önskas kaklas in, ska detta ske enligt gällande bestämmelser, helst med lux-skivor eller motsvarande. Det finns risker med fukt och med att gömma golvbrunnen.

Placering av badkar

4. Placering av badkaret

Badkar har traditionellt placerats utmed väggen i badrummet. Detta är egentligen inte nödvändigt. Numera satsar många på större badrum, vilket ger möjligheter att flytta ut badkaret i badrummet. Vissa går till och med så långt att de installerar ett badkar i sovrummet. Det är rätt ovanligt och kräver en mycket genomtänkt planlösning med tanke på fuktproblematiken.

Massagebadkar med svart front5. Välja massagebadkar och bubbelbadkar

Allt fler väljer att skaffa sig ett massagebadkar eller som det även kallas bubbelbadkar, det vill säga ett badkar med jetströmmar. Massagebadkar kan vara mer eller mindre exklusiva i modellen och har allt från några enkla funktioner till inbyggd belysning, radio, olika typer av jetstrålar, självrengöring och andra effekter.

6. Kostnad

Kostnaden för badkaret är ganska stor, men det är många som tycker det är väl värt varenda öre. Baden kommer i alla former och storlekar från den traditionella rektangulära formen till hörn bad för flera personer, bad som mer liknar pooler. Materialet är ofta sanitetsakryl, men andra material kan förekomma.

7. Installation av massagebadkar

Installationen av ett massagebad är en mer komplicerad process än vad det är för det klassiska badkaret. Det beror inte minst på att många massagebadkar kräver elanslutning.

Dessutom sker tillflödet av vatten igenom spabadet, vilket gör att vattnet måste anslutas. Anslutningen kan göras själv av den som är händig. Vid elanslutningen måste en fackman anlitas. Rot-avdraget gäller för arbetet.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

8. Placering

Hur massagebadkaren placeras beror på dess form. Runda bad ställs gärna i mitten. Badkaren har ibland tjusiga fronter, men kan också kaklas in. Med en inkakling kan även trappsteg skapas upp till badet, om badkaret i sig inte kan sänkas ner i golvet. Dessa arbeten kräver en kunnig fackman för att få en hållbar och vacker lösning.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se