Badkar i plast – tips när du ska välja

Badkar i plast

Många av de roligare modellerna av badkar på marknaden är tillverkade av någon form av plast. Det gäller inte minst de lite större modellerna av badkar, med plats för flera. Det gäller också i många fall där bubbelbadkar och massagebadkar ska komma in i bilden.

1. Vanligt med badkar i plast

Badkar i plast är billigt att köpa in. Det gör dem populära. Det faktum att materialet är lättarbetat gör det också till ett populärt materialval vid massagebadkar av olika slag, liksom vid större badkarsmodeller såsom hörnbadkar för flera.

För de flesta är det ett bra alternativ i det fall det finns stora önskningar om funktioner eller storlek, men plånboken inte är den största.

2. Material på plastbadkar

Det material som används är framför allt akryl, så kallad sanitetsakryl, även om det finns varianter. Ett vanligt alternativ är glasfiber med ABS-plast.

Dessa material känns sköna mot huden, även när de inte har värmts av något vatten. De är också mindre halkiga när de blir blöta, vilket gör att det är säkrare att stå i ett sådant badkar. Ännu en fördel är mjukheten i materialet. Ett fall blir inte fullt så brutalt mot plasten som mot ett emaljerat badkar i plåt.

En ganska ny variant är ett material som är en blandning av akryl och kvarts. Det ger elasticitet och hållbarhet, och gör det möjligt att skapa nya former på badkaren.

3. Nackdelar med badkar i plast

En nackdel med badkar i plast är hållbarheten. De kan spricka och med tiden förändras plastens struktur så att smuts lättare fastnar än t.ex ett emaljerat plåtbadkar. Det gör det mindre hygieniskt att använda det.

För att inte repa ytan gäller det att följa de instruktioner om behandling som kommer med karet. Frätande och repande rengöringsmedel ska absolut inte användas. Använd alltid mjuka rengöringsmedel som är väna mot plasten.

Då plasten som material också används för att det är billigt, blir själva badkaret i sig inte heller så påkostat. Det gör att passformen på delarna ibland lämnar lite övrigt att önska, även om så alltid inte är fallet.

4. Att välja badkar i plast

Den som vet med sig att plasten inte är fullt så hållbar som badkar i plåt och stål, men ändå vill ha det lilla extra vad gäller komfort i badrummet gör rätt i att välja ett badkar i plast.

De kommer i en mängd olika roliga former och utföranden. Känslan blir visserligen inte lika genuin som badkar av trä eller emaljerade badkar, men det är upp till var och en att avgöra hur mycket det betyder.

Sedan finns det givetvis en skillnad i kvaliteten mellan olika modeller. Det går både att bygga in badkaret med en kaklad front eller köpa till en plastfront.

Med ett inkaklat plastbadkar, blir lyxen minst lika kännbar som ett badkar i trä eller emalj.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se