Spabad – Tips när du ska välja

Spabad i badrum

Spabaden för privat bruk har utvecklats enormt de senaste åren. Utbudet av olika modeller med olika tillbehör och finesser är näst intill gränslöst.

Anledningen är vår allt större önskan att få en spatillvaro hemmavid för vardagsbruk. Med ett spa är det lätt att koppla av och njuta en stund, med lite extra lyx i tillvaron, ute eller inne.

Ett spabad är för många drömmen vad gäller badupplevelser i hemmet. De är till och med populärare än de klassiska poolerna.

Till skillnad från en pool eller ett vanligt badkar kommer ett spabad med en härlig massagefunktion och ger plats för social samvaro under själva badandet med de ergonomiska sittplatserna. De kan placeras inomhus såväl som utomhus och kommer med en mängd olika finesser.

Den främsta egenskapen hos spabadet är massagefunktionerna, och inte minst möjligheten att sitta bekvämt i badet tillsammans med andra.

1. Spabad inomhus eller utomhus?

Ett spa kan placeras inomhus eller utomhus, beroende på modell och utförande. Om spat ska vara inomhus kan det utgöra centrum för att litet privat relaxcenter i gillestugan eller i uterummet. Matcha med en dusch och en bastu, så blir relaxcentret komplett.

Ett spabad utomhus är en lisa för kropp och själ. Det är också en plats för social samvaro, en plats som förlänger sommarens badande. Det kan vara värt att titta på ett spa som kan användas året runt om det ska stå utomhus. Det är riktigt härligt att bada utomhus i ett riktigt uppvärmt spa när snön faller!

Men tänk på att det finns många spabad som är anpassade för varmare klimat, därför är det viktigt att du tittar på att spabadet är anpassat för nordiska förhållanden och svenska vintrar.

2. Jetstream och värme

Förr i tiden kallades spabaden för bubbelbad. Anledningen var att rörelsen i vattnet skapades av att luft trycktes in i badet och fick vattnet att bubbla.

Moderna spabad får främst sin massagefunktion från jetströmmar som sätter vattnet i cirkulation. Det är ett alternativ som gör att vattnet inte kyls ner lika fort. Bubbel via lufttryck går att få som tillval, för den som vill.

3. Storlekar på spabad

Det finns allt från små spabad som passar ett par personer till partyspan för upp till tolv personer. Ju större spat är, desto dyrare är det i inköp.

Det finns numera även så kallade swimspan. Det är en hybrid mellan pool och spa, där jetströmmar låter badaren simma i oändlighet.

Ett swimspa är till skillnad från poolen ganska lätt att installera på tomten, då det enbart kräver en plan yta som tål trycket.

4. Placering

De flesta spabad är tillverkade med snygga sidor för att kunna ställas direkt på golvet, en altan eller uteplats. Sidorna kan vara täckta av fronter av plast eller trä.

Vissa modeller är dock till för att byggas in alternativt sänkas ner och kommer utan fronter. De fristående span som är tillverkade för att användas inomhus, kräver inte mycket mer installationsarbete än vad ett badkar skulle göra.

Ventilationen och tillgång på vatten och el är det grundläggande, liksom hållbarheten i rummets konstruktion. För utomhusspan är det viktigt att se till att den yta som spabadet ska ställas på trycket, då badet blir väldigt tungt när vattnet fylls på.

5. Tillbehör

Spabad kan vara mer eller mindre utrustade med olika finesser. Ju större antal jetstreams, desto exklusivare. De flesta har värmesystemet inkluderat och i de mer exklusiva modellerna finns infällda spotlights som ger känsla och atmosfär.

Värmesystemet gör att spabadet blir behagligt tempererat, oavsett om badet står utomhus eller inomhus. En av de viktigare detaljerna på ett spa är rengöringen.

Det finns modeller med automatiska rengöringsfunktioner. Det sparar en mängd tid och gör att badet är lika fräscht varje gång det används.

6. Att tänka på

Ett spabad för badrummet som är till för en till två personer är det billigaste spa alternativet. Det är klart dyrare att installera ett spabad för flera utomhus.

Det kan kosta lika mycket som att bygga en ny pool. Å andra sidan ingår finesser som massagefunktioner och uppvärmning samt ibland även ljussättning i spat i den kostnaden.

Det behövs inte heller några dyra schaktningsarbeten för att ställa ut ett spa. Det kan vara värt att tänka igenom de finesser som ska ingå i ett spabad ordentligt från början.

Det kan vara svårt eller till och med omöjligt att lägga till exempel ljus eller fler jetstreams i ett redan existerande spabad.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se