Välja badrumsskåp – Tips inför valet

Badrumsskåp under tvättställ

Badrumsskåp under handfat.

Att välja rätt badrumsskåp är ett av de svåraste valen att göra när du ska välja inredning till ditt badrum. Valen är många och det är många aspekter som du behöver väga in när det kommer till val av badrumsskåp. Här är en kort guide om olika typer av badrumsskåp, material, mått att tänka på och tips inför köpet.

Ett badrumsskåp utgör en stor del av badrummet. Badrumsskåpet är viktigt för förvaringen, och kommer i mängder av olika utföranden, allt efter behov. Låga såväl som höga badrumsskåp kan samtidigt ge avlastningsytor runt handfatet.

1. Kommoder – Badrumsskåp under handfatet

Den vanligaste badrumsmöbeln är en kommod under handfatet. Det är en praktisk lösning, då det knappast tar någon extra plats i badrummet att sätta in ett skåp där.

Om kommoden är tillräckligt bred blir det samtidigt bänkytor fria vid sidan om tvättstället. Dessa fungerar som avlastningsytor för burkar, tandkräm och annat som används vid den personliga hygienbestyren.

Kommoder kan vara tillverkade för att ett visst handfat ska byggas in. Då säljs vanligen både kommod och tvättställ i ett och samma paket. Det finns också kommoder som är försedda med en bänkskiva ovanpå där ett tvättställ kan ställas eller fällas in allt efter behag. Det ger fler möjligheter att själv välja handfat, om så önskas.

2. Olika badrumsskåp

Spegelskåp är en klassiker i de svenska hemmen. Skåpen kan vara på en eller båda sidor av spegeln och är praktiska eftersom produkterna som står i skåpet är lätta att nå.

Dessa kan ibland vara sammanbyggda med såväl skåp som kommod, för att skapa en komplett badrumsmöbel. Nackdelen med ett spegelskåp kan vara att skåpet gör att badrummet ser litet ut eftersom det tar utrymme i ögonhöjd.

En alltmer populär möbel är annars det fristående badrumsskåpet som kan placeras på valfri plats i badrummet. Skåpet kan vara halvhögt och ger då avlastningsyta samtidigt, eller helhögt för extra stora förvaringsmöjligheter.

3. Material

De flesta badrumsskåpen är tillverkade i någon form av trä. Det vanligaste materialet är någon form av laminat och träfanér. Det finns mängder med nyanser och färger att välja mellan.

De mer exklusiva badrumsskåpen kan vara tillverkade i solitt trä. Glas och aluminium förekommer också, i detaljer eller i hela skåpet.

4. Måtten

Badrumsskåp varierar en hel del i storlek och höjd. Badrumsskåp är ofta 60 eller 90 cm breda, men det finns andra dimensioner också.

Bredden på kommoder varierar i det oändliga, från 42 cm för de minsta badrummen till flera meterlånga kommoder med plats för dubbla handfat.

Även djupet varierar med olika badrumsmöbler. Ofta finns flera storlekar inom samma serie att välja mellan. Det betyder att det alltid finns eller en kommod som passar för tillfället.

5. Tips inför köp av badrumsskåp

Kommoder och skåp är ofta en del av en produktserie. Det kan löna sig att köpa hela serien av produkter, inte minst för att det skapar en helhet i badrummet.

Hur många badrumsskåp som behövs beror på hur många som använder badrummet, vad som ska förvaras i skåpen och inte minst personliga krav och önskemål.

Vissa personer behöver inte alls lika många hyllor att ställa burkar och flaskor på som andra. Det är däremot värt att inte ta i i underkant. Förvaringsutrymmena ska inte vara en bristvara i badrummet.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se