You dont have javascript enabled! Please enable it! Renovera badrum - Viktigt att planera badrummet innan | dinbyggare.se

Renovera badrum – Viktigt att planera innan

Hantverkare som mäter upp vart badrumsinredning ska sitta efter renovering

Viktigt att planera och måtta upp för badrumsinredning när du ska renovera badrum.

Misstag kan bli dyra när man bygger nytt eller ska renovera badrum. Därför är det viktigt att planera noga inför badrumsrenoveringen och följa de branschregler som gäller.

Enklast är att välja en auktoriserad entreprenör för renoveringen, då står entreprenören för att arbetet blir korrekt utfört. Vissa försäkringsbolag ersätter bara skador i ett badrum om jobbet är utfört av en auktoriserad fackman.

1. Renovera delar av badrummet själv

Vill man göra delar av renoveringsjobbet själv regleras badrummets utformning i första hand av Boverkets krav. Men, för att vara säker på full ersättning från försäkringsbolaget krävs oftast också att man byggt enligt regler som utarbetat av branschorganisationerna BKR – Byggkeramikrådet eller GVK – Golvbranschens Våtrumskontroll.

De två organisationernas regler skiljer sig dock något åt. Därför är det smart att ta reda på det egna försäkringsbolagets krav innan man börjar jobbet.

2. Viktigt att dokumentera

Oavsett vem som utför arbetet är det viktigt att dokumentera hur det gått till och vilka material som använts, gärna även med fotografier. Materialet kan bli viktigt om man till exempel vill sälja, eller byta försäkringsbolag. Tänk på att spara kvittot om du anlitar en entreprenör.

3. Var noggrann med val av tätskikt

Sedan några år har kraven på tätskikt skärpts eftersom det visat sig att flytande och rollade tätskikt visserligen varit vattentäta, men inte lika ångtäta. Har man en golvbrunn som är sedan före 1990 är det också viktigt att byta den om man renoverar, eftersom kraven ser annorlunda ut idag.

4. Använd fackman för elarbeten

Elarbeten i våtrum ska utföras av fackman. Kontrollera att kraven på hur nära badkar och dusch man får sätta el på www.elsakerhetsverket.se. Det är också lika viktigt att kolla vilken säkerhetsgrad elapparaterna måste ha.

5. Så planerar du ditt badrum:

Badrumsinredning

– Tag reda på hur mycket svängrum som behövs framför din badrumsinredning, toaletten och handfatet och rita in detta redan på första skissen.

Badrumsmöbler

– Det är också viktigt att lämna plats så att man kan komma åt för rengöring och avtorkning av badrumsmöbler, eller möjlighet att dra ut bubbelbad och duschkabin för underhåll.

– Vägghängt porslin och förvaring gör badrummet lättare att städa.

– Det är bra att låta badrumsskåpen gå upp till tak för att få maximalt utrymme utan att det samlas damm ovanpå.

– Minimera antalet lister och skarvar som kan samla damm.

– Matta ytor på kranar och andra detaljer är lättare att hålla rena än blanka.

– Damm och hår kan synas lika väl på mörka som på ljusa ytor.

Viktigt

– Materialbestämmelser, lagar, regler, rekommendationer och arbetsmetoder ändras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

» Länkar till branschorganisationer och myndigheter.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se