You dont have javascript enabled! Please enable it! Spabad - Tips när du ska välja spabadkar | dinbyggare.se

Så blir ditt spabad en lyckad lyx

Spabad

Ett spabad eller jacuzzi med plats för familjen är en överkomlig lyx. Innan man väljer extrautrustning som högtalare och vattenfall finns det dock praktiska frågor att fundera på.

Spabadets storlek bestäms av var det ska placeras, men också av hur många som kommer att använda det. Det är lätt att ta till för fest, men spabadet ska värmas och underhållas under hela året. Det kanske räcker med ett säte för varje medlem i familjen? Har man ofta många gäster som badar måste man också anpassa underhållet för att undvika problem med vattenkvaliteten. Vattnet hålls varmt även när det inte används. För spabad utomhus är det alltså extra viktigt att fundera på energieffektiviteten. Den avgörs av:

• Storlek, mest värme förloras genom vattenytan. Isoleringen, särskilt av locket, är mycket viktig.
• Utetemperatur
• Användning. Färre pumpar och mindre värmare ger lägre energiåtgång. Lägre vattentemperaturer likaså.

Behöver man spabadet som rehabilitering kan man ha andra behov.

• Hur lätt det är att komma i och ur spabadet för den som kanske behöver det mest, men har svårt att röra sig?

• Finns det halkrisk på glatta ytor? För att få ut mesta möjliga effekt av vattenmassagen är det viktigt att man sitter bekvämt, med vatten minst till axlarna. Spabadet bör ha flera olika sitshöjder för till exempel barn och vuxna. Antalet massagestrålar påverkar massageupplevelsen, men också priset. Ett stort spabad ger fler ofta fler möjligheter att variera massage och sittställning.

Provsitt, eller ännu hellre, provbada hos leverantören. Det ger en bild av massagekvalitet och ljudnivå som är svårt att få genom att läsa produktbeskrivningar.

Hygienen är viktig och det finns idag många lösningar för filtrering och rening. Är någon i familjen klorkänslig kan det finnas andra lösningar. Mer automatik är självklart dyrare. För att använda spabadet maximalt måste man fråga sig hur mycket eget arbete man är beredd att lägga.

• Ska kemikalier tillsättas vid varje bad?
• Hur ofta ska filter bytas?
• Hur ofta ska vattnet bytas?

Det är viktigt att leverantören är tillgänglig för service och reservdelar. Utan snabba reparationer blir spabadet ett dyrt fågelbad.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se