You dont have javascript enabled! Please enable it! Välja blandare till dusch- och badkar - Bra tips inför valet | dinbyggare.se

Välja blandare till dusch- och badkar

Kombinerad duschblandare och badkarsblandare

Den lilla detaljen att välja blandare till dusch och badkar kan verka nog så enkel att hantera vid en badrumsrenovering. Men efter en liten översyn av den enorma mängd blandare och varianter som finns på marknaden märks snart att det finns mycket att tänka på inför köpet. Ett felköp är kanske inte hela vida världen. Det går ju att byta om det visar sig bli fel.

Men nog är det bästa att välja rätt från början. Det blir så mycket enklare och billigare då. Här får du lite tips och råd i djungeln av blandare.

Blandare till dusch

Välja blandare till duschen

En blandare kan vara tillverkad för dusch, bad eller både och. Blandare som är anpassade för duschen säljs separat eller tillsammans med ett duschset. Till den enkla duschen väljs gärna en blandare med ett utlopp. Men i flera fall kan, även om det inte finns något badkar, vara klokt att välja en blandare med två utlopp – en för duschmunstycket och en för att få rinnande vatten nedåt via en kran. Kranen kommer väl till pass vid många andra tillfällen, inte minst om skurhinken ska fyllas med vatten.

En bra detalj att titta på när en blandare väljs till duschen är de eko-vänliga systemen som tillåter bra tryck i duschen utan vattenslöseri. Dessa blandare kostar lite mer att köpa in, men sparar vatten. För den som vill ha takdusch kan det också behövas en blandare med två utlopp – en för takduschen och en för en handdusch. Det gäller om inte takduschsetet är kombinerat med en handdusch kopplat från ett och samma utlopp. Titta extra noga på anslutningarna för det duschset du önskar innan du köper blandare.

Badkarsblandare

Välja blandare till badkaret

Det separata badkaret behöver en blandare som har ett kranutlopp nedåt. Här är det bra med ett gott tryck i blandaren, så att badkaret fylls så fort som möjligt. Ekologiska funktioner som minimerar vattnet är knappast givande för badkaret.

Badkarsblandaren är ofta tillverkad som en duschblandare. Även till badkaret kan det vara smart med ett duschhandtag. För det behövs en blandare med två utlopp. Duschen kan behövas vid rengöring av såväl kropp som badkar.

För det fristående badkaret kan det vara häftigt att välja en badkarsblandare placerad på en golvpelare. Den här lösningen gör det möjligt att ställa badkaret vart som helst – ja till och med i sovrummet. Tänk bara på att informera rörmokaren om detta i god tid. Ledningarna till och från pelaren måste ju gömmas i golvet!

Det finns även blandare till badkar som placeras på badkarssargen. Dessa monteras på badkar som är särskilt utformade för den här lösningen. Ofta säljs dessa i samband med själva badkaret, så var noga med vilken modell du väljer.

Till den kombinerade badkaret och duschen

I det kombinerade badkaret och duschen ställs lika höga krav på anslutningen av duschmunstycke som flöde till badkaret. Satsa på en riktigt bra kombinerad dusch- och badkarsblandare, gärna där duschmunstyckets utlopp är placerad på ovansidan. Det gör det lättare att fästa duschmunstycket högt på en duschstång.

Smarta lösningar för särskilda behov

Ibland underlättas livet rejält av små, små detaljer. Här är några som kan vara till pass för olika behov:

– Stora spakar istället för vred underlättar dusch och bad för den som har svaga händer.

– Blandare med automatisk tidsstyrning kan även få tonåringen att sluta duscha innan allt varmvatten tar slut.

– Idag finns en mängd olika säkerhetslösningar med mer eller mindre avancerade spärrar för varmvatten och blandare med kalla ytor.

Modern badkarsblandare i snygg design

Många stilar och design på blandare

De vanligaste modellerna av blandare är oftast cylinderformade, ungefär som avlånga korvar, gärna kromade i stål. Men det finns så otroligt många andra stilar och designer att välja mellan. Och med tanke på att blandarna är väl synliga detaljer kan det vara både roligt och givande att välja en personlig stil på blandarna.

Varför inte titta lite extra på det riktigt strama, nästan fyrkantiga i borstat stål, eller de mycket minimalistiska och strömlinjeformade modellerna? Eller varför inte låta det romantiska badrummet andas en sann antik atmosfär med blandare i antikmässing med vitt porslin och bulliga former?

Tekniska detaljer att hålla reda på

Förutom valet av stil, färg och funktioner på blandaren behöver man ofta ta reda på en del tekniska detaljer. Bland dessa tekniska detaljer inbegrips:

– Vattentrycket. Många blandare kräver ett visst vattentryck för att funktionerna ska fungera väl. Tala gärna med rörmokaren innan valet, om det är något särskilt vattentryck som blandaren behöver klara av i ditt hus.

– Var är utloppet eller utloppen? Blandare kan ha ett eller två utlopp, beroende på funktion.

– CC- måttet, det mått som anger avståndet mellan de två inkommande vattenledningarna. Måttet mäts mellan mitten av respektive ledning, då det är ett så kallat centrummått.

– Typen av anslutning. Var finns inloppen placerade? Är anslutningen avsedd för gömda ledningar i vägg, eller för utanpåliggande ledningar.

Om badrummet byggs om i sin helhet kan det vara en god idé att välja blandare innan rörmokaren påbörjar sitt arbete. Då kan du välja fritt mellan alla de modeller som finns på marknaden. Om enbart blandaren ska bytas ut, är det bra mycket enklare att välja en blandare som har samma mått på ovanstående som den tidigare. Idag finns det också många olika eko-spärrar på mer avancerade blandare att välja mellan. Läs mer om de tekniska detaljerna vad gäller dusch- och badkarsblandare i ” Bra att veta om dusch- och badkarsblandare”.

Kvalitet och pris på blandare

En blandare till badkar och/eller dusch går på en kostnad om ett par hundralappar till flera tusenlappar. I vissa fall är givetvis blandarens pris en spegelbild av varumärkets status, men priset påverkas också väldigt mycket av den kvalitet som blandaren håller.

En bra blandare är säker att använda och håller i många år. Undermåligt gods och klena anslutningar kan ge läckage, vilket kan bli dyrt i längden. Plastkranar är till exempel onormalt lätta i vikt, och håller inte för långvarig belastning. Satsa därför alltid på kvalitet.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se