Duschbadkar – praktisk lösning för badrummet

Duschbadkar i badrum

Ett duschbadkar är två lösningar i ett. Det passar utmärkt för det mindre badrummet där kraven på komfort och trevnad är höga, men platsen liten. Nu slipper du välja mellan badkar och duschkabin.

1. Anpassat både för bad och dusch

Duschbadkaret kan ses som en utveckling av den klassiska lösningen att sätta upp duschen i själva badkaret och sedan sätta upp en duschvägg ovan badkarskanten.

Lösningen ökar såväl trevnad som säkerhet då duschbadkaret är anpassat både för såväl stående personer som liggande. Det är formen på karet som är det avgörande.

Ett renodlat badkar är ju sällan format för stående individer. Det gör halkrisken för dusch i badkaret stor. Dessutom är kanten ofta för hög på ett traditionellt badkar. I duschbadkaret är kanten lätt att kliva över.

2. Snygg design tar liten plats

Duschbadkaret tar liten plats utmed en sida eller i ett hörn, inte mer än vad ett mindre badkar skulle göra. De flesta badkar av duschmodell är avlånga och har en smalare och en bredare del.

Den bredare delen är till för att stå och duscha i. De kan då vara svängda antingen åt höger eller vänster.

Andra är helt rektangulära med plan botten i mycket stilren design, vilket gör att det går utmärkt att placera duschmunstycket där det passar bäst – utmed långsidan eller kortsidan.

Det finns också en rolig och än mer kompakt variant som är som en stor bytta, det vill säga som ett runt eller fyrkantigt kar med fötter. Många modeller är tillverkade i det beständiga materialet akryl.

3. Som dusch

Som dusch betraktat är duschbadkaret en säker lösning. Då kan själva karet ses som botten på en duschkabin, med extra höga kanter. Botten är plan nog för att stå säkert i, till skillnad mot många badkar som har rundare botten.

Med stänkskydd på sidorna håller sig vattenflödet sig innanför badkarskanterna. Skyddet kommer ofta med badkaret, men inte alltid. Då får det köpas till enskilt.

4. Som badkar

Som badkar betraktat är duschbadkaret vanligtvis mer av den kompakta och mer lågställda modellen och med raka ytterkanter. Det gör att det är ganska lätt att ta sig ut och in i karet.

De flesta duschbadkar håller ett djup om cirka en halvmeter, såsom vanliga badkar brukar göra. Det är helt klart djupt nog för en normalstor person att ta sig ett skönt bad i.

Det är dessutom ett bra val av badkar för den som har barn som gillar att leka i badet!

5. Pris på duschbadkar

Priset för duschbadkaret varierar med modell och utförande. Även om kostnaden för lösningen ofta blir något högre än för ett badkar, är det en prisvärd lösning för den med lite plats men höga krav.

En dusch och ett badkar kostar bra mycket mer än denna enhet. Dessutom har de flesta duschbadkar en mycket snygg design.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se