Vilken sorts badrum passar dig och ditt boende?

Badrum med olika yttryck

Badrum kan ta sig en mängd olika uttryck. En del är stora och luftiga, en del små och gemytliga. Andra är helt öppna och integrerade till sovrummet, eller byggda som hela spamiljöer. Bara för att du har ett badrum idag, behöver du inte göra ett nytt likadant.

Ett badrum behöver inte vara som det alltid varit. Det går att göra såväl små som stora förändringar, och förverkliga drömmar.

1. Det lilla badrummet

Det lilla badrummet kan vara det enda i bostaden, eller byggas som komplement till ett större badrum. Ibland måste badrummet vara litet. Det gäller inte minst om utrymmet i bostaden i sin helhet är begränsat. Men det kan också vara gemytligt med ett litet badrum, särskilt om det bara används av några få.

I det lilla badrummet krävs planering för att få utrymmet så väl fungerande och hemtrevligt som möjligt. Prioritera vad som verkligen behövs och satsa på rena och vackra ytor. Hyllor istället för kommoder, och porslin i anpassad storlek ger plats för mycket.

2. Det stora badrummet

Den som har mycket yta, och stora resurser kan slösa på utrymmet för det nya badrummet. Här kan allt få plats, men det gäller också att skapa en gemytlig atmosfär. Proppa inte in så mycket som möjligt bara för att det går. Placera gärna en del av inredningen inåt rummet, så blir rummet inte så kalt.

Satsa på separat dusch och badkar därtill – varför inte ett fristående en bit in i rummet? Satsa på snygg och lättåtkomlig förvaring, och låt ytorna leva sitt eget liv.

Tänk på att kanske hellre satsa på två badrum istället för ett enda stort om bostaden rymmer flera personer. Det ger lugn och ro för alla familjemedlemmar som då slipper köa för att få komma till duschen. Bygg ett för de vuxna och ett för de små i familjen, till exempel. Eller dela upp badrummet i olika zoner, med rejäla avskärmningar till.

Det kan också vara smart att ha tvättstugan i det stora badrummet. Det sparar tid och energi eftersom du inte behöver bära omkring kläderna lika mycket.

3. Familjebadrummet

Familjebadrummet är badrummet som ska passa alla. Det kräver ytor både på golv och bänkar, liksom flexibilitet. Ett bra familjebadrum är ett badrum som kan användas av flera på en gång. Tänk på att göra badrummet så familjevänligt som möjligt, både vad gäller utformning som design.

Kanske är det praktiskt med bänkar i olika höjd, och med lägre kanter på badkaret. Duschen ska också kunna ställas in så att den passar alla. Familjebadrummet placeras bäst i anslutning till mer allmänna utrymmen, vanligtvis en hall.

4. Barnbadrummet

Ett badrum bara för barnen är en härlig lyx som det hushåll med flera badrum kan kosta på sig. Här kan allt anpassas efter de mindre telningarnas höjd, liksom färger och material.

Rundade hörnor på bänkarna, sänkt toalett och handfat och ett badkar med låga kanter gör det enkelt för barnen att lära sig hygienens grunder, och leka, utan risk.

5. Badrum i anslutning till sovrummet

Såväl det lilla som det stora badrummet kan vara direkt anslutet till ett sovrum. Det är en lyx att kunna tassa direkt till handfat och toalett, utan att behöva passera mer allmänna utrymmen i huset. Ibland går det att nyttja en gammal gå-in-garderob eller ett gammalt gästrum som inte används till ett sådant badrum.

6. Det öppna badrummet

En i Sverige ganska ny företeelse är att installera hela badrummet, eller åtminstone vissa delar av det i själva sovrummet. Det här är en häftig trend som passar vissa, men inte alla. Toaletten behöver ju inte vara där, utan kan vara i ett separat rum.

Tänk bara på att det här kräver en hel del i form av ventilation och underlag för att idén ska fungera.

7. Spabadrum

Alltfler väljer att bygga ett helt litet spa i sina hem. Ofta byggs spabadrummet som ett komplement till ett redan existerande badrum, men det kan också vara det enda badrummet i bostaden. Vanliga ingredienser i spabadrummet är bubbelbadkaret och bastun. Bastun kan vara av traditionell sort eller av IR-modell.

En massagedusch kan också vara trevligt att installera i spabadrummet. Det brukar också vara trevligt att ha en ordentlig sittplats i badrummet med spakänsla. Det spär på möjligheterna att använda badrummet som en härlig tillflyktsort i vardagen.

Den här typen av badrum byggs ofta i källare. Men det kan vara värt att fundera på om spabadrummet inte ska få trona på en bättre plats i bostaden. Varför inte välja ett rum med utsikt? Det ger en extra dimension på spatillvaron.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se