Träbadkar – tips om badkar i trä

Träbadkar av cederträ

Trä är ett material som väldigt många tycker lite extra om. Det levande materialet gör sig bra i svensk miljö och i vår nordiska design. Förr i tiden var det vanligt med stora träbadkar för tvagning. Dessa försvann under en längre tid, eftersom trä inte ansågs hygieniskt i ett badrum.

Men idag har trenden återigen vänt. Det är fullt möjligt, och väldigt vackert, att installera ett vackert badkar i trä i det nyrenoverade badrummet.

Trä är inte längre tabu i badrummet. Snarare tvärtom. Träbadkar är dessutom lämpliga att ställa utomhus, i alla fall sommartid.

1. Vackert med träbadkar

Framför allt är träbadkar vackra och behagliga inslag i ett badrum. Det är motiv nummer ett till varför så många väljer just träbadkar.

Med modern teknik, där ytbehandlingen gör att träet klarar höga fukthalter, behöver vi inte längre sky träet i våra badrum. Det gör att en helt ny värld öppnas, och trä har blivit badrumstrend.

Gran och cypress, lärk och ek och en mängd andra träslag används för att tillverka vackra levande badkar. De flesta tillverkas av trästavar som limmas ihop till ett vackert kar.

Badkaren kommer i en mängd olika former, allt ifrån sittbadkar till liggande badkar i njurformad design. Det går till och med att specialdesigna ett vackert träbadkar utifrån det egna behovet och önskemålet. Kanske passar ett litet badkar i trä utanför bastun?

2. Nackdelar med badkar i trä

Badkar i trä är exklusiva och kostar en hel del i inköp. De flesta versioner är till för den med den feta plånboken. Det gäller särskilt om det nyinköpta badkaret också ska kombineras med en vacker tvättho i samma material.

Däremot är det också badkar som håller i längden. Trä åldras vackert och med rätt underhåll tar det lång tid innan badkaret behöver bytas ut.

Det gäller nämligen att vara försiktig med sitt träbadkar. Det är känsligt för temperaturskillnader och torka. Det gäller även om de flesta badkar är fernissade eller klarlackade för att få ett så gott skydd som möjligt.

3. Skötsel

Ett träbadkar bör tas hand om ordentligt. Underhållet är viktigt och då träets ytbehandling inte ska skadas gäller det att välja rätt rengöringsmedel. Till exempel är det inte lämpligt med starka eller frätande kemikalier i ett träbadkar.

Använd istället milda rengöringsmedel som inte fräter sönder ytskiktet. Även repor måste åtgärdas så fort som möjligt. Där kan fukt tränga ner och förstöra träet.

4. Använd ofta

Badkaret behöver också användas med jämna mellanrum. Det passar därför bäst i en bostad där de som bor där älskar att bada. Då trä är ett levande material kommer glipor att kunna uppstå om inte fuktigheten i träet hålls kvar.

Tillverkare rekommenderar att badkar som inte ska användas på fyra dagar fylls med en decimeter högt vatten. Placeringen i sig är också viktig.

Badkaret ska inte stå i direkt solljus eller i ett badrum med golvvärme. Golvvärmen gör att värmen sprider sig i badkaret underifrån och det är inte badkaret ämnat för.

5. Utomhus

Ett träbadkar är en härlig kommod att ha utomhus. Men då gäller det att ta hand om det extra noga.

Om det kan bli frysgrader gäller det att ta in det i god tid, och karet ska aldrig placeras i direkt solljus. Välj istället en skuggig plats, och se till att det hela tiden är fuktigt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se