Välja spabad till badrummet? Satsa på kvalitet

Spabad i badrum

Vår längtan och vårt behov av avkoppling i hemmets sköna vrå bara ökar. En av de senare trenderna i hemmet är att skapa ett helt privat spa, med fokus på ett spabad. Marknaden har också formligen exploderat vad gäller olika märken och mängder med olika spas erbjuds till olika priser och i olika utföranden.

Ett spabad är i grunden ett bubbelbad där vattnet roterar med hjälp av luft från jetstrålar. Dessa bad har blivit mycket attraktiva för många hus- och lägenhetsinnehavare och det är idag lika vanligt med ett spa hemma som en bastu.

Längtan efter en härlig och avslappnande tillvaro i hemmet blir allt större. I takt med att spabaden blivit alltmer populära, har också finesserna på baden utvecklats.

Spabad för två

1. Storlek och utformning

Det finns spabad för en upp till fem personer som kan installeras i det vanliga badrummet. Det mest populära alternativet är tvåpersonsbadet som sätts i en hörna. Badet kan kaklas in eller köpas med front.

Själva karets utformning är ofta ergonomiskt så att ligg- eller sittställningen i karet blir riktigt behagligt. Baljan formpressas eller byggs upp från en form för att få den rätta designen.

De som är formgjutna är ofta djupare i modellen och passar personer som är längre bättre. Karet är vanligtvis tillverkat av akryl.

Kontrollpanel för finesser på spabad

2. Finesser

Det finns en mängd finesser att välja mellan som gör spabadsupplevelsen än härligare. Inbyggda högtalare, massagefunktioner, belysning, kontrollpaneler, timers, automatisk rengöring och andra bekvämligheter är bara några av exemplen. Massagen är ett tillägg till jetstrålarna och ges ofta genom ett luftsystem, eller ett softmassagesystem alternativt blomatic.

Vilka finesser som verkligen är värda att ha i ett spa är upp till var och en. Det kan dock vara värt att tänka på att ju fler finesser som finns, desto lättare blir det något som går sönder.

Det som är viktigast vad gäller ett bad är att de massage- och spafunktioner som finns i spabadet verkligen håller hög kvalitet. Det är jetstrålarna och karet i sig som gör upplevelsen och som bör vara så hållbara som möjligt samt ge god effekt.

3. Jämför inför köpet

Det finns en uppsjö olika märken, storlekar och varianter till olika priser på marknaden. Vissa lever upp till de löften som ges, andra inte. Provsitt och titta på de specifikationer som ges. Det finns vissa mätvärden som är bra att ta fasta på för att veta vilken kvalitet som karet håller.

Till att börja med ska karets tjocklek vara minst 5 mm. Är det tunnare än så kan en tyngre person faktiskt trampa igenom botten. Kontrollera så att det finns CE-märkning eller en Semko-märkning på spabadet.

4. Installation

En installation av behörig elektriker och rörmokare är ett måste när det kommer till spabad. Det är ett arbete som inräknas till de så kallade ROT-avdragen, vilket gör kostnaden mindre betungande för många husägare och lägenhetsinnehavare.

Obs! Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

5. Kostnader

Ett spabad kostar allt från runt tiotusen kronor och uppåt. De mer avancerade alternativen kan kosta mångdubbelt mer. Till det kommer kostnader för installation av spabadet, och i bland även kakling runt spat.

Det är alltid bättre att satsa på ett bad av hög kvalitet och tillverkad av ett välkänt märke, än att köpa ett billigt. Kvalitet håller i längden och tyvärr finns det oseriösa aktörer på marknaden.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se